Την αυτεπάγγελτη δίωξη του Ζήγρα με τη διαδικασία του αυτόφωρου ζήτησε ο δικηγόρος του Ντ. Μιχαηλίδη

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε  για τη Δευτέρα διακόπτοντας   τη δίκη λόγω έντασης  και διαξιφισμών  μεταξύ συνηγόρων και   μάρτυρα κατηγορίας

Η Πρόεδρος του Τριμελούς Κακουργιοδικείου Αθηνών, Μαρία Λεπενιώτη, διέκοψε τη σημερινή συνεδρίαση της δίκης του πρώην Υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνου Μιχαηλίδη, ενώ στην αίθουσα του δικαστηρίου επικρατούσε θόρυβος.CD5BFD0CC496E0174A03D0270F6E9683

Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Γιάννης Μαντζουράνης, και μάρτυρας κατηγορίας Νίκος Ζήγρας, πρώτος εξάδελφος και άλλοτε στενός συνεργάτης «για όλες τις δουλειές» του πρώην Υπουργού Άμυνας της Ελλάδος, Άκη Τσοχατζόπουλου, άφησαν κατά μέρος τον πληθυντικό ευγενείας που τύποις ετηρείτο κατά την 3ήμερη, ήδη, εξέτασή του.

Οι μόνοι απολύτως σιωπηλοί ήσαν οι κατηγορούμενοι Ντίνος και Μιχάλης Μιχαηλίδης.

Η ένσταση της υπεράσπισης για το γεγονός και μόνο ότι εκλήθη να καταθέσει ως μάρτυρας, επικαλούμενη άρθρο του κώδικα ποινικής δικονομίας που δεν του το επιτρέπει αφού έχει καταδικαστεί σε πρωθύστερη δίκη για το ίδιο αδίκημα με το οποίο κατηγορούνται τώρα οι Ντίνος και Μιχάλης Μιχαηλίδης, και άλλοι τρεις, που απερρίφθη από το δικαστήριο, και με μια προτροπή της εισαγγελέως προς την έδρα να «καινοτομήσει» πηγαίνοντας κόντρα σ’ αυτό το γράμμα του νόμου, έχει πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις στους νομικούς κύκλους της Αθήνας.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο κ. Μαντζουράνης συνέχισε την εξέταση του Νίκου Ζήγρα στην ίδια γραμμή που ακολουθεί εδώ και τρεις μέρες, που είναι να καταδείξει ότι ο μάρτυς πέφτει σε αντιφάσεις, ή ακόμα και «σε απροκάλυπτα ψέματα», όπως ειπώθηκε και στην αίθουσα.

Επέδειξε και σήμερα στον κ. Ζήγρα μια σειρά από έγγραφα που έφεραν την υπογραφή του και που καταδεικνύουν, κατά την υπεράσπιση, την ενεργή και όχι παθητική εμπλοκή του στη διαδικασία ξεπλύματος των χρημάτων που κατέληγαν ως μίζες στον πρώην Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο.

Όσες φορές ζητήθηκε από το μάρτυρα να επιβεβαιώσει ότι το κάθε έγγραφο που του παρουσιαζόταν από το συνήγορο έφερε πράγματι τη δική του υπογραφή, εκείνος απαντούσε «έτσι φαίνεται».

Ο κ. Ζήγρας είχε πει στην προηγούμενη συνεδρίαση ότι είναι τόσο απλή η υπογραφή του «που μπορεί να την αντιγράψει οποιοσδήποτε».

Από τη σημερινή εξέτασή του, που και πάλι είχε τη μορφή σφυροκοπήματος από το δικηγόρο κ. Μαντζουράνη, προέκυψε ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος χρησιμοποίησε σε περίπτωση ίδρυσης μιας νέας υπεράκτιας εταιρείας και ενός νέου τραπεζικού λογαριασμού, αμφότερα στο όνομα του Ζήγρα, ένα διαβατήριό του που αφαίρεσε μόνος του από συρτάρι γραφείου που του είχε παραχωρήσει.

Ο συνήγορος υπεράσπισης επισήμανε στο μάρτυρα ότι κατά την απολογία του στον ανακριτή, ή και σε κατάθεσή του στην προηγούμενη δίκη, είχε πει διαφορετικά πράγματα, και συγκεκριμένα ότι εκείνος έδωσε το διαβατήριο στον πρώην Υπουργό.

«Πότε λέγατε την αλήθεια; Τότε, ή τώρα», τον ρώτησε ο κ. Μαντζουράνης.

Ο Ζήγρας απάντησε ότι ο Τσοχατζόπουλος τον είχε δασκαλέψει, τότε, να πει ότι εκείνος του είχε δώσει το διαβατήριό του, και ότι είχε λογοφέρει μαζί του για το θέμα αυτό.

Εκνευρίστηκε, όμως, με τις συνεχείς ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης, σχετικά με ημερομηνίες, ποσά, και άλλα τινά, πάντα με σκοπό να αναδείξει ότι ο μάρτυρας είναι αναξιόπιστος.

Και του είπε «παίζετε με τις λέξεις, κύριε». «Εσύ παίζεις με την αλήθεια», αντέτεινε ο συνήγορος του κ. Μιχαηλίδη, και εκεί επικράτησε πια ο θόρυβος.

Η δικαστής, πάντως, εγκάλεσε αρκετές φορές τον κ. Μαντζουράνη για την ακολουθούμενη τακτική του που, κατά τη γνώμη της, καταπιάνεται με θέματα που δεν αφορούν την ουσία της υπόθεσης, και κυρίως την κατηγορία που αντιμετωπίζει ο πελάτης του, πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου.

Ο κ. Μαντζουράνης, διαμαρτυρόμενος πολλές φορές για «το χάϊδεμα και την προστατευτικότητα» όπως λέει, που επιδεικνύει η έδρα προς τον κ. Ζήγρα, επιμένει ότι ο συγκεκριμένος μάρτυς «είναι αναξιόπιστος και ψεύδεται ασύστολα».

Ο δικηγόρος διαμαρτυρήθηκε, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να λέει μπροστά σας αυτά τα ψέματα», και υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο ζητώντας την αυτεπάγγελτη δίωξή του με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να πάρει θέση στο αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης και διέκοψε για την επόμενη Δευτέρα.