Τέσσερις προϋποθέσεις για λύση εντός του 2016 έθεσε ο Πρόεδρος

Την κοινή τους επιθυμία να εργαστούν άοκνα για επίτευξη λύσης του Κυπριακού, επανέλαβαν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

epa05115671 Nicos Anastasiades, (L), President of Cyprus shakes hands with Turkish Cypriot Leader Mustafa Akinci, (R), in front of German Klaus Schwab, (C), founder and president of the World Economic Forum, WEF, during a panel session during the 46th Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 21 January 2016. The overarching theme of the Meeting, which takes place from 20 to 23 January, is 'Mastering the Fourth Industrial Revolution.' EPA/LAURENT GILLIERON

Στην πρώτη κοινή παρουσία σε εκδήλωση με τίτλο «Επανενώνοντας την Κύπρο» στο πλαίσιο του Φόρουμ, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο κ. Ακκιντζί κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να συνεισφέρει στην οικονομική στήριξη της λύσης του Κυπριακού.

Προσφωνώντας τους δύο ηγέτες, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του WEF, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, είπε ότι το 2015 «επέφερε φρέσκα ελπίδα κυρίως λόγω της εμπιστοσύνης, της βούλησης και της ηγεσίας» του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Φόρουμ, Κλάους Σβάμπ χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην Κύπρο ως «ακτίδα ελπίδας» την ώρα που φαίνεται ότι ο κόσμος καταρρέει, όπως είπε.

«Το Κυπριακό είναι μια από τις λίγες διεθνείς διενέξεις που φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση χάριν στη δική σας βούληση, εμπιστοσύνη και ηγεσία,», είπε απευθυνόμενος στους δύο ηγέτες.

Ο κ. Σβάμπ τόνισε πως «αρκετές μελέτες κατέδειξαν ότι η οικονομία μιας ενωμένης Κύπρου που βρίσκεται σε ειρήνη με τον εαυτό της και με τους γείτονές της θα έχει σημαντικά μεγαλύτερη τροχιά ανάπτυξης παρά οι δύο οικονομίες μιας διαιρεμένης Κύπρου», προσθέτοντας ότι «πολλοί από τους ηγέτες των σημαντικότερων επιχειρήσεων του κόσμου παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον αυτό που κάνετε».

Τέλος, ο κ. Σβαμπ υπενθύμισε ότι στο Νταβός του 1998 υπεγράφη από τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας Ανδρέα Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ η Κοινή Διακήρυξη, που άνοιξε το δρόμο για επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών, που βρέθηκαν στο χείλος του πολέμου και απευθυνόμενος στους δύο ηγέτες κατέληξε λέγοντας: Σήμερα, πιστεύω, και οι δυο σας εκπροσωπείτε την καλύτερη πηγή ελπίδας για συνέχιση των γεγονότων του 1998.

ΠτΔ: Παραμένουν διαορές  σε ουσιώδη και βασικά ζητήματα.
Στο δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως ο εντατικός διάλογος που ξεκίνησε το Μάιο του 2015 έχει οδηγήσει σε συγκλίσεις και κατανόηση σε πολλά ζητήματα, ενώ διαφορές παραμένουν σε μερικά ουσιώδη και βασικά ζητήματα.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «χωρίς πρόθεση για δημιουργία μη ρεαλιστικών προσδοκιών», όπως είπε, παρέθεσε τις τέσσερις προϋποθέσεις για επίτευξη λύσης εντός του 2016. Οι προϋποθέσεις είναι: Η συνέχιση της προσπάθειας από τις δύο πλευρές με αποφασιστικότητα, η κατάθεση εποικοδομητικών προτάσεων επί των εκκρεμούντων ζητημάτων, η εποικοδομητική στήριξη των προσπαθειών από όλους τους ενδιαφερόμενους και τα εμπλεκόμενα μέρη και η στήριξη από τη διεθνή κοινότητα, ειδικότερα με ουσιαστική συνεισφορά στις οικονομικές πτυχές της λύσης.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε βέβαιος ότι η Ευρώπη και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα διατηρεί πολλές από τις απαντήσεις στο γρίφο του κυπριακού προβλήματος», υποδεικνύοντας ότι «η Κύπρος είναι και θα παραμείνει κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει λοιπόν να προσεγγίσουμε όλα τα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό το πρίσμα της ΕΕ», τόνισε.

Αναφερόμενος στην ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή, ο Πρόεδρος είπε πως «πιστεύουμε έντονα ότι η ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή, χωρίς εξαιρέσεις, μπορεί να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης, ενώ την ίδια ώρα μπορεί να αποτελέσει ένα αποφασιστικό παράγοντα στην επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας για την ΕΕ» «Είμαι πεπεισμένος» είπε, «ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να καταστεί η Ενέργεια πηγή τριβών, αλλά καταλύτης για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την περιφερειακή ολοκλήρωση», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Ακιντζί: Ανήκουμε στην ίδια γενιά

Από την πλευρά του, ο κ. Ακιντζί είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρέοδρος Αναστασιάδης «ανήκουμε στην ίδια γενιά και εργαζόμαστε άοκνα για να πετύχουμε μια κοινά αποδεκτή λύση και γνωρίζουμε ότι αυτή είναι η τελευταία δοκιμασία για να ενώσουμε το νησί μας».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ένταξη μιας «διαιρεμένης Κύπρου» στην ΕΕ το 2004 λόγω της απόρριψης του σχεδίου Ανάν το 2004 και επανέλαβε την σθεναρή αποφασιστικότητα των Τ/κ για μια «λύση στη βάση διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα καθώς και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών που όλοι μοιραζόμαστε».

Λέγοντας ότι η λύση του Κυπριακού δεν θα ωφελήσει μόνο τις δύο κοινότητες, αλλά και την ΕΕ, την Τουρκία και την Ελλάδα, ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα επενεργήσουν ως πηγή σταθερότητας και συνεργασίας παρά διένεξης και έντασης.

«Η ενωμένη Κύπρος θα μπορεί να ενεργήσει ως κόμβος για τους αγωγούς που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο στην ΕΕ μέσω της Κύπρου και της Τουρκίας, η οποία φαντάζει η μόνη βιώσιμη διαδρομή», είπε.

Αφού υπενθύμισε τη μεταφορά του νερού στα κατεχόμενα από την Τουρκία, ο κ. Ακιντζί είπε ακόμη ότι όλοι κάτοικοι της Κύπρου θα μπορούσαν να απολαμβάνουν αυτό το νερό, προσθέτοντας μάλιστα πως η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ της ΕΕ και της Μέσης Ανατολής «θα καταστεί πραγματικότητα μέσω Κύπρου και Τουρκίας, που, και πάλιν, φαίνεται ως ο πιο αποδοτικός τρόπος».

«Όλα αυτά», είπε, «θα γίνουν εφικτά αν οι Τ/κ και οι Ε/κ δουν τους εαυτούς τους ως μελλοντικούς συνεργάτες και να επικεντρωθούν στον στόχο να δημιουργήσουν μια ενωμένη Κύπρο, όπου η ειρήνη και η ευημερία θα επικρατήσουν και οι μελλοντικές γενεές δεν θα αντιμετωπίσουν την ίδια αντιπαλότητα και αβεβαιότητα του παρελθόντος».

Καταλήγοντας, ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να τερματίσουμε το 53χρονο κυπριακό πρόβλημα», λέγοντας  ότι «προς αυτή την κατεύθυνση θα χρειαστεί διεθνής υποστήριξη τόσο όσον αφορά την τεχνική όσο και την οικονομική βοήθεια».