Ισότιμη συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο ΓεΣΥ απαιτεί ο ΠΙΣ

Αντιδράσεις κομμάτων για μινι ΓεΣΥ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κομμάτων και οργανώσεων αρμόδιων φορέων  στην πρίταση του Υπουργού Υγειας για προσωρινή δημιουργία μίνι ΓεΣΥ

Öùôïãñáöéêü óôéãìéüôõðï áðü ôï ôìÞìá Ðñþôùí Âïçèåéþí ôïõ Ãåíéêïý Íïóïêïìåßïõ Ëåõêùóßáò, Ôñßôç 29 Éáíïõáñßïõ 2015. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ)  με ανακοίνωση του προειδοποιεί πως “δεν θα συναινέσει στην εφαρμογή του οποιουδήποτε Εθνικού Σχεδίου Υγείας το οποίο δεν θα προνοεί την ισότιμη συμμετοχή του κρατικού και ιδιωτικού τομέα” .

Αναφέρει, επίσης, ότι οι εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, “δεν βασίζονται σε οποιεσδήποτε ορθολογιστικά τεκμηριωμένες μελέτες και αποτελούν καθαρά την επιβολή μιας επιπλέον πρόχειρης φορολογίας χωρίς να καταδεικνύεται η πραγματική ωφελιμότητα μιας τέτοιας πολιτικής”.

Οι εξαγγελίες αυτές, συνεχίζει, “είναι εντελώς αντίθετες με τους υφιστάμενους σχεδιασμούς οι οποίοι προνοούσαν τη συμμετοχή τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα στο ΓεΣΥ, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους συμπολίτες μας με την ελεύθερη επιλογή νοσηλευτηρίου και επαγγελματιών υγείας”.

Διερωτάται, ακόμη, “πώς οι αρμόδιοι πολιτικοί προϊστάμενοι έχουν καταλήξει σε αυτήν την απόφαση, χωρίς να υπάρχει εκ των προτέρων διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους κοινωνικούς εταίρους και κυρίως φυσικά με τον ΠΙΣ όταν μέχρι πρόσφατα δήλωναν δημόσια ότι με την αύξηση των ασθενών στα κρατικά νοσηλευτήρια στο 80% του συνολικού πληθυσμού, δημιουργήθηκαν σοβαρά δομικά προβλήματα στην εύρυθμη εξυπηρέτηση των ασθενών μας”.

Ο ΠΙΣ θεωρεί ότι “εάν η πολιτεία προχωρήσει στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, τότε ο τομέας της υγείας θα έχει να αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα από αυτά που υπάρχουν σήμερα και θα ενταφιαστούν οι οποιεσδήποτε προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης του τομέα υγείας”.

ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ  επικρίνει την κυβέρνηση για  συνεχείς παλινδρομήσεις οι οποίες όπως ανέφρες ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος « δημιουργούν βεβαιότητα για τις πραγματικές της προθέσεις σε σχέση με το ΓΕΣΥ»

Στ δήλωση του ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ κ. Γ.Λουκαίδης αναφέρει:

«Η κυβέρνηση παρέλαβε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το ΓΕΣΥ με ένα κόστος αποδεκτό από όλους τους κοινωνικούς φορείς και με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τέλος του 2015. Αντί αυτού, τα τελευταία τρία χρόνια, παρουσιάζει και μια νέα πρόταση κάθε χρόνο. Το 2013 πάγωσε το ΓΕΣΥ και άρχισε συζήτηση για πολύ-ασφαλιστικό, το 2014 ετοίμασε δύο νομοσχέδια για ΓΕΣΥ και αυτονόμηση που άλλαζαν πλήρως το όλο σχεδιασμό και τώρα κάνει πρόταση για ένα μίνι-ΓΕΣΥ, όπως το αποκαλεί.
Πρόσθετα, όταν η κυβέρνηση παρέλαβε το 2013 , οι δαπάνες για την δημόσια υγεία ήταν κατά περίπου 100 εκ περισσότερες από ότι είναι σήμερα. Τα δημόσια νοσηλευτήρια τα οδήγησαν σε διάλυση και η φυγή ικανών γιατρών προς τον ιδιωτικό τομέα είναι σχεδόν καθημερινή.
Αυτή η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί επίσης ότι το ποσό πέραν των 60 εκατομμυρίων που εισπράττει ετησίως από τις συμπληρωμές στα δημόσια νοσηλευτήρια και τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων θα επενδύονταν πίσω στην δημόσια υγεία. Αντ’ αυτού το ποσό πέραν των 60 εκατομμυρίων καταλήγει στο πάγιο ταμείο του Υπουργείου Οικονομικών. Τώρα η κυβέρνηση εισηγείται ένα Αντι-ΓΕΣΥ όπου οι πολίτες θα φορολογούνται με ακόμα 200 εκατομμύρια χωρίς να τους εξασφαλίζονται ούτε τα ελάχιστα.
Οι ατέλειωτες παλινδρομήσεις, οι αλλαγές σχεδιασμών, οι αναβολές στην εφαρμογή του ΓεΣΥ και οι προχειρότητες στις προσεγγίσεις τους σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, δημιουργούν βεβαιότητα ως προς τις πραγματικές προθέσεις τους, που δεν είναι άλλες από την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της υγείας των πολιτών.
Καλούμε εκ νέου τον Υπ. Υγείας  και την Κυβέρνηση όπως:
Προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση και ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή του ΓεΣΥ όπως έχει σχεδιαστεί, όπως ομόφωνα έχει ψηφιστεί το 2001 και κατόπιν έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της επιτροπής υγείας της Βουλής με ευρύτατη κοινωνική συναίνεση.
Επαναφέρουν την χρηματοδότηση της Υγείας στα επίπεδα που τα είχαν παραλάβει και τα ποσά που εισπράττονται από συμπληρωμές στα δημόσια νοσηλευτήρια και τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων να επενδύονται πίσω στη δημόσια υγεία.
Να προσέλθουν σε ένα ειλικρινή διάλογο με την αντιπολίτευση και τους φορείς της υγείας που θα έχει σαν γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ισότιμη ποιοτική υγεία για όλους τους πολίτες.»

 

Πρόταση  ΕΔΕΚ για
ΓΕΣΥ χωρίς νέες φορολογίες
και αύξηση δαπανών

Η ΕΔΕΚ  πρότεινε σήμερα τη δημιουργία ΓεΣΥ χωρίς νέες φορολογίες και αύξηση δαπανών. Σε δηλώσεις του σήμερα ο πρόεδρος του κινήματος Μαρινος Σιζοπουλος ανέφερε οτι:

«Ο κύριος λόγος για τον οποίο το Γενικό Σχέδιο Υγείας εδώ και 15 χρόνια δεν εφαρμόζεται ήταν και είναι οι σκοπιμότητες που οι διάφορες κυβερνήσεις επιχείρησαν να εξυπηρετήσουν.
Η προηγούμενη κυβέρνηση με το να αναστείλει την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και η σημερινή που αφήνει τα κρατικά νοσηλευτήρια να κατρακυλήσουν ουσιαστικά σε επιστημονική χρεοκοπία.
Είναι η σημερινή κυβέρνηση που καθυστέρησε την πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιρειών και να επιβάλλει σταδιακά το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της Υγείας μέσα από τη μη βιώσιμη αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.
Σε ένα κράτος όπου οι πολίτες είναι από τους πλέον βαριά φορολογούμενους η προσθήκη επιπρόσθετου φόρου για την εφαρμογή ενός «μίνι-ΓΕΣΥ» είναι προοπτική προς λάθος κατεύθυνση.
Η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι η πρόταση της ΕΔΕΚ η οποία μπορεί να δρομολογήσει την εφαρμογή του ΓΕΣΥ χωρίς φορολογίες και χωρίς αύξηση δαπανών για την υγεία, αλλά με μείωση δαπανών και με βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η πρόταση της ΕΔΕΚ προνοεί τη σταδιακή εφαρμογή του ΓΕΣΥ στο πλαίσιο συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος αρχίζοντας από την πρωτοβάθμια περίθαλψη η οποία θα πρέπει να ανατεθεί και στον ιδιωτικό τομέα με ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου και με δαπάνη όσα σήμερα ξοδεύει το κράτος για των πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Με την πρόταση της ΕΔΕΚ διασφαλίζεται:
η άμεση αποσυμφόρηση των νοσοκομείων
η αναβάθμιση της προσφερόμενης περίθαλψης στους ασθενείς
η ενίσχυση της προληπτικής ιατρικής
η σταδιακή βελτίωση της λειτουργίας των νοσοκομείων για να μπορέσει να ολοκληρωθεί σωστά η αυτονόμηση τους σε επιστημονικό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο
η αξιοποίηση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό του συνόλου του ιατρικού προσωπικού από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος των ασθενών.
Η ΕΔΕΚ ανεξάρτητα εάν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ως το πρώτο κόμμα που από το 1968 απαίτησε την εισαγωγή και εφαρμογή του Σχεδίου Υγείας και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νόμου – πλαίσιο του 2011 είναι έτοιμη με εντιμότητα και με εποικοδομητικό τρόπο να βοηθήσει στην προώθηση και στην εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού.»