Πενταμερή για το κυπριακό πρότεινε ο Νταβούτογλου στον Κάμερον

Σε λύση του Κυπριακού εντός του έτους δήλωσε ότι ελπίζει ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη συνάντησή του, διάρκειας περίπου μίας ώρας, με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στην

epa05109105 British Prime Minister David Cameron (R) welcomes Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (L), to 10 Downing Street in London, Britain, 18 January 2016. Ahmet Davutoglu is on a one-week European tour including London and Davos, Switzerland, to attend the World Economic Forum. EPA/ANDY RAIN

Ντάουνινγκ Στριτ.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό τους μπροστά στις κάμερες ο Τούρκος Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον οικοδεσπότη του για τη στήριξη που παρέχει το Λονδίνο στην πορεία ένταξης της Άγκυρας στην ΕΕ και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με τη βοήθεια της Βρετανίας ελπίζει σε λύση του Κυπριακού φέτος, μετά από πολλές δεκαετίες.

Ο κ. Κάμερον από την πλευρά του καλωσόρισε τον «καλό φίλο» του Αχμέτ Νταβούτογλου και εξήρε τη συνεργασία των δύο χωρών στην αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων, όπως η αντιμετώπιση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και η προσπάθεια για αλλαγή της κατάστασης στη Συρία.

Ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις «εξαιρετικές» και δήλωσε βέβαιος για την «επιτάχυνση» όλων των εκφάνσεων οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς και δυνατή πολιτική σχέση που έχει χτιστεί τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Κάμερον εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο ενός Τούρκου πολίτη στην επίθεση με ρουκέτα το πρωί της Δευτέρας σε σχολείο στη νότια Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, πηγές κοντά στον Τούρκο Πρωθυπουργό ανέφεραν πως η Άγκυρα προτείνει πενταμερή συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων και των δύο πλευρών στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό. Η πρόταση αυτή αναμενόταν να τεθεί και στη συζήτηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό. Στο θέμα των εγγυήσεων το Λονδίνο έχει επανειλημμένως δηλώσει το τελευταίο διάστημα ότι δεν έχει πρόθεση να επιδιώξει τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος και ότι είναι έτοιμο να αποδεχθεί οποιονδήποτε διακανονισμό ασφαλείας συμφωνηθεί στο πλαίσιο της λύσης.

Ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος θα μεταβεί μετά το Λονδίνο και στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, φέρεται να μετέφερε την αισιοδοξία του για λύση, έχοντας αποκομίσει θετική εικόνα ως προς την πρόοδο των συνομιλιών. Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός θεωρεί πως θα μπορούσε να υπάρξει «οριστικοποίηση» των διαπραγματεύσεων τον Μάρτιο ή έστω τον Απρίλιο.

Κατά την αποχώρησή του Τούρκου Πρωθυπουργού από τη βρετανική πρωθυπουργική κατοικία περίπου 100 Κούρδοι διαδηλωτές κινήθηκαν απειλητικά εναντίον της συνοδείας του, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συμπλοκές με την ισχυρή αστυνομική δύναμη. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο κ. Νταβούτογλου οπισθοχώρησε για να φύγει τελικά λίγα λεπτά αργότερα από εναλλακτική έξοδο της Ντάουνινγκ Στριτ.

Το πρωί της Δευτέρας ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε συνάντηση με περίπου 200 εκπροσώπους της χρηματοοικονομικής κοινότητας του Σίτι, του οικονομικού κέντρου του Λονδίνου, την οποία διοργάνωσε η Merrill Lynch Bank of America.

Στη συνέχεια πραγματοποίησε ομιλία στο κτίριο του Bloomberg, σε επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό κοινό, όπου ανέπτυξε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της τουρκικής κυβέρνησης. Ο κ. Νταβούτογλου εκτίμησε ότι τα περιφερειακά προβλήματα δε θα αναχαιτίσουν τη δυναμική της τουρκικής οικονομίας. «Η Τουρκία θα είναι το ανερχόμενο αστέρι της παγκόσμιας οικονομίας την επόμενη τετραετία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Σε αναφορά του στην Κύπρο κατά την ομιλία στο Bloomberg είπε ότι ελπίζει σε λύση εντός του έτους, κάτι που όπως σημείωσε θα δώσει ώθηση στη σχέση Άγκυρας-Βρυξελλών. Έκανε επίσης λόγο για επικείμενη αναβάθμιση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ και πρόοδο σε ό,τι αφορά τα διαπραγματευτικά κεφάλαια.

Το βράδυ της Δευτέρας θα συναντηθεί με εκπροσώπους της τουρκικής παροικίας στο Λονδίνο και το πρωί της Τρίτης θα παρακαθίσει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώνει η δεξαμενή σκέψης Chatham House, πριν αναχωρήσει για το Νταβός.