Ryanair και Aegean επικράτησαν επιβεβαιώνει ο Βασιλάκης!

 

*Νομικός σύμβουλος της Ryanair φέρεται το   δικηγορικό γραφείο Νίκου Αναστασιάδη!

*Ο Αβέρωφ Νεοφύτου γνωστός φίλος του αντιπροέδρου της Aegean Eυτύχιου Βασιλάκη

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος και δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι έχει προκρίνει τις αεροπορικές εταιρίες Ryanair και Αegean για να τους μεταβιβάσει όπως διέρρευσε στον Τύπο το έμβλημα, την εμπορική επωνυμία και τις 50 και πλέον διακρατικές συμφωνίες για πτήσεις που έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν σήμερα οι Κυπριακές Αερογραμμές, ο διευθύνων σύμβουλος της Αegean κ. Ευτύχιος Βασιλάκης επιβεβαίωσε την είδηση.

1414512118416_wps_10_D106CX_Ryanair_Boeing_737

Σε συνέντευξη του στο ΕΘΝΟΣ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βασιλάκης τονίζει χαρακτηριστικά: «Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη της Κύπρου αλλά και η ανάπτυξη της Ελλάδας μέσω της Κύπρου» για να συμπληρώσει ότι μαζί με την ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair εισέρχονται στην δεύτερη φάση της διαδικασίας για την διεκδίκηση των Κυπριακών Αερογραμμών! Κι αυτά την ώρα που άλλες εταιρείες που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό έχουν ήδη προσφύγει στις Βρυξέλλες και κατάγγειλαν ότι η διαδικασία για επιλογή επενδυτή ήταν άκρως μεροληπτική και παράτυπη σε βαθμό εμπαιγμού και κάλεσαν τον Ευρωπαίο Επίτροπό να αναστείλει αμέσως τη διαδικασία.

Από μέρες τώρα ήταν αναμενόμενο ότι οι δύο εταιρείες θα έπαιρναν το χρήσμα για να τους μεταβιβαστεί ότι πολυτιμότερο έχει απομείνει στις Κυπριακές Αερογραμμές: την εμπορική τους επωνυμία, το έμβλημα και τις διακρατικές συμφωνίες για πτήσεις από την Κύπρο με διάφορες χώρες , στις οποίες είναι καθορισμένος αερομεταφορέας οι Κυπριακές Αερογραμμές. Οι συμφωνίες αυτές, όπως επεσήμαναν συντεχνιακά στελέχη συνιστούν μεγάλο πλεονέκτημα που ισοδυναμεί με πολλά εκατομμύρια ευρώ για τον κάτοχό τους, και κατάγγειλαν ότι η πράξη αυτή συνιστά εκχώρηση δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και όλα αυτά χωρίς να αναλαμβάνεται καμιά δέσμευση από τις δύο εταιρείες για το πτητικό πρόγραμμα, χωρίς να έχει οποιοσδήποτε λόγο για τις πτήσεις που θα δρομολογούνται και χωρίς να αναλαμβάνεται δέσμευση για το προσωπικό. Επίσης δεν αναλαμβάνονται δεσμεύσεις για άλλα περιουσιακά στοιχεία των ΚΑ όπως είναι το Τμήμα Τροφοδοσίας, το τμήμα Μηχανικής Υποστήριξης και Συντήρησησης κ.α.

newego_LARGE_t_1101_54112928_type12713Πληροφορίες αναφέρουν ότι την Ryannair υποστηρίζει το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη. Το θέμα αυτό που έχει διαρρεύσει συζητείται πολύ αρνητικά και σε νομικούς κύκλους που γνωρίζουν, αλλά και ανάμεσα στο προσωπικό των ΚΑ. Τονίζουν μάλιστα ότι εγείρεται σοβαρρότατο θέμα τάξης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας κ. Μαικλ Ο Λίρι ήταν πρόσφατα στο Προεδρικό σε συνάντησση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία συζητήθηκε το ενδιαφέρον που η Εταιρεία αυτή επιδεικνύει για τις ΚΑ. Στον αντίποδα είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου έχει φιλική σχέση με τον αντιπρόεδρο της Aegean. Δεν πέρασε μάλιστα πολύς καιρός που ο κ. Βασιλάκης με πρόσκληση του Αβέρωφ Νεοφύτου παρευρέθηκε χωρίς να ήταν προγραμματισμένο την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και του πρόσφερε βήμα να μιλήσει ενάντια στις ΚΑ, όταν μάλιστα  εκείνη τη συνεδρία συζητείτο το μέλλον του εθνικού αερομεταφορέα της Κύπρου. Συζητείται μάλιστα ότι η κατάληξη   της Υπουργικής Επιτροπής στις δύο εταιρείες   Ryanair και Αegean δεν ήταν καθόλου τυχαία.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Ryanair ήταν από τους σφοδρότερους πολέμιους των Κυπριακών Αερογραμμών τις οποίες σφυροκοπούσε με διάφορες καταγγελίες στην Ε.Ε. και ειδικότερα στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπή. Οι καταγγελίες της στόχευαν ευθέως τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Κι αυτό, , την ίδια ώρα που η Ryanair απολαμβάνει σημαντικών κρατικών χορηγήσεων και εκπτώσεων, που αποφασίστηκαν μάλιστα από Κυβέρνηση και Hermes, κάτω από την πίεσή τους για να συμφωνήσουν να διεξάγουν πτήσεις από την Πάφο. Τα σχέδια «κινήτρων», που ουσιαστικά είναι ενισχύσεις με ειδική μείωση τελών και επιδότηση επιβατών, έτυχαν πλήρους εκμετάλλευσης και αξιοποίησης από τη Ryanair, με επιπλέον έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που είτε πληρώθηκαν είτε αφαιρέθηκαν από τις υποχρεώσεις τελών ως έκπτωση.
Η τελευταία καταγγελία της Ryanair είχε γίνει στις 11 Ιουνίου- και στρεφόταν κατά της κυβερνητικής πρόθεσης να ενισχύσει με 4 εκατ. ευρώ το Ταμείο Πλεονασμού των Κυπριακών Αερογραμμών. Ζήτησε μάλιστα να ληφθεί υπόψη και αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης στην εξέταση της υπόθεσης για την οικονομική ενίσχυση για αναδιάρθρωση της εταιρείας.