Παραδοχή Σόιμπλε: Στα όρια της κατάρρευσης η Σένγκεν

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς  ότι η συνθήκη του Σέγκεν απέτυχε παταγωδώς και προειδοποίησε  ότι εάν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθετήσουν αντίστοιχους συνοριακούς ελέγχους με την Σουηδία

German Finance Minister Wolfgang Schaeuble holds a news conference during a Euro zone finance ministers emergency meeting on the situation in Greece in Brussels, Belgium June 27, 2015. The euro zone got ready to deal with a Greek debt default next week after concluding that Prime Minister Alexis Tsipras's surprise announcement of a referendum represented an end of talks on fresh bailout loans. REUTERS/Yves Herman

τότε η συνθήκη ελεύθερης μετακίνησης θα καταρρεύσει.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι η Σένγκεν είναι ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης και σε περίπτωση που τα κράτη-μέλη της Ένωσης συνεχίσουν να τσακώνονται για το προσφυγικό, τότε θα βρεθούν αντιμέτωπα με τεράστια προβλήματα. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τεράστιες απειλές εάν η Γερμανία υποχρεωθεί να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους και λάβει αντίστοιχα μέτρα με τη Σουηδία» φέρεται να δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο «σκληρός» υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
«Ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτή την εξέλιξη είναι να επιλύσουμε ταχύτερα τα προβλήματα, μέσω καλύτερων και πιο αποδοτικών ελέγχων των εξωτερικών συνόρων αλλά και συνεργασίας» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, και συνέχισε: «Για αυτό θα χρειαστούμε πολλά χρήματα».
Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ότι οι πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου πραγματοποιούν περισσότερα από 1,25 δισ. ταξίδια εντός της ζώνης Σένγκεν κάθε χρόνο. Οικονομικοί αναλυτές έχουν πολλές φορές προειδοποιήσει ότι η κατάρρευση της Σένγκεν θα στείλει αρνητικά «σήματα» στις αγορές και θα βλάψει το ευρώ.

«Η Σένγκεν μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα μόνο εάν βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στη μεταναστευτική πρόκληση» δήλωσε από το Βερολίνο ο εκπρόσωπος Τύπου της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Σάιμπερτ. Σύμφωνα με το Bloomberg, αρκετοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την απελευθέρωση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα δοθούν στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. «Ο χρόνος τελειώνει» υπογράμμισε ο Β. Σόιμπλε.

«Καμπανάκι» και από τον Γιούνκερ
Για τη σημασία της ζώνης Σένγκεν μίλησε την Παρασκευή και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε ότι χωρίς τη Σένγκεν το ευρώ δεν έχει κανένα νόημα. «Γιατί να υπάρχει ένα κοινό νόμισμα αν δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να ταξιδέψεις στην ήπειρο όπως μπορούσαμε μέχρι σήμερα» διερωτήθηκε ο κ. Γιούνκερ.
Τους προβληματισμούς του για τη Συνθήκη αλλά και το προσφυγικό ζήτημα εξέφρασε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Η κατάσταση χειροτερεύει» ανέφερε κατά τη διάρκεια ντιμπέιτ στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών. Μάλιστα, ο επίτροπος Μετανάστευσης ισχυρίστηκε ότι σε περίπτωση που καταρρεύσει η Σένγκεν τότε θα είναι «η αρχή του τέλους του Ευρωπαϊκού πρότζεκτ».