Tουρκές:«Μέρος της Τουρκίας και ξεχωριστό κράτος η ΤΔΒΚ…»

Τα κατεχόμενα είναι μέρος της Τουρκίας αλλά ξεχωριστό `κράτος`, υποστήριξε ο Τούρκος αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές μιλώντας στο 8ο Συνέδριο των Τούρκων Πρέσβεων στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε: Untitled-150-490x282“Η αναφορά μας σε `μικρή πατρίδα` στην `ΤΔΒΚ` γίνεται αντιληπτή σαν να αποτελεί δικό μας μέρος. Ναι, αποτελεί μέρος μας αλλά είναι ένα ξεχωριστό `κράτος`.

Αναφερόμενος στην οικονομία των κατεχομένων ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή 85 χιλιάδες φοιτητές σπουδάζουν σε πανεπιστήμια των κατεχομένων, προσθέτοντας ότι αυτό προκαλεί ικανοποίηση επειδή οι 40 χιλιάδες προέρχονται από την Τουρκία, κάτι που είναι σημαντικό για την `αναγνώριση` και την επίγνωση. Όπως είπε, αυτός ο αριθμός πριν από μερικά χρόνια ήταν ο μισός και είναι σημαντικό που αυξήθηκε επειδή έχουν πάει στα κατεχόμενα για σπουδές και φοιτητές από άλλες χώρες.

Σε σχέση με τον `απομόνωση` ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η οικονομία είναι κάτω από πίεση προσθέτοντας ότι γι αυτό το λόγο η Τουρκία προσφέρει βοήθεια στα κατεχόμενα. Ανέφερε ότι μερικές φορές υπερβάλλουν για την οικονομική βοήθεια στα κατεχόμενα και όπως είπε το 2015 η Τουρκία είχε δώσει οικονομική βοήθεια 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτή η οικονομική βοήθεια είναι πολύ ψηλή και πως το σημαντικό είναι πως χρησιμοποιείται αυτή η βοήθεια.

Για το σχέδιο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο του στον κόσμο ενώ διέψευσε τα δημοσιεύματα στον Τ/κ τύπο ότι η Τουρκία ρίχνει το νερό στη θάλασσα επειδή δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα της διαχείρισης του νερού.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι η Τουρκία είναι πάντοτε κοντά στους Τ/κ και δεν έχει πρόθεση να διαλύσει την `κυβερνητική συμμαχία` στα κατεχόμενα.

Αργότερα ο Τουγρούλ Τουρκές ρωτήθηκε από Τούρκους δημοσιογράφους αν η Τουρκία θα δώσει νερό και στο Ισραήλ. “Πρώτα ας δώσουμε στους Κύπριους πολίτες και αν περισσέψει και τότε συζητούμε, αν υπάρξει αίτημα, να δώσουμε και στην στην ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ και σε άλλες χώρες”, ανέφερε.