ΕΔΕΚ:Κόλαφος για την κυβέρνηση η απόφαση του Βρετανικού δικαστηρίου για τις περιουσίες Ε/κ

Η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη γνωμάτευση για τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας ότι δικαίωμα στις περιουσίες τους έχουν μόνο οι νόμιμοι ιδιοκτήτες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.21134342-3434.det_009.17e5714b6ae74eb20edba678c0ffb002
Σε σημερινές του δηλώσεις, στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ενδιάμεση απόφαση του βρετανικού Δικαστηρίου για πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών Τούρκων διπλωμάτων έπειτα από προσφυγές Ελληνοκυπρίων κατά της Άγκυρας για τις κατεχόμενες περιουσίες τους “αποτελεί κόλαφο” για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον τρόπο που χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

«Η απόφαση του βρετανικού Δικαστηρίου επιβεβαιώνει το αυτονόητο. Τα ατομικά δικαιώματα, όπως είναι το δικαίωμα της περιουσίας, είναι αναπαλλοτρίωτα και αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας”, είπε και πρόσθεσε ότι κανένας δεν έχει εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη “να διαπραγματεύεται εκπτώσεις σε ατομικά δικαιώματα και ιδιαίτερα το δικαίωμα επί της περιουσίας. Εδώ και πολλούς μήνες είχαμε καλέσει την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη γνωμάτευση με την οποία αμφισβητείται η δικαιοδοσία της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων στα κατεχόμενα».

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «όχι μόνο δεν αξιοποίησε τη γνωμάτευση για την παράνομη, κατ` εμάς, λειτουργία της επιτροπής αποζημιώσεων αλλά, προχώρησε στην παραχώρηση δικαιωμάτων στους έποικους σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα νομιμοποιώντας τον εποικισμό».

«Καλούμε ξανά την κυβέρνηση να εξαντλήσει το πολιτικό και νομικό οπλοστάσιο που υπάρχει και κυρίως να στηρίξει και να προστατεύσει με κάθε μέσο το ατομικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας, το οποίο είναι απόλυτο και αναπαλλοτρίωτο. Δικαίωμα στις περιουσίες τους έχουν μόνο οι νόμιμοι ιδιοκτήτες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι», συμπλήρωσε.

Για τις βουλευτικές εκλογές

Αναφορικά με δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι εάν η ηγεσία του ΔΗΣΥ εννοεί ότι ο σκοπός της αναβολής επιλογής υποψηφίων του ΔΗΣΥ είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, τότε ας εξηγήσει στους Κύπριους πολίτες: Γιατί μαζί με την ηγεσία του ΑΚΕΛ άλλαξαν τον εκλογικό νόμο έξι μήνες πριν τις βουλευτικές και αύξησαν την κρατική χορηγία που λαμβάνουν με σκοπό να στραγγαλίσουν τα μικρότερα κόμματα;”.

Είναι προφανές, συνέχισε, “ότι αυτό που ενδιαφέρει την ηγεσία του ΔΗΣΥ είναι να μην συζητηθεί το κορυφαίο θέμα που απασχολεί κατά προτεραιότητα τη συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων πολιτών κατά την προεκλογική περίοδο ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών. Το μόνο που απασχολεί την ηγεσία του ΔΗΣΥ είναι να μην ενημερωθούν οι πολίτες για τις εκπτώσεις του κ. Αναστασιάδη στο Κυπριακό και για τη λύση συνομοσπονδίας που διαπραγματεύεται», κατέληξε.