Μπάχαλο στα κατεχόμενα για το νερό «της ειρήνης » από την Τουρκία

Στους τ/κ θέλει να φορτώσει η Αγκυρα το κόστος του αγωγού νερού απο την Τουρκία και η κρίση κορυφώνεται ενώ για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η  τουρκική `πρεσβεία` στα κατεχόμενα , απορρίπτοντας τις επικρίσεις που εκφράστηκαν ως λανθασμένες.83750d24709e4fb9597bb15039e3a55c

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο σκοπός του έργου είναι να συμβάλει στην ευημερία των Τ/κ καθώς και στην ενδυνάμωση των ήδη στενών σχέσεων `μεταξύ των δύο χωρών` .

Σημειώνεται ότι το έργο βασίζεται στη συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και ψευδοκράτος και ότι υπήρχε μια κατ` αρχήν συναντίληψη για την οικονομική πλευρά και ότι προς τον σκοπό αυτό υπογράφηκε πρωτόκολλο στις 4 Δεκεμβρίου 2012.

Το έργο, αναφέρεται, στοίχισε 1.6 δισεκατ. τουρκικές λίρες καθώς και επιπρόσθετα 600 εκατ. λίρες για ολοκλήρωση της υποδομής.

Η Τουρκία πρότεινε όπως οι Τ/κ αναλάβουν τη διαχείριση και τον έλεγχο του νερού αλλά η διοίκηση θα αναληφθεί από ιδιωτική εταιρεία.

Η κατ`αρχήν συμφωνία, προστίθεται, έτυχε αποδοχής στις 25 Δεκεμβρίου αλλά μια μέρα μετά, το προσχέδιο της συμφωνίας απορρίφθηκε από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα.

Την απόφαση του ΡΤΚ, σημειώνεται, ακολούθησε σειρά ψευδών δημοσιευμάτων ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία προκαλώντας σύγχυση στο κοινό.

Το θέμα μπορεί να επιλυθεί όχι στους κόλπους του ΡΤΚ αλλά στο `υπουργικό συμβούλιο` αναφέρει η ανακοίνωση και καλεί την
`κυβέρνηση` να λάβει απόφαση για το θέμα ούτως ώστε το έργο να εισέλθει στην φάση εφαρμογής του.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η ανακοίνωση δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος.