Ακιντζί:«Ζωτικής σημασίας για τους τ/κ οι εγγυήσεις της Τουρκίας…»

Είπε ότι «υπάρχει συμφωνία γα 22 κατηγορίες στο περιουσιακό…»

 

Υπάρχει πρόοδος σε όλα τα θέματα που συζητούνται στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, περιλαμβανομένου του εδαφικού, δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στην πρώτη του ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη μετά την εκλογή του στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας, και επεσήμανε τη σημασία που AKKITZI-620x300αποδίδουν οι Τ/κ στην πολιτική ισότητα και την κατανομή εξουσιών.

Όπως είπε, υπάρχει συμφωνία σε 22 κατηγορίες περιουσιών και ότι ακόμα γίνεται δουλειά στα κριτήρια για το περιουσιακό. Υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία στο περιουσιακό θα δώσει την ευκαιρία για συζήτηση του εδαφικού.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία για την εκ περιτροπής προεδρία και σημείωσε ότι είναι σημαντική για την πολιτική ισότητα.

Είπε, επίσης, ότι η αρχή τους είναι όσο το δυνατό λιγότεροι άνθρωποι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, διότι δεν είναι δυνατό να επανέλθει η προ του 1974 κατάσταση, αφού στα 41 χρόνια που πέρασαν οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές έκτισαν τις ζωές τους.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι τα κριτήρια για το περιουσιακό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα ώστε να δοθεί η ευκαιρία στις επιτροπές για το περιουσιακό να κλείσουν το θέμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προσθέτοντας ότι κανείς δεν μπορεί να φύγει χωρίς να του υποδειχθεί εναλλακτικός τόπος διαμονής, και ότι τα άτομα που διαμένουν σε περιουσίες έχουν και αυτά δικαιώματα.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση για τις αποζημιώσεις, είπε ότι το θέμα αυτό βρίσκεται στη διεθνή αρένα και πρόσθεσε ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα για το ζήτημα.

Όπως είπε, η αποζημίωση για τις περιουσίες στον βορρά θα ανέλθει σε 25-30 δισεκατομμύρια δολάρια, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής κοινότητα θα επιδείξει τη θέληση να συνεισφέρει.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η Κύπρος θα καταστεί σημαντικό κέντρο ερευνών ύστερα από τη λύση του Κυπριακού και ότι θα ανοίξουν ορίζοντες.

Όσον αφορά τις εγγυήσεις, είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί με τις εγγυήτριες δυνάμεις στο τέλος και ότι, εάν υπάρχει συμφωνία στα άλλα ζητήματα, το θέμα των εγγυήσεων δεν θα αποτελέσει εμπόδιο.

Ωστόσο, ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι ζωτικές για τους Τ/κ και ότι εάν δεν υπάρχουν αυτές οι εγγυήσεις, μάλλον οι Τ/κ θα απορρίψουν την προτεινόμενη λύση σε δημοψήφισμα.

Αναφερόμενος στο θέμα της υπηκοότητας, είπε ότι οι “πολίτες” του ψευδοκράτους θα είναι πολίτες του ομόσπονδου κράτους.