60 Ε/κ εκπαιδευτικοί σε τ/κ σχολεία σήμερα

Με τρία δέντρα ελιάς που θα φυτέψουν στα τρία σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επισκέπτονται σήμερα, περίπου 60 Ε/κ εκπαιδευτικοί, συνοδευόμενοι από Τ/κ εκπαιδευτικούς – συνδικαλιστές πέρασαν σήμερα στην κατεχόμενη Λευκωσία, μεταφέροντας μηνύματα ειρήνης, συναδέλφωσης και συνεργασίας.CNA_Mf0156052239e49cf932ca3f0a90c0cad

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη μετά από δύο και πλέον χρόνια και θα ακολουθήσει αντίστοιχη Τ/κ δασκάλων και καθηγητών σε ε/κ σχολεία τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Η συμπρόεδρος της πλατφόρμας Ε/κ και Τ/κ εκπαιδευτικών “Ενωμένη Κύπρος” που δημιουργήθηκε το 2004, Μαρία Μαυραδά τόνισε ότι με την ευκαιρία του νέου χρόνου θέλουν να μεταφέρουν στους συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας. “Εμείς δεν είμαστε πολιτικοί, είμαστε εκπαιδευτικοί. Ως εκπαιδευτικοί θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε και να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι σε μια Κύπρο ενιαία, ελεύθερη, χωρίς μίσος, χωρίς φανατισμό, ενωμένη, για όλους”.

Σύμφωνα με την κ. Μαυραδά περίπου 60 Ε/κ εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πλατφόρμας και δήλωσαν συμμετοχή στη σημερινή επίσκεψη.

Ο ΓΓ της συντεχνίας των καθηγητών KTOEOS, Βεντάτ Τεκ, που διενήργησε και χρέη διερμηνέα για την κ. Μαυραδά, ανέφερε ότι οι εκπαιδευτικοί και στις δύο κοινότητες δίνουν μήνυμα προς τους διοικούντες και στις δύο πλευρές ότι οι δάσκαλοι, οι καθηγητές επιθυμούν ειρήνη. Οι επισκέψεις αφορούν, εξήγησε, τρία σχολεία, ένα δημοτικό, ένα λύκειο και ένα επαγγελματικό γυμνάσιο και θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση μεταξύ Ε/κ και Τ/κ καθηγητών στο κτίριο της συντεχνίας των δασκάλων.

Ο ΓΓ της συντεχνίας των δασκάλων KTOS, Σενέρ Ελτζίλ μίλησε για μια ξεχωριστή εκδήλωση που προγραμμάτιζαν εδώ και καιρό. Μίλησε για την αιματοχυσία στην γύρω περιοχή και την προσδοκία για μια λύση του Κυπριακού, μετά την εκλογή του κ. Ακιντζί στην ηγεσία των Τ/κ. “Σαν εκπαιδευτικοί παίξαμε έναν κακό ρόλο στο παρελθόν δημιουργώντας μίσος και το διαμοιρασμό στο μυαλό των ανθρώπων. Υποφέρουμε από τον διαχωρισμό. Η σημερινή εκδήλωση μπορεί να είναι ένα καλό παράδειγμα για όλους τους Κύπριους”. Οι εκπαιδευτικοί συνεργάζονται για υψώσουν τη φωνή τους για επανένωση, για μια ενωμένη Κύπρο, ότι μπορούμε να ζήσουμε και να συνεργαστούμε με τους Ε/κ, πρόσθεσε και ως καθηγητές και δάσκαλοι αποτελούν ένα καλό παράδειγμα.

Από το 1963 έχουν διαμοιραστεί στα δυο, σημείωσε ο κ. Ελτζίλ λέγοντας ότι χρειάζονται περισσότερη συνεργασία, ν` ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες και εκφράζοντας την άποψη ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν σημαντικό ρόλο στη λύση του Κυπριακού. “Εμείς ως εκπαιδευτικοί πρέπει να γκρεμίσουμε τους τείχους στα μυαλά των ανθρώπων. Αυτό είναι η μεγάλη αποστολή. Σήμερα είναι μια σημαντική ενέργεια και μια καλή αρχή”. Σημείωσε δε ότι είναι ευχάριστο το ότι βλέπουν σήμερα νέα πρόσωπα.

Ο κ. Ελτζίλ έκανε ιδιαίτερη μνεία στον εκπαιδευτικό Κωνσταντίνο Αχνιώτη που πρωτοστάτησε για τη δημιουργία αυτής της πλατφόρμας αλλά δεν μπορούσε σήμερα να είναι μαζί τους και του ευχήθηκε καλή ανάρρωση.