Σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση την Πρωτοχρονιά στις Βρυξέλλες

Στη σύλληψη δύο προσώπων που θεωρούνται ύποπτα ότι συνωμοτούσαν για να πραγματοποιήσουν επίθεση στις Βρυξέλλες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προχώρησε η βελγική αστυνομία.

epa05057919 YEARENDER 2015 NOVEMBER A Police officer and soldiers stand guard in the 'Rue des Bouchers' street, famous for it's restaurants, following the terror alert level being elevated to 4/4, in Brussels, Belgium, 22 November 2015. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε ότι οι βελγικές αρχές συνέλαβαν σε διαφορετικά τμήματα της χώρας την Κυριακή και τη Δευτέρα (χθες) τα δύο πρόσωπα. Η αστυνομία βρήκε στρατιωτικά ρούχα και υλικό προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους, αλλά καθόλου όπλα ή εκρηκτικά, ανέφερε σήμερα η εισαγγελία.
«Η έρευνά μας αποκάλυψε σοβαρές απειλές μιας επίθεσης σε συμβολικά σημεία στις Βρυξέλλες κατά τους εορτασμούς για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς», ανέφερε σε δήλωσή της η εισαγγελία.
Συνολικά έξι άνθρωποι συνελήφθησαν για ανακρίσεις στη διάρκεια κατ΄οίκον ερευνών στις Βρυξέλλες, σε μια γειτονική επαρχία και στη Λιέγη, αλλά τέσσερις από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Το Βέλγιο ήταν στην καρδιά των ερευνών για τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι μετά την ανακάλυψη διασυνδέσεων με τις Βρυξέλλες. Δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας του Παρισιού, ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ και ο Μπιλάλ Χαντφί ζούσαν στο Βέλγιο.
Η βελγική αστυνομία έχει συλλάβει εννέα ανθρώπους σε σχέση με τις επιθέσεις του Παρισιού. Όμως η εισαγγελία ανέφερε ότι η σημερινή ανακοίνωση δεν συνδέεται με την έρευνα αυτή.
Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ζουν υπό το φόβο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος εν μέσω εορταστικής περιόδου. Την Κυριακή, οι αρχές της Βιέννης είχαν πληροφορίες για ενδεχόμενο χτύπημα, ενώ προειδοποιούσαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτός της Αυστρίας, να είναι σε επιφυλακή καθώς υπάρχει πιθανότητα για επίθεση με πυροβολισμούς ή με βόμβες. Δεν αναφέρθηκαν ωστόσο συγκεκριμένοι στόχοι.