Ελλάδα: Κωδικούς έδωσε ο Φαλτσιανί που ξεκλειδώνουν τη λίστα με τους φοροφυγάδες

Νέα στοιχεία που μπορουν   να «σπάσουν» τους κωδικούς της νέας λίστας που παρέδωσε ο Ερβέ Φαλτσιανί, στα χέρια του γενικού γραμματέα της Ελληνικής κυβέρνησης αφού ο… πρωτεργάτης της λίστας παρέδωσε όχι μόνο το ηλεκτρονικό του αρχείο, αλλά και το μυστικό κλειδί που θα επιτρέψει τα αποκαλυπτήρια της λίστας!assets_LARGE_t_420_54614882_type12713

Ο Ερβέ Φαλτσιανί έχει ήδη παραδώσει όλο το αρχείο του στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Ουδείς γνωρίζει  εάν έχει δώσει το ίδιο αρχείο στην Ελλάδα ή έχει απομονώσει τις κινήσεις που αφορούν τους Ελληνες καταθέτες.
Η επίμαχη λίστα με τις τουλάχιστον 500.000 κινήσεις λογαριασμών αποτελεί το… password -όπως φαίνεται- για όλες τις λίστες που έχουν οι οικονομικοί εισαγγελείς και ο ελεγκτικός μηχανισμός στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής…
Το ταξίδι-αστραπή του γ.γ. της Ελληνικής κυβέρνησης, Μ. Καλογήρου, έγινε στις 17 Δεκεμβρίου και ενώ ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού βρισκόταν στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Τότε, ο Ερβέ Φαλτσιανί ζήτησε συνάντηση στο Παρίσι με μέλος της κυβέρνησης και ο Μ. Καλογήρου έφυγε αμέσως για τη γαλλική πρωτεύουσα.
Εκεί, ο Φαλτσιανί τού παρέδωσε το επίμαχο αρχείο αλλά και το κλειδί για το άνοιγμά του. Μάλιστα, εκτός από το κλειδί θα χρειαστεί, όπως είπε, και ένα πρόγραμμα το οποίο θα εγκατασταθεί σύντομα από ειδικό σε τέτοια θέματα πραγματογνώμονα.
Η λίστα παραδόθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης απευθείας στα χέρια του προϊσταμένου της εισαγγελείας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η λίστα παραδόθηκε και σε δύο ακόμα εισαγγελείς.
Ο κ. Καλογήρου έδωσε και κατάθεση για τα όσα ελέχθησαν στο ραντεβού με τον Ερβέ Φαλτσιανί. Η κίνηση αυτή κρατήθηκε απολύτως μυστική και αποκαλύφθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό την επόμενη ημέρα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο  Ερβέ Φαλτσιανί έχει ήδη παραδώσει όλο το αρχείο του στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Ουδείς γνωρίζει μέχρις ώρας εάν έχει δώσει το ίδιο αρχείο στην Ελλάδα ή έχει απομονώσει τις κινήσεις που αφορούν τους Ελληνες καταθέτες. Αυτό θα φανεί όταν ανοίξει το αρχείο και αρχίσει να ξεδιπλώνεται στα μάτια των ελεγκτών το περιεχόμενό του.
Οι αρχές γνώριζαν, ωστόσο, ότι στο τελευταίο ραντεβού του Φαλτσιανί -πριν από δύο μήνες με τους Ελληνες εισαγγελείς στο πλαίσιο έρευνας για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης που ξέπλενε μαύρο χρήμα στο εξωτερικό- ότι το πρώην στέλεχος της HSBC δεν τους είχε παραδώσει όλο το υλικό που είχε στην κατοχή του. Γι’ αυτό άλλωστε ήταν στα σκαριά και άλλο ραντεβού, προκειμένου να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση με τους οικονομικούς εισαγγελείς, αμέσως μετά τις γιορτές.
Τα ευρήματα της δεύτερης λίστας, όμως, μπορεί να ανατρέψουν τα σχέδια των εισαγγελέων, αφού οι πληροφορίες που μπορεί να περιέχει τους λύνουν τα χέρια. Από την πλευρά του ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι έτοιμος και περιμένει οδηγίες και εντολές για τον χειρισμό της νέας λίστας. Αυτό που κανείς δεν γνωρίζει ακόμη -παρά μόνο ο ίδιος ο Φαλτσιανί- είναι εάν το νέο απόκτημα των ελληνικών αρχών περιέχει ονόματα καταθετών ή κωδικούς.
Στην πρώτη περίπτωση ο έλεγχος θα είναι ασύγκριτα ευκολότερος, ενώ στη δεύτερη θα χρειαστεί ταυτοποίησή τους σε συνδυασμό με άλλες λίστες και στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρχές. Το βέβαιον είναι ότι η νέα λίστα Φαλτσιανί περιέχει όχι μόνο τις καταθέσεις αλλά και τις κινήσεις των λογαριασμών, αποκαλύπτει δηλαδή πολύ περισσότερα στοιχεία για τη διαδρομή του χρήματος, ενώ πηγαίνει και πιο πίσω στον χρόνο απ’ ό,τι η λίστα Λαγκάρντ, η οποία ήταν μία «φωτογραφία» των ετών 2005-2007 με τους 2.062 καταθέτες και τα ποσά που κατείχαν.
Αλλαξαν το νόμο
Την ημέρα της παράδοσης της λίστας στα χέρια του εισαγγελέα, η κυβέρνηση έφερε μαζί με το σχέδιο νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης και μία τροπολογία με σημασία… Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική της έκθεση, σκοπός της διάταξης είναι να δίνεται η «δυνατότητα αξιοποίησης αποδεικτικών μέσων, η χρήση των οποίων, με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, θα μπορούσε να εμποδιστεί, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό διερεύνησης και τιμωρίας πράξεων μεγάλης απαξίας, όπως κακουργημάτων φοροδιαφυγής». Και αυτό γιατί, με το ισχύον νομικό πλαίσιο (σ.ς άρθρο 177 παρ2 του Κ.Π.Δ) «αποδεικτικά μέσα που έχουν αποκτηθεί με αξιόποινες πράξεις ή μέσω αυτών, δεν λαμβάνονται υπόψη για την κήρυξη της ενοχής, την επιβολή ποινής ή τη λήψη μέτρων εξαναγκασμού, εκτός αν πρόκειται για κακουργήματα που απειλούνται με ισόβια κάθειρξη και εκδοθεί για το ζήτημα αυτό ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δικαστηρίου».
Οι νέες λίστες, τόσο του Φαλτσιανί όσο και του Μπόγιαρνς, θα μπορούσαν να «σκοντάψουν» στον νομοθετικό αυτό σκόπελο, ρίχνοντας τις αρχές σε αδιέξοδο, αφού ο ελεγχόμενος θα μπορούσε να επικαλεστεί ότι πρόκειται για παράνομο υλικό που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Με τη νέα διάταξη προβλέπεται ότι: «Η χρήση του παραπάνω αποδεικτικού μέσου κατά την παραπομπή και τη δίκη γίνεται δεκτή εφόσον κριθεί αιτιολογημένα ότι α) η βλάβη που προκαλείται με την κτήση είναι σημαντικά κατώτερη από τη βλάβη ή τον κίνδυνο που προκάλεσε η ερευνώμενη πράξη, β) η απόδειξη της αλήθειας θα ήταν διαφορετικά αδύνατη και γ) η πράξη με την οποία το αποδεικτικό μέσο αποκτήθηκε δεν προσβάλλει την ανθρώπινη αξία».