Πολιτικό χαστούκι στον Ερντογάν η συνάντηση Λαβρόφ -Ντεμιρτάς

Με κύριο θέμα στην ατζέντα τον αναβαθμισμένο ρόλο των Κούρδων καθώς όπως τόνισε ο επικεφαλής της Ρωσικής Διπλωματίας «η Ρωσία είναι έτοιμη  γα ενεργή συνεργασία  ο Selahattin Demirtaş, πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ !CW6ll6JUoAAyKkM

Η Μόσχα υποδέχτηκε με τιμές αρχηγού κράτους τον Ντεμιρτάς η Μόσχα.

Κατα τη συνάντηση ο  Σ.Ντεμιρτάς είπε ότι η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού “δεν ήταν μια σωστή κίνηση” αλλά πρόσθεσε ότι η κρίση δεν πρέπει να πληγώσει τον τουρκικό και ρωσικό λαό.

“Ο λαός της Τουρκίας δεν έχουν καμία ευθύνη για την τωρινή κρίση” είπε.

“Πάντα θα υπάρχουν κρίσεις μεταξύ χωρών αλλά πάντα θα είμαστε υπερ των ανοιχτών διπλωματικών καναλιών και τα προβλήματα να λύνονται μέσω διαλόγου” τόνισε.

Μιλώντας στην αρχή της συζήτησης με τον Ντεμιρτάς ο Σ.Λαβρόφ είπε ότι οι Ρωσο-τουρκικές σχέσεις δεν είναι θετικές αυτή τη στιγμή αλλά αυτό δεν αφορά τον τουρκικό λαό.

“Η στάση μας απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση δεν θα επεκταθεί ώστε να περιληφθεί και ο τουρκικός λαός”.236356

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει εκτιμήσει τις απόψεις του κόμματος του Ντεμιρτάς σε σχέση με τη συριακή διαμάχη και γνωρίζει ότι οι Κούρδοι της Συρίας και του Ιράκ μάχονται εναντίον του ISIS στο έδαφος.

“Η Ρωσία είναι έτοιμη για μια “ενεργή συνεργασία” με αυτούς που πολεμούν το ISIS, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν Ιρακινοί και Σύριοι Κούρδοι που αντιστέκονται στην απειλή του ISIS και των άλλων εξτρεμιστικών ομάδων με όπλα στα χέρια τους” είπε ο Σ.Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ είπε στον Ντεμιρτάς ότι η Ρωσία θα “λάβει υπόψιν της” τις εκτιμήσεις του κόμματος του όσο αφορά την κατάσταση στη Συρία .

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες ο Σ.Ντεμιρτάς είπε ότι θέλει να ανοίξει γραφείο αντιπροσώπευσης για το κόμμα του στη Μόσχα με τη Μόσχα να απαντά πως σύμφωνα με το νόμο αυτό δεν είναι δυνατό αλλά μπορεί να αντιπροσωπευτεί από ένα ιδιώτη ή μια ΜΚΟ…

“Ασκούμε κριτική στις ενέργειες της χώρας μας η οποία κατέρριψε το Su-24, από τις πρώτες ημέρες διακηρύξαμε ως κόμμα, ότι δεν υποστηρίζουμε την χειροτέρευση των σχέσεων με τη Ρωσία” είπε ο Ντεμιρτάς ενώ αποκάλυψε ότι συζητήθηκε θέμα αυτονομίας των Κούρδων…

O Ντεμιρτάς έδωσε έμφαση στο Κουρδικό πρόβλημα και τόνισε ότι έχει φτάσει σε μια κρίσιμη φάση λέγοντας:

“Ενώ το αίτημα των Κούρδων για αυτονομία είναι μια νόμιμη απαίτηση, η κυβέρνηση του AKP διεξάγει μια πολιτική καταστολής και γενοκτονίας, μια βίαιη παρέμβαση με τη συμμετοχή στρατιωτών. Πιστεύουμε ότι ο Κουρδικός λαόας απαιτεί την ελευθερία με ένα στάτους αυτονομίας στη Τουρκία. Μεταφέρουμε επίσης αυτή την άποψη με όσους συνομιλούμε”…

Όσο αφορά το θέμα της Συρίας είπε:

“H κατάσταση στη Συρία έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο με τη συζήτηση ενός νέου συντάγματος. Ως HDP έχουμε υπερασπιστεί τη δέσμευση για ένα σύνταγμα που εγγυάται την ύπαρξη και ελευθερία όλων των ταυτοτήτων, χρωμάτων και πίστεων της συριακής κοινωνίας. ΙSIS και Αλ-Κάιντα έχουν υποβάλει αυτές τις μειονότητες σε βίαιη βαρβαρότητα και ως απάντηση ο Κουρδικός λαός στη Συρία έχει δείξει γενναία αντίσταση. Για αυτούς τους λόγους, η αναγνώριση του Κουρδικού λαού και της ύπαρξης του είναι ένας παράγονας-“κλειδί” για το μέλλον της Συρίας και για την επίλυση του συριακού ζητήματος και την επέκταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή”.

“Οι Κούρδοι θα γίνουν μεγάλος πολιτικός και δημοκρατικός παράγοντας τον νεό αιώνα. Οι διεθνείς δυνάμεις πρέπει να δουν αυτή την πραγματικότητα. Τονίζουμε αυτό το σημείο στις συζητήσεις μας πολύ δυνατά”…

“Θέλουμε να αναλάβουμε ρόλο για την επίλυση της κρίσης Τουρκίας-Ρωσίας μέσω διαλόγου και διπλωματίας”…

Περιγράφοντας την απόφαση της Τουρκίας για κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ως λάνθασμένη ο Ντεμιρτάς είπε:

“O Toύρκος πρόεδρος ακολούθησε μια ασυνεπή πολιτική. Πρώτα είπε ότι ήταν μια “αληθινή απόφαση” και αργότερα δίστασε λέγοντας ότι “δεν έπρεπε να το καταρρίψουμε αν γνωρίζαμε ότι ήταν ρωσικό”. Μετά είπε ότι ήταν “λάθος του πιλότου”. Αυτές οι πολιτικές αποφάσεις και τα λεγόμενα του κάνουν δύσκολη την εξεύρεση λύσης”…

Αργότερα τόνισε ότι “οι Κούρδοι δείχνουν την πιο αξιοθαύμαστη αντίσταση, Μάχονται παντού σε Shengal, Kobanê, Rojava και Νότιο Κουρδιστάν και όλος ο κόσμος το σέβεται… Η Ρωσία επίσης το βλέπει και υποστηρίζει τη στάση μας”…

Τέλος είπε ότι η συνάντηση με τον Λαβρόφ ήταν θετική και πρόσθεσε:

“Κάναμε προσπάθεια να τους βοηθήσουμε όλους όσους διαθέτουν τουρκικό διαβατήριο στη Ρωσία, μαθητές, εργάτες, υπάλληλοι, επενδυτές.. Συζητήσαμε για αυτό το θέμα λεπτομερώς”…

Eίναι φανερό ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να υποστηρίζει τους Κούρδους με αποτέλεσμα η Τουρκία να εμπλακεί σε συγκρούσεις και σε εσωτερικό και σε διεθνές επίπεδο με τρομαχτικές συνέπειες γι αυτήν.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα πρέπει να διεξάγει πολέμους σε δύο μέτωπα. “Θα είναι ένας απόλυτος εφιάλτης γι αυτόν” αναφερουν  διεθνείς αναλυτές ενω επισημαίνεται  ότι με  την υποστήριξη της Ρωσίας το Κουρδικό ζήτημα έρχεται σε μια νέα φάση και από ένα εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας θα διεθνοποιηθεί…

 

Για προδοσία κατηγορεί τον Ντεμιρτάς ο  Νταβούτογλου

Στο μεταξύ :Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε σήμερα τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού κόμματος για προδοσία, τονίζοντας ότι ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς χρησιμοποίησε το ταξίδι του στη Μόσχα προκειμένου να καταδικάσει την κατάρριψη από την Άγκυρα ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου πάνω από τη Συρία.

Ο Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), συναντήθηκε με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χθες στη Μόσχα και επέκρινε την Άγκυρα για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους κοντά στα σύνορα με τη Συρία τον περασμένο μήνα. Η Μόσχα αρνείται ότι το αεροσκάφος της είχε εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο.
“Παίρνουν το μέρος οιουδήποτε με τον οποίον η Τουρκία αντιμετωπίζει μια κρίση. Ο Ντεμιρτάς είπε στη Μόσχα ότι η κατάρριψη από την Τουρκία του ρωσικού αεροσκάφους ήταν λάθος, αυτό είναι απολύτως επαίσχυντο και προδοσία”, δήλωσε ο Νταβούτογλου σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Άγκυρα. “Κύριο καθήκον μας είναι να υψώσουμε τη φωνή μας κατά της ρωσικής σκληρότητας. Η υποστήριξη της Ρωσίας ενώ σκοτώνει αμάχους στη Συρία είναι προδοσία όχι μόνο για τη χώρα αυτή αλλά και για την ανθρωπότητα”.
Κούρδοι πολιτικοί κατηγορούν την Άγκυρα ότι επικεντρώνει τις στρατιωτικές της προσπάθειες κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ και στη Συρία και δεν αναλαμβάνει δράση κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Η Ρωσία, που επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους στις 24 Νοεμβρίου, επικρίνει έντονα τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Μόσχα έχει επίγνωση της ευαισθησίας της Άγκυρας για οποιαδήποτε επαφή μεταξύ της Μόσχας και κούρδων πολιτικών.
Ο Ερντογάν κατηγορεί το HDP, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο τουρκικό κοινοβούλιο, για διασυνδέσεις με τους ένοπλους κούρδους αντάρτες που πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική χώρα.
Ο Λαβρόφ είπε στον Ντεμιρτάς ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τους Κούρδους που πολεμούν τους τζιχαντιστές του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία.