FBME:Κατά παράβαση της νομοθεσίας οι αποφάσεις της Κ.Τ.Κ

Μιλά για απίστευη σειρά παράλογων ενεργειών  εκ μέρους της Κ.Τράπεζας και προειδοποιεί ότι «θα επιβληθούν αποζημιώσεις κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Για παράλογες ενέργειες εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), έλλειψη διαφάνειας, μυστική ατζέντα και αποφάσεις που λήφθηκαν κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ και της Κύπρου κάνει λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η FBME με αφορμή την απόφαση της ΚΤΚ να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας του κυπριακού υποκαταστήματος της τράπεζας.

Ôï äéÜôáãìá ìå ôï ïðïßï ôßèåôáé õðü êáèåóôþò åîõãßáíóçò ôï õðïêáôÜóôçìá ôçò FBME Bank Ltd óôçí Êýðñï, åîÝäùóå áñãÜ ÷èåò ôï âñÜäõ ç ÊåíôñéêÞ ÔñÜðåæá ôçò Êýðñïõ, ôï ïðïßï êáé ôÝèçêå óå éó÷ý. Ó÷åôéêÞ áíáêïßíùóç áíáöÝñåé üôé óêïðüò ôïõ äéáôÜãìáôïò åßíáé ç ðþëçóç ôùí åñãáóéþí ôïõ õðïêáôáóôÞìáôïò ìå óôü÷ï ôçí ðñïóôáóßá ôùí êáôáèåôþí. Óôç öùôïãñáößá ôá ãñáöåßá ôïõ õðïêáôáóôÞìáôïò ôçò FBME Bank Ltd óôçí Ëåõêùóßá, 22 Éïõëßïõ 2014.

Κατά την FBME από τον Ιούλιο του 2014 παρατηρήθηκε μια “απίστευτη σειρά παράλογων ενεργειών από την ΚΤΚ που ήγειραν σημαντικά ερωτήματα για την αξιοπιστία της ως ένα κρίσιμο κυβερνητικό όργανο ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους”.
«Από την πρώτη μέρα, οι αποφάσεις της ΚΤΚ ήταν κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ και της Κύπρου, και φαίνεται να κατευθύνονταν εξ ολοκλήρου από τη δική της μυστική ατζέντα» αναφέρει, προσθέτοντας ότι η “ΚΤΚ προέβη στον ισχυρισμό ότι η FBME έχει αφεθεί να χρησιμοποιείται για ξέπλυμα χρήματος, παρόλο που τα στοιχεία από ανεξάρτητους εγκληματολογικούς εξεταστές κατατροπώνουν αυτό το επιχείρημα».

«Αν και (η ΚΤΚ) δεν αναφέρει τα τεκμήρια στα οποία στήριξε τις κατηγορίες της, αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες στην FBME που έγιναν από διεθνείς εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που η ίδια η ΚΤΚ διόρισε, δεν έχουν βρει κάτι επιλήψιμο», προσθέτει.

«Ομοίως, η απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου στο ΔΕΕ στο Παρίσι για να εξετάσει τους ισχυρισμούς των εναγόντων, των δικαιούχων της FBME, σε σχέση με τις αποζημιώσεις κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα εκθέσει ακόμη περισσότερο αυτούς που μηχανεύτηκαν το σχέδιο από την αρχή» συμπληρώνει, αναφέροντας ότι «θα επιβληθούν αποζημιώσεις κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, και οι φορολογούμενοι της χώρας καθώς και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί της θα απαιτήσουν να μάθουν ποιος προκάλεσε αυτή την καταστροφή».