Θα πάει στη σύνοδο του Νταβός όχι όμως σε πενταμερή λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Το θέμα των εγγυήσεων θα συζητήσει σήμερα  συνάντηση με τον Κινέζο ΥΠΕΞ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Δεν είναι η ώρα για πολυμερή διάσκεψη, οι διαφορές παραμένουν όμως και οι δύο ηγέτες είναι αποφασισμένοι να εργαστούν, με αλληλοκατανόηση, για να ξεπεραστούν οι ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιστρέφοντας την Κυριακή από την τελευταία για το 2015 συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί την οποία χαρακτήρισε αρκετά παραγωγική και θετική.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθεται, με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, σε συνομιλίες για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό, είπε ότι συζήτησαν το περιουσιακό αλλά και πολλά άλλα σημαντικά που αφορούν το Κυπριακό. Παραμένουν οι διαφορές, όμως έχουν δηλώσει και οι δύο, σημείωσε, την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν με τρόπο που θα βοηθήσει να ξεπεραστούν αυτές οι διαφορές, με αλληλοκατανόηση των ανησυχιών της καθεμιάς των κοινοτήτων.

Σε παρατήρηση ότι το περιουσιακό είχε θεωρηθεί βαρόμετρο και κληθείς να πει μετά από συζήτηση τριών μηνών πού βρισκόμαστε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι βρισκόμαστε στο στάδιο αλληλοκατανόησης των δυσκολιών και συναντίληψης ότι “θα πρέπει να εργαστούμε κατά τρόπο που να βοηθηθούν και οι δύο πλευρές”.

Ερωτηθείς εάν τον βολιδοσκόπησε ο κ. Έιντε για διάσκεψη στο Νταβός τέλος Ιανουαρίου με εκπροσώπους των εγγυητριών δυνάμεων, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι δεν θεωρεί ότι είναι η ώρα για κάτι ανάλογο. Αποδέχθηκε, είπε, πρόσκληση των διοργανωτών του οικονομικού φόρουμ του Νταβός και θα συμμετάσχει. “Πρόθεσή μου δεν είναι να μεταβώ για να συμμετέχω σε μια πολυμερή οποιαδήποτε διάσκεψη. Θα συμμετέχω σε ένα διεθνές οικονομικό φόρουμ, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με το Κυπριακό. Αλλά εάν υπάρξουν, και θα υπάρξουν, διμερείς συναντήσεις, θα είναι στο πλαίσιο του τί επιδιώκουμε, τί επιθυμούμε, τί θα ήταν βιώσιμο σε μια λύση του Κυπριακού”.

Κληθείς να εκτιμήσει πόσο διάστημα θα χρειαστεί να συζητήσουν ακόμη το περιουσιακό ή αν θα αλλάξουν θέμα, λιγότερο δύσκολο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι συζητούν επί του συνόλου των κεφαλαίων, δεν περιορίζονται στο περιουσιακό. Βεβαίως, πρόσθεσε, το περιουσιακό αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα, όπως επίσης οι εδαφικές αναπροσαρμογές, οι εγγυήσεις, τα χρονοδιαγράμματα αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων κτλ. “Συνεπώς αυτό που επιδιώκουμε είναι μια συνολική, σφαιρική θεώρηση όλων των παραμέτρων προκειμένου να πετύχουμε μια βιώσιμη, λειτουργική και διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος”. Δική μας επιθυμία, συνέχισε, είναι όχι ποιος θα είναι νικητής ή ηττημένος, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες της τ/κ ηγεσίας και των Τ/κ.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει πρόβλημα με την επιστροφή της Μόρφου απάντησε: “όχι κανένα”. Κληθείς να διευκρινίσει εάν η τ/κ πλευρά αποδέχθηκε εδαφικές αναπροσαρμογές που θα περιλαμβάνουν και την επιστροφή της Μόρφου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι δεν έχουν μπει ακόμη στη συζήτηση του εδαφικού, αλλά “θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ ότι περιοχές που επιστρέφοντο με βάση το σχέδιο Ανάν, δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να αλλοιωθούν”.

Κληθείς να πει αν εκτιμά πως υπάρχει μια στροφή στην τουρκική στάση σε πιο διαλλακτική, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτό θα το δούμε στο πεδίο των διαπραγματεύσεων ανάλογα με τη στάση που θα τηρήσουν. “Θέλουμε πέρα από τη ρητορική κάποιες έμπρακτες αποδείξεις ότι εννοούμε αυτό που η ρητορική μεταδίδει. Θέλουμε να δούμε μια ουσιαστική πρόοδο, ενθάρρυνση και στήριξη της τ/κ ηγεσίας σε προβλήματα, θέματα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ε/κ κοινότητα”.

Εξάλλου μιλώντας τη Δευτερα το πρωί  στο ραδιοφωνο του ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν.Χριστοδουλίδης απέκλεισε το ενεδεχομενο στμμετοχής του Προέδρου σε πενταμερή ενω ανέφερε πως η

ε/κ δεν αποδέχεται το θέμα των εγγυήσεων  αλλά ούτε και ετέθηκε επίσημα από αποιονδήποτε στη δική μας πλευρά.Το θεμα των εγγυησεων όπως είπε θα το εγείρει σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατ την συνάντηση του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας.