Πέφτει και το τελευταίο λαϊκό οχυρό

Στο ιδιωτικό κεφάλαιο ο Συνεργατισμός

Με τη Βουλή να εγκρίνει στην τελευταία της ολομέλεια του 2015 ποσό ύψους    €175 εκατ. για τη διάσωση δήθεν του Συμεργατισμού και χωρίς να μελετήσει όπως όλοι σχεδόν παραδέχθηκαν το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβερηση  ήλθε λίγες ώρες μετά ο ΥΠΟΙΚ

ÊëåéóôÞ ðáñÝìåéíå óÞìåñá ç ÓõíåñãáôéêÞ ÊåíôñéêÞ ÔñÜðåæá ëüãù áðåñãßáò ôçò ÅÔÕÊ, Ëåõêùóßá 4 Äåêåìâñßïõ 2015.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

να εκδόσει  διάταγμα με το οποίο η λαϊκή αυτή κατάκτηση σταδιακά  θα  περάσει σε χέρια ιδιωτών. Πάνω από 100 χρόνια ζωής μετρά το Συνεργατικό Κίνημα και χρειάστηκε λιγότερο από ένας χρόνοα για να προωθηθούν οι μεθοδεύσεις ξεπουλήματος. Τώρα εκ των υστέρων άποιοι σπεύδουν να κλάψουν επι ερειπίων και να φορτώσουν ευθύνες σε άλλους αποσείοντας τις δικές τους.

Το ΑΚΕΛ με δήλωση επροσώπου του αναφέρει ότι :

«Μοναδικός στόχος των κυβερνώντων το ξεπούλημα του Συνεργατισμού στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Μένουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι απέναντι στον Κυπριακό λαό για τις αρνητικότατες εξελίξεις στο Συνεργατισμό και την οικονομία.

Οι αποφάσεις για παράδοση του Συνεργατισμού στα χέρια ιδιωτών, είναι το επιστέγασμα των μεθοδεύσεων της Κυβέρνησης Συναγερμού- Αναστασιάδη όλο το προηγούμενο διάστημα. Ως βασικός μέτοχος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, η Κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να προασπίσει τα συμφέροντα των μελών του Συνεργατικού Κινήματος, αφού μοναδικός της στόχος ήταν το ξεπούλημα του Συνεργατισμού στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Oι κυβερνώντες για μια ακόμη φόρα μένουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι απέναντι στον Κυπριακό λαό, αφού φέρουν ακεραία την ευθύνη για αυτές τις αρνητικότατες εξελίξεις στο Συνεργατισμό και την οικονομία. Εξελίξεις που απλώς επαναβεβαιώνουν με τραγικό τρόπο την παταγώδη αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος και του κυβερνητικού success story.

Ο Συνεργατισμός, όπως και στο παρελθόν, έχει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην στήριξη της κοινωνίας και στην ανάπτυξη της Κυπριακής Οικονομίας. Αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση του Κράτους, για αυτό και το ΑΚΕΛ δεν θα ανεχθεί ενέργειες ξεπουλήματος του σε ιδιωτικά κεφάλαια.Ως Συμμαχία Πολιτών, πολύ φοβόμαστε ότι ξαναζούμε τη Βουλευτική παρωδία του 2012 με την ανακεφαλαιοποίηση με 1.8 δις της χρεοκοπημένης Λαϊκής. Και τότε η Βουλή ψήφισε χωρίς να έχει μελετήσει τα στοιχεία.
Δεν μας πείθουν οι εκ των υστέρων αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού. Τι ανέμεναν από αυτή την Κυβέρνηση; Δυστυχώς θυμίζει το σκηνικό των Ημικρατικών Οργανισμών όπου κάποια κόμματα υπερψήφισαν το Νομοσχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων και τώρα τάσσονται κατά των ιδιωτικοποιήσεων!»

 

Η Συμμαχία Πολιτών αφού χαρακτηρίζει   αλλοπρόσαλλη αλλά κυρίως επικίνδυνη πολιτική από μέρους της Κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων όσον αφορά στο Συνεργατισμό, τονίζει:.
«Ενώ ο Συνεργατισμός ανακεφαλαιοποιήθηκε με 1.5 δις ευρώ από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών για να διασωθεί, τώρα όλες οι πολιτικές δυνάμεις πλην της Συμμαχίας Πολιτών, έδωσαν με τη ψήφο τους άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ χωρίς κανείς να μπορεί να διαβεβαιώσει ότι διασώθηκε. Ως Συμμαχία Πολιτών, πολύ φοβόμαστε ότι ξαναζούμε τη Βουλευτική παρωδία του 2012 με την ανακεφαλαιοποίηση με 1.8 δις της χρεοκοπημένης Λαϊκής. Και τότε η Βουλή ψήφισε χωρίς να έχει μελετήσει τα στοιχεία.
Ο Συνεργατισμός ενώ έδιωξε υπαλλήλους με το σχέδιο της πρόωρης αφυπηρέτησης, προσέλαβε 100 υψηλόμισθούς. Δεδομένου ότι ο Συνεργατισμός αρνείται να παραδώσει τα στοιχεία για τους μισθούς των νέων προσλήψεων αλλά και τα κριτήρια και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και δεδομένου ότι είναι κρατική εταιρεία, ζητούμε από τον Γενικό Ελεγκτή να προχωρήσει σε έρευνα. Προκαλεί σίγουρα υποψίες το γεγονός ότι όλα τα κόμματα και ψήφισαν την ανακεφαλαιοποίηση και δεν ενοχλήθηκαν από την σκανδαλώδη αύξηση του κόστους λειτουργίας του Συνεργατισμού. Εύλογα δημιουργείται η υποψία ότι κάποιοι δικοί τους και πάλι βολεύτηκαν.
Ως Συμμαχία Πολιτών εδώ και καιρό ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να διαβεβαιώσει ότι δεν θα προχωρούσε σε ιδιωτικοποίηση και του Συνεργατισμού. Αυτό το πράξαμε όχι γιατί έχουμε μαντικές ικανότητες, αλλά γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια Κυβέρνηση η οποία δογματικά προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα. Για αυτό και δεν μας πείθουν οι εκ των υστέρων αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού. Τι ανέμεναν από αυτή την Κυβέρνηση; Δυστυχώς θυμίζει το σκηνικό των Ημικρατικών Οργανισμών όπου κάποια κόμματα υπερψήφισαν το Νομοσχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων και τώρα τάσσονται κατά των ιδιωτικοποιήσεων!
Τέλος ως Συμμαχία Πολιτών κρίνουμε ως προκλητική την απαίτηση της ΕΤΥΚ για αναδρομική διεκδίκηση προσαυξήσεων και τιμαριθμικού επιδόματος. Είναι άστοχες τέτοιες απαιτήσεις με δεδομένες τις σημερινές συνθήκες όπου χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται στην ανεργία και χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν χάσει μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους.