Σαν τον Νέλσον Μαντέλα, τον Ιησού Χριστό και τον Αυξεντίου

Του Πέτρου Μ. Πέτρου

Είναι στιγμές στη ζωή που η στάση και οι αποφάσεις ενός εκάστου μπορούν να αποβούν καταλυτικές και να διαγράψουν ανεξίτηλα και για πάντα, μια πορεία προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, προς την ελπίδα ή την καταβαράθρωση, προς την δικαίωση ή τη διαιώνιση μιας ανομίας και αδικίας.petrosΗ παγκόσμια ιστορία, από το ύψος του 2015, φρόντισε και μας κληροδότησε πληθώρα παραδειγμάτων συνέπειας συμπεριφοράς και δικαίωσης, ανθρώπων ή λαών, οι οποίοι στη ζωή και στους στόχους τους παρέμειναν πιστοί, συνεπείς και θαρραλέοι στα οράματά των ιδίων ή της πατρίδας τους.

Ήταν άραγε εύκολη η ζωή και το όραμα του Νέλσων Μαντέλα, τον οποίο, το ρατσιστικό καθεστώς της Νοτίου Αφρικής έκλεισε στη φυλακή για 28 χρόνια, υπό τα βλέμματα της «δημοκρατικής» Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής;  Ή μήπως ήταν εύκολη η πορεία του Ιησού, ανάμεσα σε εμπόρους, φαρισαίους και πιλάτους, ενάντια στην άρχουσα τάξη και το κατεστημένο της εποχής του;

Όποιο δρόμο και να ακολουθήσει κανείς οδηγεί στην συνέπεια λόγων και έργων, στη συνέπεια θεωρίας και πράξης, στη συνέπεια οράματος και στάσης ζωής, στην σχέση ανυπόταχτης θέλησης και στοχοπροσήλωσης, έτσι όπως το παράδειγμα που μας άφησε ο δικός μας Γρηγόρης Αυξεντίου και όχι μόνον κατά τις μέρες μνημοσύνων .

Ζούμε για 41 χρόνια την τουρκική κατοχή, έχοντας όμως στα μυαλά μας πολλές πλάνες περί των πραγματικών μας φίλων και συμμάχων. Τώρα ήρθε ξανά η ώρα η κυβέρνηση να τοποθετηθεί για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από την ΕΕ. Το ΑΚΕΛ πολύ καλά έκανε και ζήτησε από την Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη να ενημερώσει και να αιτιολογήσει στον κυπριακό λαό ποια στάση θα τηρήσει η χώρα μας.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού δεν θέλει την Κύπρο να σύρεται στη δυτική εκστρατεία επιθετικότητας σε βάρος της Ρωσίας, μιας χώρας με την οποία η Κύπρος συνδέεται με δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση Αναστασιάδη να αντιταχθεί στην παράταση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας».

Ξάστερη η θέση του ΑΚΕΛ στο θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Ο λαός είδε πολλάκις ποιος είναι πραγματικός φίλος και σύμμαχος στον αγώνα κατά της ατιμωρησίας της τουρκικής ανομίας και κατοχής και ποιοί τους προσφέρουν ακόμα «Γήν και ύδωρ» σε δεξιώσεις στα κατεχόμενα, ανελλιπώς και πανταχόθεν.

Είδαμε ακόμα, πολύ πρόσφατα, το Τουρκικό θράσος στο Ιράκ, όπου η γείτονας, που βρίσκεται στον προθάλαμο της ένταξης στην ΕΕ, θεώρησε ανέντιμη τη διαμαρτυρία της Ιρακινής κυβέρνησης για την εισβολή στρατευμάτων της στο έδαφός της!!!

Οι στιγμές είναι ιστορικές και αυτές τις αδράχνεις είτε τις χάνεις. Ας μην χάσουμε ένα συνεπή φίλο που σήμερα μας χρειάζεται. Καιρός, ιδιαίτερα για την Κυβέρνηση, να συμπεριφερθεί αν μπορούσε, λίγο σαν τον Αυξεντίου, τον Ιησού Χριστό ή τον Νέλσον Μαντέλα. Καιρός για αφύπνιση και τοποθέτηση με βάση τα συμφέροντα της χώρας μας. Αναμένουμε!