Ξεσηκώνεται το προσωπικό των Κυπριακών Αερογραμμών !

 

Απογοητευμένο και ανήσυχο, όσο ποτέ, ετοιμάζει πορεία διαμαρτυρίας στο Προεδρικό

 

Aκόμα πιο ανήσυχες και απογοητευμένες έφυγαν οι ηγεσίες των Συντεχνιών των Κυπριακών Αερογραμμών από τη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον Πρόεδρο του Δ.Σ της Εταιρείας . κ. Μάκη Κωνσταντινίδη όπως και με άλλα διοικητικά και διευθυντικά στελέχη. Οχι μόνο δεν ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις που cyprusairways_607_455_577_324πήραν, αλλά φαίνεται να έχουν αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση άλλα μαγειρεύει πίσω από την πλάτη τους για αυτούς χωρίς αυτούς. Είναι γι αυτό το λόγοι που μεθαύριο Τετάρτη συγκλήθηκε γενική συνέλευση του προσωπικού στην οποία θα συζητηθούν μέτρα αντίδρασης στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και ενδεχομένως πορεία διαμαρτυρίας προς το Προεδρικό.   Οι Συντεχνίες σκοπεύουν να ετοιμάσουν υπόμνημα και να καλέσουν τον σχεδόν αποκλειστικό μέτοχο, την κυβέρνηση, ντόμπρα και ειλικρινά να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για το τί θα πράξει με την Εταιρία, αν θα την στηρίζει ή αν θα την οδηγήσει σε κλείσιμο οχυρωμένη πίσω από αποφάσεις που φαίνεται να έχουν τροχοδρομηθεί από τις Βρυξέλλες. Οι εκπρόσωποι των Συντεχνιών με τις χθεσινές τοποθετήσεις τους στη συνάντηση αμφισβήτησαν την καλή πρόθεση τηςε κυβέρνησης να διατηρήσει την Εταιρεία στη ζωή.

Δημοσιεύματα στον Τύπο που παρουσίασαν την κυβέρνηση να έχει προεπιλέξει τις Εταιρείες Ryanair και Aegean για να τους παραδώσει το όνομα και το έμβλημα των Κυπριακών Αερογραμμών χωρίς να απαιτήσει να αναλάβουν οποιεσδήποτε υποχρεώσεις ή   δεσμεύσεις απέναντι στο προσωπικό δημιούργησαν ήδη μεγάλη αναστάτωση. Το γεγονός επίσης ότι αυτές οι πληροφορίες, δεν έχουν τύχει επίσημου σχολιασμού   εκλήφθηκε από τις Συντεχνίες και το προσωπικό ως   ενα ακόμη κακό σημάδι για το τί τεκταίνεται. Ενώ μάλιστα η Εταιρεία είνα δημόσια και ενταγμένη στο Χρηματιστήριο κανείς εκπρόσωπός της ή κυβερνητικός αξιωματούχος   δεν αναφέρθηκε στα αρνητικά σχόλια του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την παραβίαση των κανονισμών και των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν   και που έχουν τραυματίσει ανεπανόρθωτα την ύστατη προσπάθεια για συνομολόγηση μιας αξιοπρεπούς και ωφέλιμης για τις Κυπριακές Αεογραμμές συμφωνίας για συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή.

Ολα αυτά τέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση από εκπροσώπους των πέντε Συντεχνιών. Τέθηκε επίσης η απαίτηση να διασφαλιστεί πλήρως το Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων στο οποίο υπάρχει μια τρύπα 17 εκατομμυρίων ευρώ . Ο κ. Μάκης Κωνσταντινίδης ενημέρωσε τις Συντεχνίες για την πολύ αρνητική κατάσταση που βρήκε με την ανάληψη των καθηκόντων του πριν δύο μήνες και την αρνητική πορεία που ακολουθεί η Εταιρεία. Τόνισε όμως ότι ο ίδιος με επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών έχει ζητήσει τη συμβολή του ώστε να διασφαλιστεί το ταμείο προνοίας για όλους τους εργαζόμενους. Είπε επίσης ότι ο ίδιος και το Συμβούλιο του κάνουν ότι μπορούν υπό τις περιστάσεις, ωστόσο αυτό που αναμένεται να κρίνει τα πράγματα θα είναι η απόφαση των Βρυξελλών η οποία φαίνεται ότι δεν θα αργήσει να δημοσιοποιηθεί. Στην περίπτωση που η απάντηση θα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι παράνομα δόθηκαν οι επιδοτήσεις στις Κυπριακές Αερογραμμές, που είναι η πιο πιθανή εξέλιξη, αυτό θα σημάνει αυτόματα και το κλείσιμο της Εταιρείας,Σε αυτή την περίπτωση το κράτος θα φορτωθεί με υποχρεώσεις πέραν των 150 εκατομμυρίων ευρώ εφόσον φαίνεται πως δεν έγινε κατορθωτό να αναληφθεί οποιαδήποτε οικονομική υποχρέωση από τις δύο εταιρείες που φέρονται να προκρίθηκαν για να τους δοθεί το έμβλημα και το όνομα της ετιαρείας.

Συνδικαλιστική πηγή μας δήλωσε πάντως, πως η κυβέρνηση δεν έχει πολεμήσει καθόλου για να καταδείξει στην Ε.Ε. τη σημασία του να έχει η Κύπρος ως κράτος το δικό της εθνικό αερομεταφορέα. Δεν έχε τύχει προβολής και προάσπισης το δικαίωμα η ημικατεχόμενη χώρα μας, να έχει τη δική της αεροπορική εταιρεία καθότι   ως νησί στηρίζεται σσημαντικά στον τουρισμό. Πέραν αυτού δεν αναδείχθηκε επαρκώς το ότι η Τουρκία απαγορεύει τη διέλευση των αεροσκαφών των ΚΑ πάνω από τον εναέριο χώρος της με ότι αρνητικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται.

Πάντως η χθεσινή απογοητευτική συνάντηση δεν ήταν έκπληξη. Ηδη έχουν προηγηθεί πολύ αρνητικές δηλώσεις για το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων κ. Μάριο Δημητριάδη, ο οποίος δεν απέκλεισε τον ξαφνικό θάνατο των Κυπριακών Αερογραμμών, ενώ ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος δεν θέλει να δημιουργεί ψεύτικες ελπίδες στο προσωπικό για το μέλλον της Εταιρείας.