Κτυπήθηκε η βάση των Τούρκων στο Ιράκ-70 στρατιώτες αγνοούνται

Πάνω από 70 Τούρκοι στρατιώτες φέρεται να αγνοούνται από την σημερινή επίθεση που πραγματοποίησαν άγνωστοι στο βόρειο Ιράκ στο τουρκικό στρατόπεδο στην περιοχή της Bashiqa 23 χλμ. από την πόλη της Μοσούλης.HYH

Νωρίτερα οι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για ελαφρύ τραυματισμό μόνο 4 Τούρκοι στρατιώτες ένας εκ των οποίων σοβαρά, αλλά νεότερες πληροφορίες θέλουν 70 στρατιώτες να αγνοούνται!

Πιο συγκεκριμένα η επίθεση εκδηλώθηκε με πάνω 300 βλήματα όλων των 120 χλστ. τα οποία έπεσαν στο τουρκικό στρατόπεδο προκαλώντας μεγάλη σύγχυση για τον αριθμό των θυμάτων ενώ ακόμη η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη.

Ακριβώς κανείς δεν γνωρίζει ποιος ή ποιοι πραγματοποίησαν την επίθεση. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι επρόκειτο για επίθεση της ISIS αλλά με tweet η ιρακινή πτέρυγα της φιλο-ιρανικής οργάνωσης της Χεζμπολά ανέλαβε και αυτή την ευθύνη για την επίθεση.

Από την άλλη οι σχέσεις της ISIS με την Τουρκία είναι γνωστές και είναι σχεδόν αδύνατο η ισλαμιστική οργάνωση να κτύπησε τις τουρκικές δυνάμεις, εκτός και αν επήλθε ρήξη σε καθαρά τοπικό επίπεδο και μόνο.

Οι σχέσεις Τουρκίας και ISIS στην Συρία θεωρούνται… άριστες. Με πληροφορίες που έρχονται από την περιοχή αναφέρεται πως μετά την επίθεση αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων φάνηκαν να εγκαταλείπουν τη βάση με άγνωστο προορισμό.

Σύμφωνα με τους Slemani Times τις τουρκικές δυνάμεις έσωσαν με αεροπορικές προσβολές αμερικανικά μαχητικά τα οποία απογειώθηκαν εσπευσμένα από αεροπορικές βάσεις στον Κόλπο.

Το θέμα όμως της επίθεσης και στους Κούρδους peshmerga περιπλέκει ακόμη πιο πολύ τα πράγματα

Αυτό γιατί από την επίθεση της ISIS ή της Χεζμπολά άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως καταλήφθηκαν δύο χωριά Tal Asud, Ali’awa) τα οποία βρίσκονται κοντά στο τουρκικό στρατόπεδο ενώ ένας διοικητής των peshmerga ο ταξίαρχος Maghdid Harki μαζί με ακόμη δύο ή τρεις ανώτατους Κούρδους στρατιωτικούς φέρεται να έχουν σκοτωθεί από την επίθεση, ενώ άλλες πληροφορίες μιλούν για 2 στρατηγούς και 3 ταξίαρχους!

Το μυστήριο από την επίθεση της ISIS στις τουρκικές δυνάμεις φαίνεται κάπως να ξεδιαλύνεται ύστερα από τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου αμέσως μόλις έγινε γνωστή η επίθεση στην τουρκική βάση: «Εάν χρειαστεί να λάβουμε νέα μέτρα στη βάση μας στη Bashiqa της Μοσούλης δε διστάσουμε να τα πάρουμε. Η προστασία των συνόρων μας ξεκινά πέρα από τα σύνορα».

Η τουρκική εισβολή στο Ιράκ έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Βαγδάτης η οποία απαίτησε την άμεση αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων. Αντιδρώντας στα ιρακινά αιτήματα ο τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Al Jazeera.δήλωσε πως η χώρα του δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το βόρειο Ιράκ και πως η ενέργεια της Βαγδάτης να προσφύγει στο ΣΑ του ΟΗΕ δεν ήταν… τίμια!