Κατά της σύγκλησης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυριακό τάχθηκαν σχεδόν όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ.Σχολιαζοντας της χθεσινές δηλώσεις Αϊντε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι πάγια θέση του ΑΚΕΛ αλλά και γενικότερα της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η σύγκληση μιας πολυμερούς αντιπροσωπευτικής διεθνούς διάσκεψης.
«Διαχρονικά πρόσθεσε-υποστηρίζουμε ότι η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να ασχοληθεί με τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού και να συγκληθεί όταν οι δυο πλευρές πλησιάσουν σε ακτίνα συμφωνίας επί όλου του φάσματος της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού.»
Είπε ακόμα ότι «όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν επί προηγούμενης διακυβέρνησης από την ελληνοκυπριακή πλευρά προνοούσαν τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με διευρυμένη συμμετοχή. Πέραν από τις εγγυήτριες δυνάμεις και τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων, θα πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε μια διεθνή διάσκεψη, κατέληξε θα πρέπει να επιδιωχθεί επίσης η συμμετοχή των κρατών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ΔΗΚΟ
Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του αναφέρει:«Η δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα περί σύγκλησης πενταμερούς διάσκεψης για το θέμα των εγγυήσεων, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς επαναφέρει και στηρίζει την τουρκική αξίωση για σύγκληση διάσκεψης τέτοιας μορφής.
Είναι σαφές ότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει συνεχώς την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, με στόχο την εξίσωση των δύο και αυτό είναι που θα εξυπηρετήσει μια πιθανή πενταμερής διάσκεψη.
Επιπρόσθετα, διερωτόμαστε για ποιο λόγο απαιτείται σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, αν ο στόχος είναι η κατάργηση των εγγυήσεων.
Οι εγγυήσεις μπορεί να καταργηθούν, χωρίς πενταμερή διάσκεψη. Προφανώς, η πενταμερής διάσκεψη θα συγκληθεί, για να μην καταργηθούν οι εγγυήσεις.
Επιβάλλεται να υποδειχθεί στον κ. Άιντα ότι για μία ακόμη φορά ξεφεύγει από τους όρους εντολής του και με τις δημόσιες τοποθετήσεις του εξισώνει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος – μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ένα προϊόν συνεχούς παρανομίας, όπως είναι το ψευδοκράτος.
Το Δημοκρατικό Κόμμα τονίζει ότι η δήλωση του κ. Άιντα υπογραμμίζει την ανάγκη να προστατευθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να διασφαλιστεί η συνέχιση της, την ώρα που όλες οι κινήσεις της Άγκυράς και των συμμάχων της στοχεύουν πρωτίστως στη διάλυσή της.»
Οικολόγοι
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με ανακοίνωση του αναφέρει ότι :
«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ορθώς τοποθετήθηκε στο θέμα των ατυχών δηλώσεων του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, περί πενταμερούς διάσκεψης. Δεν αποδεχόμαστε την ιδέα της πενταμερούς διάσκεψης. Όταν έρθει η ώρα για τη διεθνή συμφωνία που θα καταργήσει τις εγγυήσεις του ’60, τότε θα συγκληθεί διεθνής διάσκεψη (ή πολυμερής διάσκεψη, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας).
Όμως και το θέμα των εγγυήσεων είναι θέμα που τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ηγετών. Η Τουρκία βεβαίως ακόμα και χθες επαναβεβαίωσε την εμμονή της στον εγγυητικό της ρόλο, γεγονός που δεν πρέπει να μας διαφεύγει.
Ορθώς παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι μόνο λόγια ακούμε από την Τουρκία. Σ’ αυτό όμως ευθύνη φέρει και ο ίδιος αφού δεν επέμενε περαιτέρω στο θέμα – κλειδί της Αμμοχώστου, που ήταν προεκλογική του δέσμευση. Έλεγε ότι δεν μπαίνει σε διαπραγματεύσεις εάν δεν επιστραφεί η Αμμόχωστος, ως ένδειξη από μέρους της Τουρκίας ότι στα σοβαρά επιδιώκει λύση του Κυπριακού.
Δυστυχώς εκείνη η δέσμευση – όπως και άλλες – εγκαταλείφθηκε και τώρα ο Πρόεδρος ματαίως αναζητεί πράξεις και αποδείξεις από την Τουρκία»