Διαστάσεις παίρνει το θέμα των αμπελοπουλιών

piatela-xampoulas

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευγένιος Χαμπουλάς με την επίμαχη φωτογραφία των αμπελοπουλιών σε πιατέλα.

Υπερβολικές διαστάσεις πήρε το θέμα με την  ενέργεια του βουλευτή του ΔΗΣΥ Λεμεσού  Ευγένιου Χαμπουλλά να αναρτήσει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης φωτογραφία του ιδίου σε γεύμα, όπου διακρίνονται αποδημητικά πτηνά, κυρίως αμπελοπούλια των οποίων απαγορεύεται το κυνήγι και η κατοχή.

Από την πλευρά του ο ΔΗΣΥ  άφησε εκτεθειμένο τον βουλευτή του  ενώ η Αστυνομί ύστερα από αίτηση του Γ.Εισαγγεέα για διερεύνηση του θέματος απάντησε πως  η πραξη αυτή δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου απαντώντας στην κριτική τι κ΄νει για να θέσει σε τάξη ένα μέλος του κοινοβουλίου απάντησε πως ο ρόλος του δεν είναι εποπτικός  και δεν μπορει να εποπτεύει τους βουλευτλες. Σημείωσε ωστόσο , πως η ενέργεια του κ. Χαμπουλα συνιστά πράξη αξιόμεμπτη. Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, πρόσθεσε ,  οφείλουν να είναι πρότυπα σε ό,τι αφορά την τήρηση της νομοθεσίας.

Εκτενή προβολή γα το θέμα  δίνουν ξενα Μ.Μ.Ε και κυρίως η εφημερίδα Γκάρντιαν.

Εναντίον της εξαίρεσης η Κομισιόν

Το θέμα εγέρθει και στην Κομισιόν.Ερωτηθείς  σχετικά με το πλαίσιο πιθανής εξαίρεσης στην παγίδευση πουλιών ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ενρίκο Μπρέβιο, είπε; « Η Κομισιόν θα λάβει νομικά μέτρα εναντίον της Κύπρου αν δεν εξαλειφθεί η νομική εξαίρεση στην παγίδευση πουλιών από το σχετικό στρατηγικό στρατηγικό πλαίσιο. »”H Koμισιόν καλωσορίζει το στρατηγικό σχέδιο για την εξάλειψη της παράνομης παγίδευσης, αλλά ανησυχεί για την συμπερίληψη εναλλακτικού σχεδίου που θα επέτρεπε την απονομή εξαιρέσεων που θα επιτρέπουν την παγίδευση, μια επιλογή που δεν είναι δικαιολογημένη στη βάση της κοινοτικής νομοθεσίας”, είπε στο ΚΥΠΕ ο Ενρίκο Μπρέβιο.

Συνέχισε δε λέγοντας πως “η Κομισιόν ενθαρρύνει τις κυπριακές αρχές να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επιβολή του περιβαλλοντικού δικαίου, απομακρύνοντας την εξαίρεση από το στρατηγικό πλαίσιο δράσης, ζητά δεν την ενίσχυση του πλαισίου. Το ζήτημα παραμένει σοβαρό από την εποχή πριν την ένταξη στην ΕΕ”, κατέληξε.

Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις, η μεγάλη κλίμακα και η πληθώρα των μεθόδων οδηγεί στην θανάτωση 1,5 ως 2,5 εκατομμυρίων πουλιών από 150 ήδη ανά έτος, κάποια από τα οποία είναι υπό εξαφάνιση.

Αποκάλυψε δε ότι ο επίτροπος Βέλλα είχε στείλει γράμμα στον υπουργό Εσωτερικών για το θέμα τον περασμένο Αύγουστο, χωρίς να λάβει μέχρι σήμερα απάντηση.

Η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την υπόθεση στην Κύπρο, τίθεται ανοικτά εναντίον της εξαίρεσης και βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές για την καλύτερη επιβολή της νομοθεσίας.

Από την πλευρα του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ εμφανίστηκε  έτοιμος να αγωνιστει για να ζητηθούν εξαιρέσεις ενώ χαρακτήρισε τις διαστάσεις που πήρε το ζήτημα υπερβολικές και εν πολλοίς αδόκιμες. Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στα «γεγονότα του ΣΙΓΜΑ»ο κ. Χαμπουλάς καταφέρθηκε και εναντίον δημοσιογράφων που κρύβονται ενώ υπέδειξε πως επειδή από τη θήρα αμπελοπουλιών έχουν κάποια εισοδήματα αγρότες και φτωχές οικογένειες  της υπαίθρου τους πολεμούν.Σε αντιπαράθεση με τον παρουσιαστή του ΣΙΓΜΑ είπε πως δεν μετανιώνει.

Αξιόμεμπτη η συμπεριφορά Χαμπουλά  λέει ο Γ. Εισαγγελέας

Αξιόμεμπτη μεν η συμπεριφορά του βουλευτή Ευάγγελου Χαμπουλά, αλλά θα κριθεί από τον κόσμο και όχι από Δικαστήριο, δήλωσε  ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ευγένιου Χαμπουλά σε σχέση με το θέμα που προέκυψε με τη φωτογραφική ανάρτηση και τα σχόλια του βουλευτή σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με τα αμπελοπούλια ως αξιόμεμπτη.
Είπε ότι «η όλη συμπεριφορά του συγκεκριμένου βουλευτού είναι αξιόμεμπτη και θα κριθεί από τον κόσμο και όχι από το Δικαστήριο κατόπιν άρσης ασυλίας».