Ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη στην αρχή της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, αλλά υπεραμύνθηκε των πολιτικών που ακολουθούνται σήμερα.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος συμμετείχε σήμερα για πρώτη φορά σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, είπε στους ευρωβουλευτές που τον επέκριναν για τις πολιτικές στην αντιμετώπιση της κρίσης, ότι δεν πρέπει να ισοπεδώνεται η προσπάθεια που καταβάλλεται αλλά να εστιαστεί η προσοχή στις πολιτικές που θα ακολουθήσουν.
Πολλοί ευρωβουλευτές επέκριναν έντονα τον κ. Ντάισελμπλουμ αλλά και τον προκάτοχό του, σημερινό Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, (ο οποίος βρισκόταν επίσης στην ολομέλεια) λέγοντας ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν απέφεραν τα αναμενόμενα και ότι προκάλεσαν σωρεία κοινωνικών προβλημάτων.
Δεν υπάρχει, είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ απαντώντας στις επικρίσεις ευρωβουλευτών, λόγος για κυνισμό σε σχέση με το ευρώ.
Προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι λέγοντας ότι το χρέος εξακολουθεί να είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη και ως εκ τούτου θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη δημοσιονομική πολιτική.
Ωστόσο, είπε ότι υπάρχει χώρος για αισιοδοξία. Δημιουργήσαμε, είπε, νέα θεσμικά όργανα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και πρέπει να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση.
«Εάν υπάρχει ένα δίδαγμα που έχουμε μάθει, είναι ότι πρέπει να τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε. Ας ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση. Ας προστατεύσουμε τις τραπεζικές καταθέσεις, ας ενισχύσουμε τις επενδύσεις, ας δημιουργήσουμε μια ένωση κεφαλαιαγορών έτσι ώστε και οι νέες επιχειρήσεις να μπορούν να πάρουν πίστωση”, είπε.
‘Πρέπει να τελειώνουμε αυτά που αρχίζουμε και να μην τα αφήνουμε στη μέση. Η τραπεζική ένωση είναι σημαντική για την οικονομική ανάκαμψη», είπε και τόνισε ότι τα επόμενα βήματα είναι να αντιμετωπιστούν οι τραπεζικοί κίνδυνοι, να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να προστατευθούν οι καταθέσεις.
Πρέπει να συμφωνήσουμε στην επιλογή των μέσων και να βρούμε το σωστό μείγμα πολιτικής, είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι “κάποιοι λένε πως κάναμε λάθη στην αρχή της κρίσης, προφανώς έχουν δίκαιο, ήμασταν σε αχαρτογράφητα νερά”.
Σημείωσε ότι η ζήτηση ανακάμπτει σε πολλές χώρες της ευρωζώνης, ενώ η ανάκαμψη έχει επανέλθει παντού εκτός από την Ελλάδα. Για την Ελλάδα, είπε ότι η ΕΕ θα την βοηθήσει να ανακάμψει και είπε ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει στην Ευρώπη να γίνει βιώσιμο, ειδικά στην Ελλάδα.
Υπάρχουν ζητήματα πολιτικής και οικονομικής ισορροπίας στην ευρωζώνη, είπε, αλλά να μην είμαστε αρνητικοί για τα όσα έχουμε καταφέρει, καθώς βγήκαμε από μια βαριά κρίση, πρόσθεσε.
Πρέπει, είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, να έχουμε μια νέα νομισματική ένωση που να είναι πιο ανθεκτική και πρέπει να ενισχύσουμε την ΟΝΕ.
Στη δική του τοποθέτηση, ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε ότι το ΕΚ ‘είναι το κοινοβούλιο του ευρώ’.
Εξήγησε ότι «το ευρώ είναι ένα πολιτικό σχέδιο και η Επιτροπή είναι μια πολιτική Επιτροπή. Το ευρώ αυτό απαιτεί δημοκρατική επίβλεψη και δημοκρατική λογοδοσία και το Κοινοβούλιο θα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε αυτό».