Αργά ξύπνησαν! Εξω από το προεδρικό οι υπάλληλοι της CYTA

Διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση της CYTA

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα οι συντεχνίες της Cyta , την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχοντας ενώπιον του το νομοσχέδιο αποκρατικοποίησης του οργανισμού. Εκπρόσωποι των συντεχνιών έντονες διαμαρτυρίες μετά που διέρρευσαν  πληροφορίες για το περιεχόμενο  του νομοσχεδίου

Óå ôñéÞìåñç áðåñãßá Ý÷ïõí êáôÝëèåé áðü ôá ìåóÜíõ÷ôá ÷èåò ìÝ÷ñé êáé ôá ìåóÜíõ÷ôá ôçò åñ÷üìåíçò ÐÝìðôçò êáé ïé åñãáæüìåíïé óôç Cyta, ýóôåñá áðü áðüöáóç ôùí ðÝíôå óõíôå÷íéþí ðïõ äñáóôçñéïðïéïýíôáé óôïí Ïñãáíéóìü. Åñãáæüìåíïé óôç Cyta óõãêåíôñþèçêáí óôá êåíôñéêÜ ãñáöåßá ôïõ ïñãáíéóìïý üðïõ åíçìåñþèçêáí áðü ôéò óõíôå÷íßåò ôïõò, Ëåõêùóßá 25 Öåâñïõáñßïõ 2014.

ενώ ο Αλέκος Τρυφωνίδης εκ μέρους της ΠΑΣΕ -ΑΤΗΚ κατηγόρησε  τον έφορο αποκρατικοποιήσεων ότι συμπεριφέρθηκε μαφιόζικα  και τον κάλεσε να παραιτηθεί. Κάλεσε ακόμα σε παραίτηση και τον ΥΠΟΙΚ αν γνώριζε και ενέκρινε  τις ενέργειες του Εφόρου.

Υπάληλοι της CYTA επιρρίπτουν παντως ευθύνες  στις συντεχνίες γιατί δεν ενήργησαν έγκαιρα και πιο μαχητικά για να αποτραπεί η αποκρατικοποίηση  της CYTA  όπως έγινε και στην περίπτωση της ΑΗΚ η οποία και επικαλέστηκε την αντισυνταγματικότητα τη; απόφασης να αποκρατικοποιηθεί.

Τελικά από τους τρεις μεγάλους και κεροδοφορους ημικρατικούς οργανισμούς μόνο η CYTA οδεύει προς ξεπούλημα  ενώ εκφράζονται  φόβοι πως η τρόικα δεν θα δεχθεί  τις θέσεις της κυβέρνησης  για την ΑΗΚ και την Αρχή Λιμένων.

Οι συντεχνίες εκφράζουν διαμαρτυρίες γιατί αργά παρέλαβαν  το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να εγκρίνει το Υπουργικό και όπως ανέφεραν σήμερα  δεν είναι η διασφάλιση των εργασιακών τους που τους απασχολεί αλλά η ανατροπή της απόφασης για την ιδιωτικοποίηση.

Ενόψει των πιο πάνω την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται ότι οι εργαζόμενοι της ΑΤΗΚ θα βρίσκονται έξω από το Προεδρικό την ώρα που θα συνεδριάζει το Υπουργικό. Η τελευταία τους ελπίδα είναι πως η ιδιωτικοποίηση δεν θα περάσει από τη Βουλή. Η συζήτηση, πάντως, των νομοσχεδίων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής πρέπει να γίνει εντός Δεκεμβρίου δεδομένου ότι η έγκριση τουλάχιστον του νομοσχεδίου για τη δημιουργία της Cyta Ltd αποτελεί κι ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα της τρόικας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σύμφωνα  με πληροφορίες  το τελικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της cyta , δεν έχει διαφοροποιηθεί ως προς τις αρχικές επιλογές που έδινε στους εργαζομένους. Δηλαδή:
1. Παραίτηση από την ΑΤΗΚ και εργοδότηση στην ιδιωτική cyta με ιδιωτικό συμβόλαιο. Ως κίνητρο θα παραχωρηθούν δωρεάν μετοχές.
2. Εργοδότηση στην ιδιωτική cyta με άδεια άνευ απολαβών διατηρώντας ταυτόχρονα το καθεστώς του ημιδημοσίου υπαλλήλου.
3. Πρόωρη αφυπηρέτηση μέσω ενός νέου σχεδίου εθελούσιας αφυπηρέτησης το οποίο θα ανακοινωθεί.
4. Απόσπαση στη δημόσια υπηρεσία σε κενές θέσεις οι οποίες έχουν ήδη ανακοινωθεί στις συντεχνίες.
Το υπ. Οικονομικών δεν έχει κάνει αποδεκτή τη μαζική μίσθωση των εργαζομένων που θα πάνε με το καθεστώς της «άδειας άνευ απολαβών» στην ιδιωτική cyta και επίσης δεν έχει κάνει αποδεκτή την πρόταση που είχε κατατεθεί στο τραπέζι την τελευταία στιγμή από τις συντεχνίες για να προστεθεί η επιλογή στους εργαζομένους για μετάταξη στον δημόσιο τομέα.

Παρόλα αυτά από πλευράς κυβέρνησης και Εφόρου αποκρατικοποιήσεων υποστηρίζουν  ότι έχνουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο άλλες ρυθμίσεις οι οποίες ενισχύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Πρόκειται για δύο ρυθμίσεις, εκ των οποίων η μία αφορά τη συμπερίληψη του όρου ότι οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να δουλέψουν στη Cyta Ltd με το καθεστώς της άδειας άνευ απολαβών θα εργάζονται με βάση τους όρους της υφιστάμενης συλλογικής τους σύμβασης.Εάν π.χ. ο εργοδότης θα δίνει στον εργαζόμενο ένα ποσό για τα συνταξιοδοτικά του ωφελήματα και το ποσό αυτό θα είναι μικρότερο από το ποσό που απολάμβανε στην ΑΤΗΚ, τότε θα προσθέτει το κράτος τη διαφορά. Επίσης οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν το ίδιο ωράριο με πριν, θα έχουν ανάλογες μέρες άδειας κ.λπ.

Η δεύτερη πρόνοια που θεωρεί η κυβέρνηση ότι θωρακίζει τους εργαζομένους στη cyta με το καθεστώς «άνευ απολαβών» είναι ότι η νεα διοικήση της Cyta Ltd θα έχει το δικαίωμα να «απολύσει» εργαζομένους μόνο στη βάση των προνοιών του περί τερματισμού απασχολήσεως νόμου στο οποίο θα προσμετρούν τα χρόνια υπηρεσίας.Οπως δηλ.γινεται και στον ιδιωτικό τομέα..

Πως αντιδρούν τα κόμματα

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ισχυρίστηκε ότι η  αποκρατικοποίηση και ο στρατηγικός επενδυτής θα προσθέσουν αξία στη CYTA και θα βγουν κερδισμένοι και ο ίδιος ο οργανισμός και η κυπριακή οικονομία, δήλωσε σήμερα

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως ακούει καθημερινά τους εργαζόμενους στη CYTA να διαμαρτύρονται. “Εγώ θα πω και τη φωνή την άλλη που δεν ακούγεται, όλων των υπολοίπων, πλην των 2 χιλιάδων εργαζομένων στην ΑΤΗΚ”, είπε, σημειώνοντας πως τους άλλους 798 χιλιάδες Κύπριους πολίτες δεν τους ρώτησε κανένας.

Εγώ θα μεταφέρω τη θέση και την άποψή τους, ανέφερε, σημειώνοντας πως για τους υπόλοιπους εργαζόμενους είναι πρόκληση την ώρα που υπάρχουν 80 χιλιάδες άνεργοι, που είναι κλειστές χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάποιους να τους διασφαλίζεις ότι, είτε αποκρατικοποιηθεί η CYTA ή όχι, είτε κλείσει η CYTA ή όχι, θα έχουν τη δουλειά τους και τις αυξήσεις τους, όχι μόνο μέχρι τη συνταξιοδότησή τους αλλά και χωρίς να επηρεαστούν οι συντάξεις τους μέχρι την ημέρα που θα ζούνε.”

Ακούγονται μόνον οι φωνές από αυτούς που τους έχουμε διασφαλίσει, είπε ο κ. Νεοφύτου, σημειώνοντας πως “μάθαμε εδώ και δεκαετίες όλο το πολιτικό σύστημα να ακούμε και να προστατεύουμε μόνο τους προστατευμένους”.

Το ΑΚΕΛ θα εναντιωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις

 

 

Το ΑΚΕΛ θα εναντιωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις και εντός και εκτός της Βουλής, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως αν γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις και το ΑΚΕΛ επανέλθει στην εξουσία, τότε θα κινήσει τις διαδικασίες για επιστροφή του δημόσιου πλούτου στο δημόσιο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως δεν είναι βέβαιος “και εάν η ΑΗΚ έχει γλυτώσει”, προσθέτοντας πως “έχει γλυτώσει προσωρινά”.

Εύχομαι και ελπίζω αυτά που διαρρέουν στα μέσα ενημέρωσης σε ό,τι αφορά τη στάση του ΔΗΚΟ να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αν ναι, τότε η κυβέρνηση είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσει να προχωρήσει, επεσήμανε.

Είπε εξάλλου πως “εάν αυτή η κυβέρνηση προχωρήσει, με τη στήριξη κάποιων άλλων, εάν και εφόσον αλλάξουν τα δεδομένα, και επανέλθουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην εξουσία, τότε εμείς θα κινήσουμε τις διαδικασίες για επιστροφή του δημόσιου πλούτου στο δημόσιο και όχι σε κάποιους ιδιώτες”.

ΕΥΡΩΚΟ

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα δεν είναι ούτε δογματικά υπέρ ούτε δογματικά εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης προσθέτοντας πως οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να γίνεται στη βάση του οφέλους για την κοινωνία και το κράτος μας.

Εάν η ιδιωτικοποίηση θα γίνει για χάρη και μόνο ικανοποίησης της Τρόικας δεν θα την υποστηρίξουμε, ανέφερε ο κ. Συλλούρης.

“Ειδικά για το θέμα της CYTA, εάν έλθει μελέτη η οποία επιβεβαιώνει ότι συμφέρει στον τόπο η ιδιωτικοποίηση θα την στηρίξουμε, φυσικά πρωτίστως καλύπτοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων που είναι μια βασική αρχή στην οποία πρέπει όλοι να συμφωνούμε”, σημείωσε.

 

Οικολόγοι: Nα υπάρξει εκσυγχρονισμός 

 

Είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της CYTA, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σημειώνοντας παράλληλα πως “θέλουμε οπωσδήποτε να υπάρξει εκσυγχρονισμός και απο-κομματικοποίηση της CYTA”.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως τους ανησυχεί η διάθεση να φορτωθεί ο κυπριακός λαός, στο σύνολό του, το κόστος αυτής της ιδιωτικοποίησης.

“Κατανοούμε τις ανησυχίες των εργαζομένων. Θέλουμε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά σε καμία περίπτωση πιστεύω ότι είναι σοφό και δίκαιο να χρυσωθεί το χάπι και να πληρώσει ο κυπριακός λαός απλά και μόνο για να βρει πιο εύκολη την αξιοποίηση της CYTA οποιοσδήποτε ιδιώτης”, ανέφερε.

“Για χάρη του ιδιώτη ή των εργαζομένων δεν πρέπει να πληρώσει τη νύφη ο κυπριακός λαός”, κατέληξε.

 

Συμμαχία Πολιτών 

Στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σήμερα δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα για ιδιωτικοποιήσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ερωτηθείς σήμερα για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της CYTA.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως “οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται τελικά για να εξυπηρετηθεί ο ιδεολογικός δογματισμός της κυβέρνησης”. Εχει αποδειχθεί πλέον ότι δεν χρειαζόμαστε το 1,8 δις που ήταν το αρχικό επιχείρημα. Εχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι προαπαιτούμενο από την Τρόικα. Τελικά οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν για να γίνουν, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως μάλιστα θα γίνουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο, εάν έχουν παρουσιαστεί σωστά οι θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών, με το κράτος να συνεχίσει να επιβαρύνεται με τους μισθούς των υπαλλήλων της CYTA αλλά τα κέρδη θα πηγαίνουν σε κάποιον ιδιώτη.”Αυτό με κανένα τρόπο δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Αντίθετα θα οδηγήσει σε διόγκωση του δημόσιου τομέα στις κρατικές δαπάνες και θα πληρώνει ακόμη περισσότερα ο Κύπριος φορολογούμενος χωρίς να έχει κανένα μα κανένα όφελος”, ανέφερε.

“Εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις, όμως οι ημικρατικοί οργανισμοί θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν, θα πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί με στόχο να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατόν υπηρεσίες, με το χαμηλότερο κόστος για τον Κύπριο πολίτη”, κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.