Γαλλία :Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν σημειώνει θεαματική άνοδο

Δέκα από τις δεκατρείς εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας διεκδικούν το Εθνικιστικό Κόμμα  της Μαρί Λεπέν και η Κεντροδεξιά του Νικολά Σαρκοζί στην Γαλλία λίγο πριν το κλείσιμο της κάλπης, και όλα δείχνουν οτι το δεξιό “τσουνάμι” θα “σαρώσει” την γαλλική πολιτική σκηνή, καθώς οι πολίτες μετά τον αιματηρό Νοέμβριο που έζησαν με τους 130 νεκρούς από τις επιθέσεις των ισλαμιστών στο Παρίσι έχουν στραφεί υπέρ των ξενοφοβικών κομμάτων.lepen_10

Σύμφωνα με τους Γάλλους αναλυτές και τις δημοσκοπήσεις, το Εθνικό Μέτωπο (FN), μετά τη θεαματική του άνοδο πέρυσι στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, εμφανίζεται σε θέση να επικρατεί σε τουλάχιστον δύο ή τρεις περιφέρειες, από τις συνολικά 13, κάτι πρωτοφανές σε άλλες εποχές.

Η πρόεδρός του, Μαρίν Λεπέν, είναι το μεγάλο φαβορί στο βορρά (Νορ-Πα-ντε-Καλαί και Πικαρδία), όπου είναι υποψήφια και περιλαμβάνει την ίδια την πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι.

Η ανιψιά της, η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, είναι επίσης φαβορί στο νότο, στην περιφέρεια Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή.

Το δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί (LR) του Νικολά Σαρκοζί και το Εθνικό Μέτωπο (FN) της Λεπέν, που λαμβάνουν από 27% έως 30% των προθέσεων ψήφου, δίνουν μάχη στήθος με στήθος, ενώ ακολουθεί το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φρανσουά Ολάντ, που λαμβάνει ποσοστό 22-23%.

Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι το ποσοστό της αποχής θα είναι υψηλό φτάνοντας το 50%, όπως είχε σημειωθεί στις περιφερειακές του 2010 με ποσοστό 53,6%.

Οι κάλπες κλείνουν στις 20:00 το βράδυ (τοπική ώρα), ενώ ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Πάντως λίγα 24ωρα πριν οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο δεξιό Εθνικό Μέτωπο την πρώτη θέση στην πρόθεση ψήφου και προηγούνταν σε 6 από τις 12 περιφέρειες της Γαλλίας!

Το μοναδικό κόμμα που επωφελείται από την αλλαγή κλίματος στη Γαλλία, μετά τις επιθέσεις, είναι το Εθνικό Μέτωπο. Ενώ ως τώρα η πρώτη προτεραιότητα των πολιτών ήταν η ανεργία, μετά τις επιθέσεις είναι η ασφάλεια.

Το 40% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η ασφάλεια είναι προτεραιότητα, ενώ το 30% αναφέρουν ως πρώτο πρόβλημα την ανεργία. Και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θεωρείται το καταλληλότερο για να χειριστεί τα θέματα ασφάλειας (23,2%).