Γ.Γ. ΑΚΕΛ:Η κυβέρνηση των λίγων και εκλεκτών ΔΗΣΥ-Αναστασιάδης

,
Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ, με τη λήξη της θητείας της, θα κερδίσει τον τίτλο της Κυβέρνησης για τους λίγους και εκλεκτούς, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με αφορμή τη συζήτηση που είχε με την ΠΟΦΕΝ για το θέμα της φοιτητικής χορηγίας. Παράλληλα, anastaverofείπε πως στηρίζει την ΠΟΦΕΝ στα αιτήματα της και κάλεσε την Κυβέρνηση να αφουγκραστεί τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως οι αποφάσεις της Κυβέρνησης και για το θέμα της φοιτητικής χορηγίας βαδίζουν πάνω στην ίδια φιλοσοφία με άλλες πολιτικές των τελευταίων χρόνων με άλλοθι το Μνημόνιο. Είπε πως το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε ότι τυχόν συμπερίληψη συγκεκριμένων προνοιών στο Μνημόνιο θα μας οδηγούσε στο σημείο όπου οι φτωχοί φοιτητές και οι πολυμελείς οικογένειες θα δουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται ακόμα περισσότερο ενώ θα παραμένουν ανέγγιχτοι οι πλούσιοι.

“Τα χρόνια που βρίσκεται ο ΔΗΣΥ στην εξουσία και ο κ. Αναστασιάδης, το 10% των πιο πλούσιων της Κύπρου έχουν δει τα εισοδήματα τους να αυξάνονται κατά 3,5%, ενώ το 90% των πιο φτωχών έχουν δει τα εισοδήματα τους να μειώνονται κατά 8% μέσο όρο. Αυτό επιχειρείται να γίνει και τώρα”, είπε.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως η Κυβέρνηση άλλαξε τα κριτήρια για παραχώρηση της κρατικής χορηγίας με τρόπο που ένας πολύ μεγάλος αριθμός δικαιούχων θα αποκλειστεί από την φοιτητική χορηγία και ενώ από τα 63 εκ. που δίνονταν προηγουμένως απέμενε ένα υπόλοιπο 4 εκ τώρα θα παραμένει πολύ μεγαλύτερο υπόλοιπο, και αυτό θα γίνει σε βάρος ανθρώπων που μπορεί να έχουν κάποια περιουσία αλλά όχι κατ΄ ανάγκη εισοδήματα.

Επίσης, πρόσθεσε πως άλλαξαν τα κριτήρια στο φοιτητικό πακέτο με κύριο την κατάργηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, κάτι που θα επηρεάσει πολύ αρνητικά τις πολυμελείς οικογένειες και δεν δέχονται την εισήγηση του ΑΚΕΛ το υπόλοιπο που απομένει στη φοιτητική χορηγία να προστίθεται στο φοιτητικό πακέτο ώστε να στηρίζονται οι άποροι φοιτητές.

Όλα αυτά εμείς δεν πρόκειται να τα δεχθούμε. Στηρίζουμε την ΠΟΦΕΝ στις θέσεις που διεκδικεί και οι οποίες είναι απολύτως σωστές, καλούμε την Κυβέρνηση να αφουγκραστεί τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν, και να προσφέρει στήριξη προς τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας και όχι στους λίγους και εκλεκτούς.

Από την πλευρά του, το μέλος της Γενικής Γραμματείας της ΠΟΦΕΝ Χρίστος Μακρής ευχαρίστησε το ΑΚΕΛ για τη στήριξη. “Θέσαμε στο ΑΚΕΛ τις διαφωνίες μας, τις θέσεις μας και τις απόψεις μας στο νομοσχέδιο που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή”, είπε και πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο θα αποκλείσει δυστυχώς μεγάλη μάζα φοιτητών από το δικαίωμα να λαμβάνουν φοιτητική χορηγία και φοιτητικό πακέτο.

Ο κ. Μακρής είπε πως η ΠΟΦΕΝ έχει προβεί ήδη σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας και ξεκίνησε ένα κύκλο συναντήσεων με τα κόμματα, αλλά δεν θα μείνει μέχρι εδώ και θα συνεχίσει τον αγώνα.

“Δεν θα δεχθούμε για χάριν της λεγόμενης οικονομικής εξυγίανσης να θυσιαστεί οποιοσδήποτε φοιτητές στο βωμό των αντινεανικών μέτρων που προωθούνται”, κατέληξε.