Ο ΟΗΕ να διασφαλίσει ότι γίνονται σεβαστές οι αρχές του στο Κυπριακό, υπέδειξε ο Λαβρόφ

Την αλληλεγγύη της Ρωσίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξέφρασε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Αναφορικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, είπε ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι αρχές του γίνονται σεβαστές και μετατρέπονται σε πράξεις.CNA_Mf795b76a4a1b4f829edef727d7ee6db6

Ο κ. Λαβρόφ έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος καλωσορίζοντας τον στο γραφείο του, εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη και εκτίμηση της Κύπρου για την αλληλεγγύη της Ρωσίας στον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, οι οποίοι όπως είπε, εκτείνονται πίσω στο χρόνο, στη δεκαετία του 1960 και την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ χαρακτήρισε τη ρωσική πλευρά «αληθινό φίλο».

«Δεν ξεχνούμε τους φίλους μας», συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, ενώ μίλησε για τη συνεπή στάση που κράτησε η Ρωσία κατά τα γεγονότα του 1963-64, όταν άλλες χώρες αρνούνταν να παράσχουν στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λευκωσία.

Σημείωσε παράλληλα τη συνεχή στήριξη της Ρωσίας προς την Κύπρο, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο κρατών, τα οποία γιόρτασαν πρόσφατα την 55η επέτειο των διπλωματικών τους σχέσεων, όπως είπε, όμως, οι σχέσεις των δύο πλευρών εκτείνονται στην ιστορία και αριθμούν αιώνες.

Εκφράζοντας στήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε εξάλλου ότι αυτές θα πρέπει να βασίζονται στη συναίνεση των δύο κοινοτήτων και να ανταποκρίνονται στις αρχές του ΟΗΕ.

Είπε ότι η Μόσχα παρακολουθεί τις πρόσφατες προσπάθειες εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων «με ενδιαφέρον και συμπάθεια», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει επίσης να παρακολουθεί τις εξελίξεις, διασφαλίζοντας ότι οι αρχές του γίνονται σεβαστές και «μεταφράζονται σε πρακτικές διευθετήσεις».

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε παράλληλα τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη σημαντική υποστήριξη στις διακυβερνητικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι η κοινοβουλευτική διάσταση των διμερών σχέσεων είναι πολύ σημαντική, συμπληρώνοντας μια ολοκληρωμένη συνεργασία, που περιλαμβάνει επίσης διακυβερνητικές, κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις.