Ενοχλημένο το Προεδρικό από δηλώσεις Αβέρωφ για απομάκρυνση Κουγιάλη

Ενοχλημένο εμφανίζεται το Προεδρικό από αναφορές του προέδρου του ΔΗΣΥ εναντίον του ΕΥΡΩΚΟ  και και τις δηλώσεις του πως ο Υπουργός Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλης θα πρεπει  να παραιτηθεί επειδή το κόμμα του δεν ψηφίζει τα μνημονιακά νομοσχέδια στη Βουλή. Κύκλοι του προεδρικού ανέφεραν πως το προνόμιο του ανασχηματισμού είναι του Προέδρου  της Δημοκρατίας καιAverof-Neophytou-696x390  μέχρι σήμερα δεν απασχόλησε τον Πρόεδρο ζήτημα παραίτησης του Υπουργού Γεωργίας Νίκου Κουγιάλη. Υπέδειξαν  επίσης   πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έθεσε μέχρι τώρα τέτοιο ζήτημα στον ίδιο τον Πρόεδρο για αποχώρηση του ΕΥΡΩΚΟ ή παραίτηση του Νίκου Κουγιάλη.

Πώς ξεκίνησε το θέμα

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ  κρατεί «μανιάτικο» στον Δημήτρη Συλλούρη  του οποίου το κόμμα εδώ και μερικούς μήνες καταψηφίζει νομοσχέδια  της κυβερνησης.Εσχατως δηλωνε σε βουλευτές του ΔΗΣΥ  πως αυτή η κατάσταση  δεν μπορεί να συνεχισθεί εσαεί .Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη αλλά και σε δηλώσεις του το μεσημέρι  στην εκπομπή  «Απο μέρα σε μέρα » του ΡΙΚ κάλεσε τον Ν.Κουγιάλη  να αποφασίσει κατά πόσο μένει στην Κυβέρνηση, καθώς το κόμμα του το οποίο βρίσκεται στη συγκυβέρνηση δεν έχει ψηφίσει εδώ και έναν χρόνο ούτε και ένα κρίσιμο νομοσχέδιο που να αφορά στην πορεία της χώρας.«Είναι απαράδεκτο , είπε να έρχονται νομοσχέδια  από την κυβέρνηση στην οποία μετέχει ο κ. Κουγιάλης  και το κομμα του να τα καταψηφίζει στη Βουλή». Δεν μπορώ -πρόσθεσε- να διανοηθώ τον κ. Καμένο που είναι Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας να καταψηφίζει νομοσχέδια που καταθέτει η κυβέρνηση Τσίπρα.»

Στη σημερινή διάσκεψη Τύπου που έδωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου προκάλεσε και τον ίδιο τον υπουργό να λάβει θέση. «Ας είμαστε ειλικρινείς» ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου «υπάρχει θέμα και για το ΕΥΡΩΚΟ, αλλά και για τον ίδιο τον υπουργό του» υπέδειξε  ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Δεν μπορεί, πρόσθεσε, να είσαι σε κυβέρνηση και ταυτόχρονα να είσαι απέναντί της σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, ρίχνοντας παράλληλα το γάντι στον ίδιο να διευκολύνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΕΥΡΩΚΟ: Αν θέλει ο πρόεδρος ας κάνει ανασχηματισμό

Ο ανασχηματισμός του Υπουργικού Συμβουλίου είναι αποκλειστικό συνταγματικό προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας και κανενός άλλου αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΕΥΡΩΚΟ.
Η πολιτική στάση του Ευρωπαϊκού Κόμματος υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία.
Η δική μας άρνηση να στηρίξουμε κάποια νομοσχέδια, δεν διαφέρει ποσώς από την πολιτική στάση του ίδιου του Δημοκρατικού Συναγερμού να ταχθεί εναντίον σε σημαντικά κυβερνητικά νομοσχέδια τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επί τη βάσει αρχών και αξιών, το Ευρωπαϊκό Κόμμα με υπευθυνότητα, στήριξε με συνέπεια κάθε μέτρο που πραγματικά μπορούσε να συμβάλλει στην πορεία εξόδου της κυπριακής οικονομίας από την κρίση. Αυτή μας η πολιτική επιλογή πηγάζει από τις ευθύνες μας έναντι του τόπου και του λαού μας και από πουθενά αλλού καταλήγει η ανακοίνωση.

Κληθείς από το ΡΙΚ να σχολιάσει την ανακοίνωση ΕΥΡΩΚΟ  ο κ. Αβερωφ απάντησε :Ουδέν σχόλιο για να προσθέσει:Επιέλους ας μην κρυβόμαστε και ας είμαστε ειλικρινείς …δεν μπορεί κάποιοι να γαντζώνονται  στις καρέκλες και να καμωνόμαστε πως δεν συμβαίνει τίποτε.Ανέφερε ωστόσο πως το γνωρίζει πως ο Πρόεδρος έχει το προνόμιο του ανασχηματισμού αλλά ο ίδιος έκρινε πως έπρεπε να τοποθετηθεί δημόσια.