Κλειστή η κυπριακή πρεσβεία στην Αθήνα μετά την ισχυρή έκρηξη

Κλειστή παραμένει από το πρωί  η κυπριακή πρεσβεία στην Αθήνα,καθότι έχει  υποστεί τεράστιες ζημιές, , μετά την πανίσχυρη έκρηξη βόμβας τα ξημερώματα σήμερα στο απέναντι κτίριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ΣΕΒ.

Ζημιές έχει υποστεί το κτήριο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών από έκρηξη βόμβας , Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015.Ισχυρη έκρηξη σημειώθηκε στις 3:35 τα ξημερώματα στην είσοδο των γραφείων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα Η περιοχή είχε αποκλειστεί εγκαίρως από την Αστυνομία, αφού είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από άγνωστο άνδρα στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Εφημερίδα των Συντακτών». Αυτή την ώρα παραμένει αποκλεισμένη όλη η γύρω περιοχή, ενώ στο σημείο βρίσκονται και άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Κλειστά είναι όλα τα γραφεία στην οδό Ξενοφώντος, καθώς απαγορεύεται αυστηρά η πρόσβαση σε οποιονδήποτε, ενώ παράλληλα κλειστά είναι τα καταστήματα στη στοά Οικονομίδη, αφού έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.

Στην πρεσβεία έχει προσέλθει μόνο ο πρέσβης Κυριάκος Κενεβέζος ο οποίος επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το κτίριο της κυπριακής διπλωματικής έδρας έχει υποστεί αρκετές υλικές ζημίες επισημαίνοντας ότι το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπήρξαν συνέπειες σωματικής βλάβης σε ανθρώπους από την έκρηξη.

Η πρεσβεία από τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως είπε, συνεργάζεται με τις αρχές προκειμένου να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί. Ο κ. Κενεβέζος εξέφρασε, τέλος, τον αποτροπιασμό του για την τρομοκρατική ενέργεια.

Σημειώνεται ότι το τραμ δεν λειτουργεί στο σταθμό του Συντάγματος, αφού παραμένει αποκλεισμένη από τα ξημερώματα όλη η γύρω περιοχή.

Η διοίκηση του ΣΕΒ ζητεί την επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία σχετικά με την έκρηξη. Τα γραφεία παραμένουν κλειστά έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα από την ΕΛΑΣ, κάτι που αναμένεται αργά το μεσημέρι, οπότε δεν υπάρχει μέχρι στιγμής εικόνα για την έκταση των ζημιών μέσα στο κτίριο. Όπως σημειώνουν πηγές του ΣΕΒ, στο κτίριο δεν υπάρχει φύλακας τις βραδινές ώρες.

«Ευτυχώς, οι ζημιές είναι μόνο υλικές. Ευχαριστούμε όλους για τη συμπαράσταση. Είμαστε βέβαιοι ότι οι αρχές θα κάνουν το καλύτερο. Συνεχίζουμε» είναι το σχόλιο που αναρτήθηκε το μεσημέρι στον λογαριασμό του ΣΕΒ στο twitter.

Τα πρώτα σενάρια

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το χτύπημα στο ΣΕΒ σχετίζεται με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και πως με τον τρόπο αυτό οι δράστες θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα πως υπάρχει συνέχεια στο «αντάρτικο πόλης».

Επίσης, η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η έκρηξη να σχετίζεται με το κάλεσμα Ρωμανού, εν όψει και της επετείου της 6η Δεκεμβρίου. Εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, για παράδειγμα με την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για την επίθεση, ουσιαστικά η ΕΛ.ΑΣ. θα τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές ξεκαθαρίζουν ότι η επίθεση προήλθε από εγχώρια οργάνωση και πως δεν σχετίζεται με τζιχαντιστές και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 η οργάνωση «Μηδενική Ανοχή» είχε χτυπήσει με εμπρηστική επίθεση τα γραφεία του ΣΕΒ.