Η Ρωσία ζητά από το Σ.Ασφαλείας χρήση του άρθρου 51 περί αυτοάμυνας

Για να κτυπήσει στόχους τρομοκρατών σε άλλες χώρες

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν  είναι τώρα αποφασισμένος να κάνει ένα βήμα πάρα πέρα και να στοχοποιήσει όχι μόνο τους τζιχαντιστές, αλλά και αυτούς που τους υποστηρίζουν. Συγκεκριμένα ο  Ρώσος Πρόεδρος έδωσε εντολή στον μόνιμο εκπρόσωπο της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλιν V.Putin_Τσούρκιν να καταθέσει σχέδιο ψηφίσματος κατά των τζιχαντιστών, στο οποίο θα περιέχεται πρόνοια πώς αν κάποιο μέλος του ΟΗΕ δεχθεί επίθεση από τζιχαντιστές με νεκρούς να μπορεί με βάση το άρθρο 51 περί αυτοάμυνας να επιτεθεί στα εδάφη απ’ όπου προκλήθηκε ή υποστηρίχθηκε η τρομοκρατική ενέργεια.

Με  αυτό η Μόσχα και με τη σφραγίδα του ΟΗΕ φαίνεται να επιδιώκει να βάλει στο στόχαστρο χώρες όπως η Τουρκία και το Κατάρ που χρηματοδοτούν ή εξοπλίζουν τους τζιχαντιστές και εκμεταλλεύονται τα πετρέλαια της Συρίας μέσω του ISIS για να κερδοσκοπούν.

Ήδη, η ενέργεια  αυτή της Ρωσίας έχει προκαλέσει αναστάτωση όχι μόνο στην Τουρκία και στο Κατάρ, αλλά και στα “μεγάλα αφεντικά” της Δύσης, στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία για το τι στάση πρέπει να κρατήσουν, τι στιγμή πάντως πώς ο ISIS απειλεί πλέον ανοιχτά με χτυπήματα στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι ακόμη δεν έχει ξεφύγει από τη δίνη της τρομοκρατίας.

Είναι βέβαιο λοιπόν πώς θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις το επόμενο διάστημα με τη Ρωσία να ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τη θέση της στη Μέση Ανατολή και να μαζεύει γύρο της ένα συνασπισμό δυνάμεων που θέλουν να κτυπήσουν αποτελεσματικά  την τρομοκρατία.

Η Σαουδική Αραβία πρότεινε ψήφισμα κατά της Ρωσίας και Ιράν

Σε μια άλλη εξέλιξη η Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών  υιοθέτησε χθες  ψήφισμα που πρότεινε η Σαουδική Αραβία, το οποίο «καταδικάζει την ιρανική και ρωσική παρέμβαση στη Συρία» , μια απόφαση που οι αντιπροσωπείες του Ιράν και της Ρωσίας απέρριψαν ως άχρηστη και αδικαιολόγητη.

Το μη-δεσμευτικό ψήφισμα, που συνυπέγραψαν το Κάταρ και άλλες αραβικές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, και άλλες δυτικές δυνάμεις, υιοθετήθηκε από την τρίτη επιτροπή της γενικής συνέλευσης με 115 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 51 αποχές. Χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένα τη Ρωσία, το ψήφισμα αναφέρει ότι η γενική συνέλευση “κατακρίνει έντονα κάθε επίθεση εναντίον της ήπιας συριακής αντιπολίτευσης και καλεί για την άμεση παύση των, δεδομένου ότι τέτοιες επιθέσεις ωφελούν την επονομαζόμενη ISIL (Νταές) και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Μέτωπο Αλ Νόσρα.”

Το “ISIL” και “Νταές” αποτελούν πρόσθετες ονομασίες του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Το ψήφισμα καταδίκασε επίσης την παρουσία στη Συρία “όλων των ξένων τρομοκρατών […] και ξένων δυνάμεων που πολεμούν στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης,” ζήτησε την άμεση απόσυρσή τους και κατέκρινε το ΙΚ για τη βία και τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το μεγαλύτερο τμήμα του ψηφίσματος κατακρίνει τη κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπάσαρ αλ Ασαντ, σύμμαχου της Ρωσίας και του Ιράν, τον οποίο πολλές δυτικές και αραβικές χώρες θα ήθελαν να εκδιώξουν για την ευθύνη του για το σχεδόν πενταετή εμφύλιο. Ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ κάλεσε τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να υποστηρίξουν το ψήφισμα, αναφερόμενος στον τριάχρονο Σύρο πρόσφυγα, Αϊλάν Κουρντί, του οποίου η σορός ξεβράστηκε στα τουρκικά παράλια τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή.

Ο Σύρος πρέσβης κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία για υποκρισία, καθώς, όπως είπε, παραβίαζε ευρέως τα ανθρώπινα δικαιώματα, “με αποκεφαλισμούς και μαστίγωμα σε δημόσιες πλατείες,” μοιάζοντας στο Ισλαμικό Κράτος, και κατηγόρησε τη χώρα και τους συμμάχους της, Κατάρ και Τουρκία για την υποστήριξη που δίνουν σε τρομοκράτες στη Συρία. Ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ επίσης κατέκρινε το ψήφισμα, λέγοντας ότι έθετε ασαφή όρια μεταξύ “τρομοκρατών και αυτών που τους πολεμάνε.”