Nέο γύρο εντατικών συνομιλιών θα έχουν Αναστασιάδης Ακιντζί

Οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν νέο εντατικοποιημένο γύρο συνομιλιών μετά το πέρας των έξι συναντήσεων που είχαν καθοριστεί τον Νοέμβριο, δήλωσε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι στόχος των συναντήσεων είναι να παράξουν αποτέλεσμα.

«Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο, αφού δεν ολοκληρώνονται οι διαδικασίες με τη συμπλήρωση των έξι συναντήσεων το Νοέμβριο», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης απαντώντας αν τέθηκε τέτοιο θέμα από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ï Ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò ê. Íßêïò ÁíáóôáóéÜäçò äÝ÷åôáé ôïí Åéäéêü Óýìâïõëï ôïõ Ã.Ã. ôïõ ÏÇÅ ãéá ôï Êõðñéáêü ê. Espen Barth Eide, Ëåõêùóßá 19 Íïåìâñßïõ 2015.

Όπως είπε, δεν έχουν καθοριστεί οι επόμενες, «αλλά αναμένεται στην τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών να αποφασιστούν και οι επόμενες ημερομηνίες όπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις» των δύο ηγετών.

Κατά τη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Έιντε, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης «έγινε μια ανασκόπηση της κατάστασης πραγμάτων στις συνομιλίες και ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα, πώς δηλαδή θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία».

«Υπάρχει δουλειά μπροστά μας. Από πλευράς μας παραμένουμε σοβαροί, προσηλωμένοι στο στόχο μας και ευελπιστούμε ότι μέσα από το διάλογο θα δημιουργηθούν όλα εκείνα τα δεδομένα που θα μας επιτρέπουν να καταλήξουμε σε ένα αμοιβαίως αποδεκτό αποτέλεσμα που αναμφίβολα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν ενδείξεις ότι με το τέλος αυτού του γύρου των εντατικών συνομιλιών θα υπάρξουν αποτελέσματα σε σχέση με το περιουσιακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτός είναι ο στόχος».

«Με την ολοκλήρωση των έξι συναντήσεων να μπορούμε να παρουσιάσουμε και κάποια αποτελέσματα», προσθέτοντας όμως ότι λόγω της διασταυρούμενης φύσης της διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να πει αυτή την στιγμή αν θα υπάρξουν αυτά τα αποτελέσματα ή όχι.

«Μπορώ, όμως, να αναφέρω», συνέχισε, «ότι αυτός είναι ο στόχος και η επιδίωξη και θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι και την τελευταία συνάντηση εντός Νοεμβρίου, όπου θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση της σχετική ανακοίνωση που θα αφορά συνολικά και τις έξι συναντήσεις των δύο ηγετών».

Κληθείς να πει αν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από όσο θα έπρεπε το περιστατικό κατά Τουρκοκυπρίων από μαθητές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση έπραξε ό,τι έπρεπε να πράξει σε σχέση με αυτό το απαράδεκτο γεγονός, διότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλος χαρακτηρισμός για το τι έγινε».

«Εκείνο που θέλουμε να σημειώσουμε, και είναι ένα μήνυμα προς όλους, είναι η καθολική καταδίκη του συγκεκριμένου περιστατικού από τα κοινοβουλευτικά κόμματα και οργανωμένες ομάδες, κάτι που αποδεικνύουν στην πράξη τα αισθήματα των Ελληνοκυπρίων έναντι των Τουρκοκυπρίων».

Πρόσθεσε ότι «υπήρχε αμέσως αντίδραση από την Κυβέρνηση, λήφθηκαν όλα τα μέτρα. Σημειώνω ότι ο κ. Ακκιντζί δημόσια έχει εκφράσει την ικανοποίηση του για την άμεση αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο περιστατικό».

Ερωτηθείς τέλος, για την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΝΙ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως μετά την επιστροφή του από ένα σημαντικότατο ταξίδι σε τρία γειτονικά κράτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου «και σε αυτό το πλαίσιο έγινε μια συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΝΙ φυσικά για θέματα που αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια εξέλιξη για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει η ΕΝΙ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει συζήτηση και διάλογος και όταν υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο θα προχωρήσουμε και σε σχετικές ανακοινώσεις».