Ικανοποιημένος ο Ακιντζί από τις δηλώσεις Τσίπρα Νταβούτογλου

Ικανοποίηση για τις δηλώσεις Νταβούτογλου – Τσίπρα χθες στην Αγκυρα όσον αφορά το Κυπριακό εξέφρασε ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι ήρθε η ώρα οι ηγέτες (στην Κύπρο) να βρουν την λύση και θεωρεί θετικά τα σχόλια ότι πλέον δεν υπάρχει πρόθεση για χάσιμο χρόνου.CNA_Ma06c4f3594cb4fcca4c2f91b772cae5e

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που είχε σήμερα ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι χάθηκε χρόνος στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης και κάποτε η μια πλευρά, κάποτε η άλλη χρονοτριβούσαν ανάλογα με το πώς τους σύμφερε.

Οι προσπάθειες των ηγετών, συνέχισε, εντατικοποιήθηκαν αυτό το μήνα και στόχος τους είναι μια λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Σε περίπτωση που και η ε/κ πλευρά δείξει την βούληση, την αποφασιστικότητα και την επιθυμία για το νωρίτερο εξεύρεση λύσης, τότε μπορεί να βρεθεί μια λύση και στο θέμα αυτό η τ/κ πλευρά είναι συγκρατημένα αισιόδοξη.

Σε περίπτωση που το κυπριακό λυθεί και τερματιστεί το πρόβλημα στη Συρία θα διευρυνθούν οι οικονομικές ευκαιρίες στην ανατολική Μεσόγειο, συμπλήρωσε.

Εξάλλου σε άλλη επίσκεψη που δέχθηκε σήμερα και απαντώντας σε ερώτηση εάν το θέμα της μη προσέλευσής του το βράδυ της Δευτέρας στην δεξίωση του Γερμανού ΥΠΕΞ συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση των ηγετών, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι δεν συζήτησαν αυτό το θέμα αλλά τις επιθέσεις εναντίον Τ/κ και δεν θα επιτρέψουν αυτά τα συμβάντα να σκιάσουν τη διαδικασία λύσης

«Αρκετά ωφέλιμη η συνάντηση με Χάμμοντ» 

Εξ΄λλου ο Ακιντζί χαρακτήρισε αρκετά ωφέλιμη  την συνάντησή του με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας πως είναι θετικό και χρήσιμο το να αισθάνονται την στήριξη και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας κάνοντας αναφορά και στην πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ και την αναμενόμενη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

Σε δηλώσεις του μετά από την συνάντηση με τον Φίλιπ Χάμμοντ και την αναχώρηση του Βρετανού ΥΠΕΞ, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι ήταν η δεύτερη φορά που συνομιλούσε μαζί του αφού έχει προηγηθεί μια τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Αυτή τη διαδικασία θα την κάνουν να πετύχει βεβαίως οι ίδιοι οι Κύπριοι, θα έχουν οι ίδιοι τον έλεγχο, συνέχισε. “Το να οδηγήσουν αυτή τη διαδικασία προς θετική κατεύθυνση, να την ολοκληρώσουν και στη συνέχεια να την οικειοποιηθούν και να διατηρήσουν ζωντανή τη λύση που θα βρεθεί, είναι κάτι που πέφτει κυρίως στους ανθρώπους που ζουν σε αυτό το νησί. Εμείς αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και όσο οι προσπάθειές μας συνεχίζονται επιθυμούμε και περιμένουμε βεβαίως κάθε είδους στήριξη που θα έρθει από το εξωτερικό και πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι θετικό. Σε αυτό το πλαίσιο μπορώ να πω ότι η σημερινή συνάντηση ήταν αρκετά ωφέλιμη”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η στάση της Βρετανίας δεν έχει αλλάξει. Δεν λένε, όπως η Ελλάδα, εμείς παραιτούμαστε από τις εγγυήσεις ανέφερε,αλλά δηλώνουν (οι Βρετανοί) ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων εάν εσείς ως δυο πλευρές το συζητήσετε και καταλήξετε εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε σε αυτό που θα έχετε συμφωνήσει. “Αυτό λένε. Δηλαδή, δεν λένε οπωσδήποτε να μείνουμε εγγυητές, αλλά ούτε και υπάρχει δήλωση της Βρετανίας ότι θέλουν να αποχωρήσουν”.

Και ο Χάμοντ είναι ικανοποιημένος

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Φίλιπ Χάμμοντ μετά την συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι είναι  πεπεισμένος ότι έχει σημειωθεί σταθερή πρόοδος στις πολιτικές διαστάσεις της διευθέτησης.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Βρετανός διπλωμάτης είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν μια καλή σχέση συνεργασίας και εργάζονται για να αντιμετωπίσουν τις προσκλήσεις αλλά υπάρχουν μερικά μεγάλα ζητήματα που παραμένουν σχετικά με τα περιουσιακά δικαιώματα, τα εδαφικά όρια, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

“Πιστεύω ότι εισερχόμαστε στα κρίσιμα σημεία σε αυτές τις συζητήσεις τώρα, όπου οι δύο ηγέτες έχουν υποβάλλει τολμηρές και καινοτόμες λύσεις για τις μεγάλες προσκλήσεις που απομένουν”. Αυτό, συνέχισε, που είπε στον κ. Ακιντζί, όπως και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη το πρωί, είναι ότι η διεθνής κοινότητα, και το Ηνωμένο Βασίλειο, στηρίζουν αυτές τις συζητήσεις. “Θέλουμε να βρεθεί μια λύση, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε αυτή τη λύση”. Παρέχοντας, συνέχισε, τεχνική βοήθεια στις συνομιλίες και η διεθνής κοινότητα συγκεντρώνοντας χρήματα για να στηρίξουμε το αναπόφευκτο κόστος μιας λύσης σε θέματα σχετικά με το μακροχρόνιο πρόβλημα της λύσης.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και θα επιταχυνθούν τις επόμενες εβδομάδες, παρατήρησε λέγοντας ότι οι ΥΠΕΞ Κίνας, Ρωσίας, ΗΠΑ έρχονται στην Κύπρο και πως υπάρχει ένα πραγματικό μομέντουμ στην διεθνή κοινότητα όσον αφορά την υποστήριξη των συνομιλιών. Θα είμαστε σε στενή επαφή και με τις δύο πλευρές σε αυτή τη συζήτηση και ό,τι μπορούμε εμείς, ως ΗΒ, να κάνουμε, θα το πράξουμε, συμπλήρωσε.