Οδομαχίες στο Παρίσι, νεκροί τρεις ύποπτοι από έκρηξη καμικάζι

Πολιορκία σε διαμέρισμα με πυρά και εκρήξεις

 

AA796444F63B14BAF983E6047204379F

Γεμάτοι περιπολικά και ισχυρές δυνάμεις αστυνομίας και αντιτρομοκρατικής αλλά και στρατού οι δρόμοι γύρω από το διαμέρισμα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στο Σαν Ντενί του βόρειου Παρισιού με στόχο διαμέρισμα στο οποίο θεωρείται ότι ταμπουρώθηκαν ύποπτοι των αιματηρών επιθέσεων, με πυροβολισμούς και εκρήξεις κατά την πολιορκία.

Πληροφορίες για τρεις νεκρούς υπόπτους, μεταξύ τους γυναίκα καμικάζι που ανατινάχθηκε. σχεδόν τέσσερις ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές για συλλήψεις άλλων τριών, ενώ η επιχείρηση παραμένει σε εξέλιξη -επειδή δεν έχει ακόμη αποκλειστεί να βρίσκεται ακόμη ταμπουρωμένο τουλάχιστον ένα άτομο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στόχος της επιχείρησης που οδήγησε στο διαμέρισμα ήταν ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο «εγκέφαλος» που πιστευόταν ότι βρίσκεται στη Συρία -ασαφές ακόμη αν βρίσκεται στο σημείο. Πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των υπόπτων που βρίσκονται στο σημείο είναι και ο καταζητούμενος Σαλάχ Αμπντεσαλάμ.

Η τοπική αστυνομία κάλεσε τους κατοίκους ολόκληρης της περιοχής να μην βγουν στο δρόμο, ενώ οι δρόμοι γύρω από το διαμέρισμα είναι γεμάτοι περιπολικά, ασθενοφόρα και ισχυρές δυνάμεις αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων (RAID). Στρατιωτικές δυνάμεις έφτασαν μετά την έναρξη της επιχείρησης.

Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο Βέλγος τζιχαντιστής για τον οποίο πιστεύεται ότι είναι ο εγκέφαλος των αιματηρών επιθέσεων της περασμένης Παρασκευής στη γαλλική πρωτεύουσα, είναι ο στόχος της αστυνομικής επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο βόρειο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού, δήλωσε αστυνομική πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν ο 28χρονος αυτός άνδρας, που είναι ενεργό μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, βρίσκεται μέσα στο διαμέρισμα του Σεν Ντενί, το οποίο αποτελεί το στόχο της εφόδου της αντιτρομοκρατικής και στο οποίο έχουν οχυρωθεί δύο ως τέσσερις ύποπτοι.

Ο Αμπααούντ, ο οποίος πιστευόταν αρχικά ότι διοργάνωσε τις επιθέσεις από τη Συρία, πιστεύεται τώρα ότι βρίσκεται μεταξύ της ομάδας των ανθρώπων που οχυρώθηκαν στο διαμέρισμα το οποίο έχει περικυκλώσει η αστυνομία στο Σεν Ντενί, το προάστιο αυτό που βρίσκεται κοντά στο Σταντ ντε Φρανς, μια από τις περιοχές στις οποίες έγιναν οι επιθέσεις της Παρασκευής, δήλωσε παράλληλα δικαστική πηγή.

Την ίδια ώρα οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σήμερα δεν θα ανοίξουν τα σχολεία στο κέντρο του Σεν Ντενί, όπου διεξάγεται από την αυγή η μεγάλη αυτή επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής. Ζητήθηκε “από τον πληθυσμό να αποφεύγει πάση θυσία την ζώνη του κέντρου της πόλης”, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Επίσης, έχει διακοπεί η λειτουργία του μετρό, των λεωφορείων και του τραμ που εξυπηρετεί το Σεν Ντενί λόγω της επιχείρησης της αντιτρομοκρατικής που βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τη διοίκηση των μέσων μεταφοράς RATP.

Βρέθηκε κινητό με ύποπτο μήνυμα

Στο μεταξύ νωρίτερα χθες  ανακοινώθηκε πως «ένα κινητό με χάρτη του θεάτρου Bataclan και ένα μήνυμα με την παρακίνηση “πάμε” βρέθηκε κοντά στο μέρος όπου δολοφονήθηκαν 89 άτομα από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ενώ παρακολουθούσαν μια συναυλία την Παρασκευή, είπε άτομο που συμμετέχει στις έρευνες.

Επιβεβαιώνοντας αναφορές στο γαλλικό ιστότοπο Mediapart και στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN, η πηγή είπε ότι το κινητό βρέθηκε σε σκουπιδοτενεκέ κοντά στο θέατρο Bataclan, όπου σημειώθηκε το πιο αιματηρό από τα θανατηφόρα επεισόδια στο Παρίσι που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 129 άτομα συνολικά.