Αίτημα για αποχώρηση από την ευρωζώνη εξετάζει η Βουλήτης Φιλανδίας

Αφόρητη πίεση από τους πολίτες

Η φινλανδική βουλή είναι η πρώτη στα 19 κράτη- μέλη του ευρώ, που θα συζητήσει το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη, καθώς σχετική αίτηση συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό των 50.000 υπογραφών από πολίτες. Αν και μάλλον αποκλείεται να αποφασιστεί η αποχώρηση της χώρας από το ευρώ, οι Φινλανδοί πολίτες τολμούν και επιβάλλουν τη συζήτηση στέλνοντας ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης.A27E445757AE84BE9475BE1E8139BE6A

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ανώτερος αξιωματούχος, το κοινοβούλιο της Φινλανδίας θα εξετάσει την επόμενη χρονιά το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη, αφού σχετική αίτηση συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό των 50.000 υπογραφών από πολίτες που επιθυμούν να διεξαχθεί αυτή τη συζήτηση.

Αν και είναι μάλλον απίθανο να αποφασιστεί η αποχώρηση της Φινλανδίας από το ευρώ, η απόφαση να διεξαχθεί αυτή η συζήτηση –για πρώτη φορά σε μια από τις 19 χώρες μέλη της ευρωζώνης — είναι ισχυρή ένδειξη του υψηλού βαθμού δυσαρέσκειας των Φινλανδών από την οικονομική απόδοση της χώρας τους έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης.

«Στις αρχές του επόμενου χρόνου θα ελεγχθούν οι υπογραφές και θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στο κοινοβούλιο τους επόμενους μήνες», δήλωσε η Μάγια-Λίνα Παάβολα.

Πάντως, παρά τη συγκέντρωση υπογραφών και τη σχεδιαζόμενη συζήτηση στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο αυτού του μήνα, το 64% των Φινλανδών υποστηρίζει το κοινό νόμισμα.