Ρωσία:Τρομοκρατική πράξη η κατάρριψη του αεροσκάφους της Metrojet

Είχε τοποθετηθεί στο αεροσκάφος αυτοσχέδιος μηχανισμός με ΤΝΤ πριν την απογείωση

 

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν πως στο αεροσκάφος της Metrojet που είχε συντριβεί στο Σινά βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών και θεωρούν πως η κατάρριψη ήταν τρομοκρατική πράξη. Βάσει όλων των ενδείξεων, εξερράγη αυτοσχέδιος μηχανισμός με ΤΝΤ newego_LARGE_t_1101_54593921_type12128που είχε τοποθετηθεί στο αεροσκάφος πριν την απογείωση. «Θα βρούμε τους υπεύθυνους» λέει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Δύο «υπόπτους ως συνεργούς» φέρεται να έχει συλλάβει η Αίγυπτος.

Την ευθύνη για τη συντριβή, υπενθυμίζεται, είχαν διεκδικήσει ένοπλοι που σχετίζονται με την ISIS. Δυτικές πρωτεύουσες εκτιμούσαν, επικαλούμενες στοιχεία των υπηρεσιών τους, ενδιάμεσα πως υπήρχαν ενδείξεις για τρομοκρατικό χτύπημα -κάτι που αρχικά η ρωσική πλευρά υποβάθμιζε, περιμένοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ενώ η Αίγυπτος αντιδρούσε.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ ανακοίνωσε πως «μπορούμε να πούμε αδιμφισβήτητα πως ήταν τρομοκρατική πράξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών στα συντρίμμια του αεροσκάφους και τα στοιχεία δείχνουν πως εξερράγη βόμβα πάνω στο Airbus. Οι εκτιμήσεις των προηγούμενων ημερών επικεντρώνονταν στο ενδεχόμενο παγιδευμένης αποσκευής.

Σύμφωνα με τον Μπορτνίκοφ, επρόκειτο για αυτοσχέδιο μηχανισμό ΤΝΤ, ποσότητας ενός κιλού, που εξερράγη κατά τη διάρκεια της πτήσης -κάτι που εξηγεί και τη μεγάλη διασπορά των συντριμμιών στο έδαφος.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε πως οι υπεύθυνοι θα εντοπιστούν. Το Κρεμλίνο ανέφερε επίσης πως οι επιδρομές στη Συρία «πρέπει να ενταθούν».

Στις 31 Οκτωβρίου, το Airbus A321-200 της ρωσικής Metrojet (όπως είναι η εμπορική ονομασία της εταιρείας Kogalymavia) απογειώθηκε από το θέρετρο του Σαρμ ελ Σεΐχ για την Αγία Πετρούπολη. Συνετρίβη πάνω από τη χερσόνησο του Σινά, στοιχίζοντας τη ζωή σε όλους τους 224 επιβαίνοντες, ρώσων στην πλειονότητά τους.

Η Αίγυπτος φέρεται να συνέλαβε δύο συνεργούς

Μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, διαρροές από το Κάιρο θέλουν τις αρχές της χώρας να έχουν συλλάβει δύο συνεργούς στην επίθεση.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, οι αιγυπτιακές αρχές έθεσαν υπό κράτηση δύο υπαλλήλους του αεροδρομίου του Σαρμ ελ Σεΐχ που «θεωρούνται ύποπτοι για συνδρομή σε εκείνους που τοποθέτησαν το μηχανισμό στο αεροπλάνο».