Εντάθηκαν οι έλεγχοι στην Κύπρο – απελάθηκαν 10 άτομα

 

*Πρόσθετα μέτρα για να μην ξεφύγουν της προσοχής των αρχών, κάτοχοι ευρωπαϊκών διαβατηρίων που μπορεί να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως μέσο διάβασης και δια της Τουρκίας να μεταβαίνουν στη Συρία 

Οι χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία επιβάλλουν το συντονισμό των χωρών για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την τελική ήττα του Ισλαμικού Κράτους, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Παράλληλα, δήλωσε πως στην Κύπρο έχουν ενταθεί οι έλεγχοι και έχουν απελαθεί τον τελευταίο χρόνο 10 ύποπτα άτομα με ευρωπαϊκά διαβατήρια που προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο για μετάβαση από και προς τη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, κάνει δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στο Υπουργείο Εξωτερικών, Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Σε δηλώσεις του από το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε αρχικά την μετά βδελυγμίας καταδίκη αυτής της άνευ προηγουμένου τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία, τονίζοντας πως δεν θα επιτραπεί σε κανένα τρομοκράτη να επηρεάσει είτε την καθημερινή μας ζωή, είτε τις ελευθερίες που απολαμβάνουμε στις χώρες μας.

“Εκφράζουμε την πλήρη συμπάθεια μας και την συμπαράσταση μας προς τη γαλλική Κυβέρνηση”, είπε και εξέφρασε παράλληλα συλλυπητήρια προς τους συγγενείς των θυμάτων όπως και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες”, είπε, προσθέτοντας πως τις ευχές αυτές μετέφερε και στον Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο.

Ο κ. Κασουλίδης είπε πως το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαγάγει στο εξωτερικό την βάρβαρη δραστηριότητα του, κάτι που όπως σημείωσε, επιβάλλει τον συντονισμό και την αύξηση των μέτρων εναντίον του καθώς και το ταχύτερο δυνατό συνεννόηση για να υπάρξει πολιτική επίλυση του προβλήματος στη Συρία, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για την τελική και ολοκληρωτική ήττα της οργάνωσης αυτής, όπου κι αν βρίσκεται.

Ο Υπουργός είπε πως τα θύματα στη Γαλλία αλλά επίσης του ρωσικού αεροπλάνου και των βομβιστικών επιθέσεων στη Βηρυτό, αποτελούν θύματα προς υπεράσπιση της ελευθερίας, όπως την γνωρίζουμε και όπως θα την υπερασπιστούμε όλοι. “Δεν είναι θέμα της Γαλλίας, δεν είναι θέμα της Ρωσίας ή του Λιβάνου, είναι θέμα που αφορά όλους μας”, είπε, και σημείωσε πως ήδη έχει πραγματοποιηθεί την περασμένη Δευτέρα σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στην οποία λήφθηκαν σειρά από επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Κύπρο.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός ανακοίνωσε πως από τις επαφές που έχει το Υπουργείο με τις γαλλικές αρχές και την Πρεσβεία της Κύπρο στο Παρίσι, δεν υπάρχουν Κύπριοι μεταξύ των θυμάτων. “Εμείς θεωρούμε ότι είτε Κύπριοι εάν ήσαν, που δεν είναι, είτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα, το θέμα το αντιμετωπίζουμε από κοινού και με πλήρη αποφασιστικότητα ότι δεν πρόκειται να τρομοκρατήσουν οι τρομοκράτες τις κοινωνίες μας. Εμείς θα τρομοκρατήσουμε τους τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες με όλες μας τις δυνάμεις”, είπε.

Ερωτηθείς αν οι χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις αποτελούν απόδειξη ότι η ΕΕ έχει αποτύχει στο θέμα της τρομοκρατίας, ο κ. Κασουλίδης το απέρριψε κατηγορηματικά. Ωστόσο, είπε πως τέτοια τρομοκρατικά χτυπήματα με επιθέσεις αυτοκτονίας είναι πάρα πολύ δύσκολο να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν.

“Εκείνο που χρειάζεται σήμερα είναι πρώτον να μην τρομοκρατηθούμε από τα κτυπήματα τους και δεύτερον, επιτέλους, όλοι μαζί οι συμμετέχοντες στο συνασπισμό για την καταπολέμηση αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης αλλά και οι άλλοι όπως η Ρωσία, να συνεργαστούν για να καταλήξουμε στην ήττα και στη διάλυση αυτής της οργάνωσης”, είπε.

Σε σχόλιο ότι από τη στιγμή που τα κτυπήματα αυτά γίνονται με επιθέσεις αυτοκτονίας οι άνθρωποι και εδώ στην Κύπρο, δεν μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια, ο κ. Κασουλίδης είπε πως εμείς λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την προστασία των πολιτών. “Απ` εκεί και πέρα, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει αποτελεσματική ασφάλεια για κανένα μας αν δεν ηττηθεί αυτή η οργάνωση, και για να ηττηθεί προϋποθέτει να επιλυθεί πολιτικά και ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν λαμβάνεται υπόψη στην Κύπρο η ιδιομορφία που υπάρχει λόγω των οδοφραγμάτων με τα κατεχόμενα, ο Υπουργός είπε πως εδώ και καιρό έχουν αυξηθεί τα μέτρα κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης. Πρόσθεσε πως έχουν επίσης ληφθεί μέτρα για να μην ξεφύγουν της προσοχής των αρχών, κάτοχοι ευρωπαϊκών διαβατηρίων που μπορεί να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως μέσο διάβασης και δια της Τουρκίας να μεταβαίνουν στη Συρία και το ανάποδο.

“Οφείλω να πω ότι είχαμε αποτελέσματα από αυτή την ενισχυμένη ενέργεια με το να έχουμε απελάσει από την Κύπρο δέκα τουλάχιστον άτομα που επιχειρούσαν αυτού του είδους τη μετάβαση”, είπε, ενώ απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση είπε πως αυτό έγινε τον τελευταίο χρόνο, και αφορούσε και Βρετανούς υπηκόους και Γάλλους και άλλους.

Σε σχόλιο πως πολλά πράγματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων θα αλλάξουν όσον αφορά τα μέτρα ασφάλειας σε χώρους συνάθροισης, ο κ. Κασουλίδης είπε πως ποτέ δεν πρέπει να δείξουμε στους τρομοκράτες ότι μας επέβαλαν αλλαγή του τρόπου ζωής.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε, τέλος, πως στην Κύπρο, συγκριτικά με άλλες χώρες, δεν υπάρχουν υποψήφιοι τρομοκράτες καθώς δεν υπάρχουν σημαντικές μειονότητες.