Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τη μαζική σφαγή στο Παρίσι

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, από τον ΟΗΕ ως το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ ως τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Τουρκία, οι αξιωματούχοι καταδικάζουν τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο Παρίσι, με τους τουλάχιστον 126 νεκρούς, σύμφωνα με την εφημερίδα “Le Figaro”, και τους περισσότερους από 200 τραυματίες, εκ των οποίων οι 80 είναι σοβαρά, και εκφράζουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους στη Γαλλία.newego_LARGE_t_1101_54598478_type12713

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει ομόφωνα τις “βάρβαρες και δειλές τρομοκρατικές επιθέσεις” που διαπράχθηκαν με όπλα και βόμβες σε διάφορες τοποθεσίες του Παρισιού, μεταξύ των οποίων ένα στάδιο και ένας μεγάλος χώρος εκδηλώσεων, ενώ ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι “στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του γαλλικού λαού”.

Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η διεθνής συμμαχία θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας “ισχυρή και ενωμένη” κατά της τρομοκρατίας. “Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος από τις τρομερές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τις οικογένειες των θυμάτων, με όλους αυτούς που επλήγησαν και με τον λαό της Γαλλίας”, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. “Στεκόμαστε ισχυροί και ενωμένοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία δεν θα νικήσει ποτέ την δημοκρατία”, πρόσθεσε.

Οι επιθέσεις αυτές “δεν αποτελούν μόνον μια επίθεση κατά του Παρισιού”, αλλά “μια επίθεση εναντίον όλης της ανθρωπότητας και των οικουμενικών αξιών μας”, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας από τον Λευκό Οίκο και ανέφερε στα γαλλικά το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης: “Liberte, Egalite, Fraternite” (Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη).

Παράλληλα και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι καταδίκασε “τις αποτρόπαιες” αυτές τρομοκρατικές ενέργειες και σημείωσε ότι συνιστούν “μια επίθεση εναντίον όλης της ανθρωπότητας”. “Στεκόμαστε απόψε στο πλευρό του γαλλικού λαού”, πρόσθεσε.

Τις “ειδεχθείς” και “απάνθρωπες δολοφονίες” στο Παρίσι καταδίκασε παράλληλα η Ρωσία, δηλώνοντας έτοιμη να προσφέρει “όλη της τη βοήθεια στην έρευνα για τα τρομοκρατικά αυτά εγκλήματα”, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη της Ρωσίας στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στον γαλλικό λαό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ.

“Βαθύτατα συγκλονισμένη είναι η Κίνα”, ανακοίνωσε την ίδια ώρα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του έτοιμος να συσπειρωθεί με τη Γαλλία και τη διεθνή κοινότητα για να ενισχύσουν τη συνεργασία για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ολάντ, ο Σι καταδίκασε τις χθεσινές επιθέσεις, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του στα θύματα και στις οικογένειές τους, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Συγκλονισμένη” και “εξοργισμένη” είναι και η Ιαπωνία η οποία δεσμεύτηκε επίσης να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την “πρόληψη της τρομοκρατίας”.

“Οι επιθέσεις αυτές δεν στρέφονται μόνον κατά του γαλλικού λαού, αλλά όλης της ανθρωπότητας, της δημοκρατίας, των ελευθεριών και των παγκόσμιων αξιών. Η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία, εθνικότητα και δεν εκπροσωπεί αξίες. Η τρομοκρατία είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, στη χώρα του οποίου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή, και τη Δευτέρα η σύνοδος της Ομάδας των Είκοσι (G20). “Η Τουρκία βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τη Γαλλία και τις άλλες συμμαχικές χώρες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας (…) και θα αγωνιστούμε με απόλυτη αποφασιστικότητα”, καταλήγει η ανακοίνωση του Τούρκου πρωθυπουργού.
Γαλλικός Τύπος: Πόλεμος στο Παρίσι
«Πόλεμος στο Παρίσι» γράφει σήμερα ο γαλλικός Τύπος και καλεί στην «σύσταση μετώπου» μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν ταυτοχρόνως χθες το βράδυ στη γαλλική πρωτεύουσα, προκαλώντας τον θάνατο 153 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 200, εκ των οποίων οι 80 είναι σοβαρά.

«Πόλεμος στο Παρίσι» τιτλοφορείται η «Le Figaro». «Αυτή τη φορά επρόκειτο για πόλεμο», σημειώνει και η «Le Parisien/Aujourd’hui en France».
«Είναι αδύνατο να μην συνδέσει κανείς τα αιματηρά αυτά γεγονότα με τις μάχες που γίνονται στη Μέση Ανατολή. Η Γαλλία παίζει εκεί τον ρόλο της. Οφείλει να συνεχίσει τη δράση της», σημειώνει παράλληλα ο διευθυντής της Liberation.
Τα θύματα των επιθέσεων αυτών «αποτελούν τη φρικτή και ανυπόφορη μαρτυρία ενός παγκόσμιου πολέμου στον οποίο η Γαλλία μετατράπηκε παρά τη θέλησή της σε ένα βασικό πεδίο μάχης», επισημαίνει την ίδια ώρα η περιφερειακή εφημερίδα La Charente.
Για την L’Est Republicain, «η τρομοκρατική απειλή ρίζωσε πλέον στο γαλλικό έδαφος. Πράγματι, μας βάζει σε μια διαρκή κατάσταση πολέμου».
«Η φρίκη» τιτλοφορείται παράλληλα η αθλητική «L’Equipe» την ώρα που οι δράστες των χθεσινών επιθέσεων έβαλαν στόχο και το Σταντ Ντε Φρανς, όπου διεξαγόταν ένας αγώνας μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας.
«Για την ώρα πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη» στα θύματα, σημειώνει επίσης η Sud-Ouest, απηχώντας το μήνυμα αυτό για ενότητα και αλληλεγγύη που είναι διάχυτο σε όλον τον γαλλικό Τύπο.
«Στο όνομα των πραγματικών μαρτύρων της χθεσινής ημέρας, των αθώων θυμάτων και στο όνομα της Δημοκρατίας, η Γαλλία θα πρέπει να μείνει ενωμένη και να δημιουργήσει ένα μέτωπο», επισημαίνει και η «Le Parisien».