Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως σκότωσαν τον τζιχαντιστή Τζον

Οι ΗΠΑ μπορούν να πουν με «εύλογη βεβαιότητα» ότι ο «τζιχαντιστής Τζον» είναι νεκρός, δήλωσε την  Παρασκευή  ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Στηβ Γουόρεν.

newego_LARGE_t_1101_54598203_type12713

Ο τζιχαντιστής Τζον ή Μοχάμεντ Εμουάζι

Ο τζιχαντιστής Τζον, βρετανός υπήκοος και μέλος του Ισλαμικού Κράτους, ήταν ο άνδρας που εμφανιζόταν στα βίντεο του ISIS να αποκεφαλίζει δυτικούς ομήρους της οργάνωσης.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γουόρεν δήλωσε πως ο Μοχάμεντ Εμουάζι -πραγματικό όνομα του «τζιχαντιστή Τζον»- πιστεύεται ότι σκοτώθηκε κατά την επιδρομή στην πόλη Ράκα, «πρωτεύουσα» του αυτοανακηρυχθέντος χαλιφάτου.

H επιδρομή έγινε την Πέμπτη και ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας το πρωί της Παρασκευής (ώρα Κύπρου).

Ωστόσο, ο Γουόρεν συμπλήρωσε πως ο στρατός αναμένει την οριστική επιβεβαίωση.

Όπως τόνισε, ο «τζιχαντιστής Τζον» ήταν το «μόνο πρόσωπο υψηλού ενδιαφέροντος» που στοχοθετήθηκε στην αεροπορική επίθεση στην Ράκα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα, «ο Εμουάζι, βρετανός πολίτης, εμφανίσθηκε στα βίντεο που δείχνουν τις δολοφονίες των αμερικανών δημοσιογράφων Στίβεν Σότλοφ και Τζέιμς Φόλεϊ, του εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση Αμπντούλ-Ραχμάν Κάσιγκ, των βρετανών μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων Ντέιβιντ Χέινς και Αλαν Χένινγκ, του ιάπωνα δημοσιογράφου Κένζι Γκότο και άλλων ομήρων».

Ο Μοχάμεντ Εμουάζι, προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Λονδίνο, γεννήθηκε στο Κουβέιτ, σε οικογένεια με καταγωγή από το Ιράκ.

Οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία το 1993, αφού έχασαν κάθε ελπίδα να λάβουν υπηκοότητα στο Κουβέιτ.

Σύλληψη στην Τουρκία

Εν τω μεταξύ, ύποπτος που φέρεται ως συνεργάτης του τζιχαντιστή Τζον κρατείται από τις τουρκικές αρχές, ανέφεραν σήμερα δύο τούρκοι αξιωματούχοι.

Πιστεύεται ότι πρόκειται για τον Έιν Λέσλι Ντέιβις, έναν από τους βρετανούς ισλαμιστές, στους οποίους είχε ανατεθεί η φρούρηση των αιχμαλώτων στη Συρία.

Οι τούρκοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες διευκρινίσεις, σημειώνοντας μόνο ότι οι έρευνες της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών συνεχίζονται.