Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται από το πρωί η Ελλάδα

Πανελλαδική απεργία κατά της λιτότητας

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται από το πρωί η Ελλάδα  λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενάντια στα μέτρα λιτότητας.

assets_LARGE_t_420_54597957_type12713

Και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωσαν εναντίον του κυβερνώντος κόμματος στο οποίο ανήκουν

To συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στις  11.00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε  το ΠΑΜΕ στις 10:30 στην Ομόνοια.
«Καλούμε όλους τους ανθρώπους του μόχθου, όλους όσους πλήττονται, και πλήττεται όλος ο ελληνικός λαός, να συμμετάσχει στην απεργιακή κινητοποίηση σε μια προσπάθεια να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να ανατρέψουμε, όπου μπορούμε, τα προηγούμενα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
Με προσωπικό ασφαλείας  λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ, ενώ απόφαση για απεργία έλαβε και η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπως και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.
Δεμένα έμειναν τα πλοία στα λιμάνια λόγω της συμμετοχής της ΠΝΟ στην απεργία.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν όλο το 24ωρο οι συρμοί του μετρό στην Αθήνα, τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος.
Τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινήθηκαν  από τις 9.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ.
Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) και το τραμ δεν θα λειτουργήσουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί και από τις 4.00 το απόγευμα έως τη λήξη της βάρδιας.
Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στους δήμους, στη ΔΕΗ, στα ασφαλιστικά ταμεία, στον τουρισμό και τον επισιτισμό κ.ά. Επίσης, λόγω της απεργίας της ΟΣΥΠΑ ακυρώνονται πτήσεις κυρίως προς περιφερειακά αεροδρόμια.
Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί σε κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων και σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Το ΔΣ της ΕΣΕΕ αποφάσισε τη συμμετοχή του εμπορικού κόσμου στην απεργία, αλλά οι κατά τόπους σύλλογοι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θα κλείσουν ή όχι τα μαγαζιά τους.
Επίσης, στην 24ωρη απεργία θα συμμετάσχουν η ΓΕΝΟΠ, οι εργαζόμενοι στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους και οι δημοσιογράφοι.

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ

Από τα πολιτικά παράδοξα  σημερα ήταν και ο ΣΥΡΙΖΑ  το κόμμα που κυβερνά να καλέσει τους πολίτες να διαδηλώσουν ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζει
Αυτό ‘ηταν και το συμπέρασμα  από την επιθετική ανακοίνωση των μελών του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία καλούσε  τους πολίτες να δώσουν το «παρών» στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση, για να διαδηλώσουν ενάντια στις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές» του κυβερνώντος κόμματος στο οποίο και οι ίδιοι ανήκουν.
«Σήμερα, εν μέσω διαπραγματεύσεων, τα αιτήματα των εργαζομένων και συνολικά η εργατική κινητοποίηση αποκτούν ιδιαίτερη κρισιμότητα που θα πρέπει να αξιοποιηθεί ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τους εκβιασμούς οικονομικών και πολιτικών κέντρων εντός και εκτός Ελλάδας» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία καλεί τους πολίτες «να δώσουν τη δική τους δυναμική απάντηση σε όλους αυτούς που με κάθε μέσο προσπαθούν να επιβάλουν τη συνέχιση των πολιτικών που οδήγησαν στην ισοπέδωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη φτωχοποίηση της κοινωνίας, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, την αύξηση της ανεργίας και οδήγησαν σε απόγνωση χιλιάδες συμπολίτες μας».
Δηλώσεις στελεχών
Η ανακοίνωση δεν προκάλεσε αμηχανία στα στελέχη του κόμματος. Αντίθετα, όσοι τοποθετήθηκαν δημόσια για το θέμα δεν βρήκαν καμία αντίφαση στη διαδήλωση του κόμματος ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που το ίδιο ασκεί. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Τάσος Κουράκης τόνισε ότι «το κόμμα, τα κινήματα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεχίζουν τις διεκδικήσεις ανεξάρτητα ποιος είναι πάνω στην κυβέρνηση», συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων με τους συνδικαλιστές που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ότι αυτή η κίνηση ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. «Τα κόμματα και οι συνδικαλιστές οργανώσεις έχουν διεκδικήσεις, καλούν τον κόσμο να συμμετέχει, και αυτή η συμμετοχή όσο πιο μεγάλη είναι τόσο ισχυροποιεί και τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές» είπε.
Τα social media σχολίασαν πολύ αιχμηρά
Οι χρήστες των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις και «επέδραμαν» κατά της «κυβέρνησης που διαδηλώνει ενάντια στον εαυτό της».
«Τους λείπουν τα ανέμελα χρόνια που ήταν αντιπολίτευση και έτρεχαν ξένοιαστοι στα λιβάδια», «Αλέξη, γερά αύριο! Να αντιταχθούμε στα υφεσιακά, αντιλαϊκά μέτρα που θέλει να περάσει η νεοφιλελέ κυβέρνηση. Τι, όχι;». «Μετά το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία, η επόμενη κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι η πρόταση μομφής στην κυβέρνηση» και «Ο Αλέξης θα διαδηλώσει ενάντια στα μέτρα και ο Τσίπρας θα τα ψηφίσει. Τι δεν καταλαβαίνεις;», ήταν μερικά από τα δεκάδες καυστικά σχόλια των χρηστών του Facebook και του Twitter.