Κρίσεις και επικρίσεις κομμάτων για την έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία

Ηγέτες και εκπρόσωποι κομμάτων σχολίασαν σήμερα την έκθεση προόδου τη Τουρκίας .

Ο  Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος  του ΔΗΣΥ κ. Νίκος Τορναρίτη ανέφερε:

«Πάντοτε υποστηρίζαμε ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση

Êôßñéï Êïìéóéüí

πρέπει να καταστεί ο καταλύτης για τη λύση του κυπριακού. Στην έκθεση προόδου της Τουρκίας, αποτυπώνεται η σύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με τη λύση του κυπριακού.

Κρίνουμε θετική την έκθεση, επαναλαμβάνοντας ό,τι το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες πρέπει να υπάρχουν στη λύση του κυπριακού.»

Γ.Γ. ΑΚΕΛ

Σχολιάζοντας την Έκθεση Προόδου και το Έγγραφο Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, ο κ. Κυπριανού είπε αρχικά πως οι αναφορές που άπτονται των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά.

Υπογράμμισε ως θετικές τις αναφορές που γίνονται για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών- μελών, περιλαμβανομένων της συνομολόγησης διμερών συμφωνιών, της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών τους πόρων στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα την αναφορά στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ιδιαίτερα θετική, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, κρίνεται η επανάληψη της αναφοράς στο σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών μελών στα χωρικά τους ύδατα αλλά και στον εναέριο τους χώρο, ενώ εξίσου σημαντικές είναι και οι επισημάνσεις της Κομισιόν αναφορικά με την έλλειψη προόδου στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας, περιλαμβανομένης της ομαλοποίησης των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και της εφαρμογής του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου.

Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ωστόσο ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να είναι πιο αυστηρή ζητώντας επιτακτικά την άμεση εφαρμογή των υποχρεώσεων της Άγκυρας. “Προφανώς και δεν συμμεριζόμαστε τη θέση που παρουσιάζει ως συνεχιζόμενη τη δέσμευση και συνεισφορά της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις, όμως συμφωνούμε ότι η έμπρακτη δέσμευση και συνεισφορά της Τουρκίας στις συνολικές διαπραγματεύσεις είναι  ζωτικής σημασίας”, είπε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε στη συνέχεια πως, δυστυχώς, ουσιαστικά προτείνεται άνοιγμα κεφαλαίων για την Τουρκία, κάτι που ουδόλως συνάδει με την κριτική που της ασκείται. Αντιθέτως, συνέχισε, υποκρύβει σκοπιμότητες που στοχεύουν στην εξασφάλιση της συνεργασίας της Άγκυρας στο προσφυγικό με ανταλλάγματα.

“Το μήνυμα που στέλνουμε ως ΑΚΕΛ προς κάθε κατεύθυνση και το οποίο αναμένουμε ότι θα συμμεριστεί μέχρι τέλους και η κυβέρνηση και είναι ότι το άνοιγμα κεφαλαίων εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία. Αν η Τουρκία θέλει να άρει τα εμπόδια στην ενταξιακή της πορεία, θα πρέπει να εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις και να βοηθήσει έμπρακτα στη λύση του Κυπριακού. Αν αυτά γίνουν, τότε τα εμπόδια θα αρθούν”, κατέληξε.Eκθεση Κομισιόν

 

Πρόεδρος ΔΗΚΟ

 

Σχολιάζοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία και την ικανοποίηση που εξέφρασε η κυβέρνηση για το περιεχόμενο της έκθεσης, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος προέβη στην εξής δήλωση:

«Όταν μια κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση για μια απόφαση, απλώς για να καλύψει την κατάρρευση της πολιτικής, τότε αυτή η κυβέρνηση καθίσταται επικίνδυνη για το κράτος και για το λαό.

Η απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης για αυτοδικαίωση, εδράζεται στη συμπερίληψη των κυπρογενών υποχρεώσεων της Άγκυρας, στην έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, κάτι για οποίο άλλοι αγωνίστηκαν και άλλοι το κέρδισαν.

Αλλά, παραλείπεται αναφορά στον καθαρό εκβιασμό για άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο έχει τεθεί από τον κ. Άιντα και την τουρκική πλευρά ως χρονικός στόχος για κλείσιμο του κυπριακού.

Η κυβέρνηση αδυνατεί να υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία και ουσιαστικά απελευθερώνει την Τουρκία από τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις έναντι της Κύπρου.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται από τα αποτελέσματα της πολιτικής της.

Επαναλαμβάνουμε το αίτημα μας για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και απευθύνουμε έκκληση σε όλους:Αυτή  είναι η ώρα της εθνικής περισυλλογής και συνεννόησης».

 

 

Οικολόγοι

Η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων  Ελένη Χρυσοστόμου αφού χαρακτήρισε το περιεχόμενο της έκθεσης ω ακόμα ένα ποντιοπιλατικό κτύπημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε:

«Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι η Κομισιόν για ακόμα μια φορά κρατά  ποντιοπιλατική στάση απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία με την έκθεση της για την Τουρκία.

Η ανακοίνωση για το άνοιγμα κεφαλαίων, τα οποία έχει παγώσει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία το 2009, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να πείσει για την εξωτερική της πολιτική στο Κυπριακό.

Με έντεχνο τρόπο η Κομισιόν επιχειρεί να εξισορροπήσει την επίσημη εξαγγελία ξεπαγώματος τεσσάρων Τουρκικών κεφαλαίων, με την καταγραφή όλων των Κυπρογενών της υποχρεώσεων. Αυτό φυσικά δεν μας ικανοποιεί αφού δεν συνιστά αλλαγή της ευνοϊκής πολιτικής της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας.

 

Το προσφυγικό έχει αλλάξει τα δεδομένα και ο τροχός έχει αρχίσει να γυρίζει αντίστροφα. Δυστυχώς η Κυβέρνηση έχει αποτύχει να σταματήσει αυτήν την πορεία.

Ως Οικολόγοι αναμένουμε περισσότερα από την Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή.