Μας δουλεύουν ψιλό γαζί οι Αμερικανοί

presvira_usa

Κατα τα αλλα οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την κατοχή στην Κύπρο αλλά η Αμερικανίδα πρέσβειρα κάνει θερμή χειραψία με τον διοικητή του τουρκικού στρατού κατοχής.

Το  συστηματικό δούλεμα της Κυπριακής Δημοκρατίας  από το Αμερικανικό ΥΠΕΞ συνεχίζεται το τελευταίο 48ωρο απ’ αφορμή τις αντιδράσεις  στις ελεύθερες περιοχές για τους τους τεμενάδες και τις υποκλίσεις της αμερικανίδας πρέσβειρας Κάθλιν Ανν Ντόχερτυ σε δεξίωση που παρέθεσε στις αρχές του ψευδοκράτους και στην παρουσία της ηγεσίας του κατοχικού στρατού.

Χθες ακόμα ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο  Μάρκ Τόνερ, απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με την παρουσία των ένστολων αξιωματικών του κατοχικού στρατού στη δεξίωση της Αμερικανίδας Πρέσβειρας είπε  ότι« η θέση μας δεν έχει αλλάξει στην Κύπρο. Υποστηρίζουμε μία διαδικασία η οποία οδηγεί σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία”, είπε.Στην ερώτηση του δημοσιογράφου “δεν αναγνωρίζετε την κατοχή;”, ο κ. Τόνερ απάντησε “όχι”.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος είπε πως “κάποια μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας εμφανίστηκαν με στολή και αυτό είναι κάτι που δεν θα παραβλέπαμε”.Στο ερώτημα αν ήταν λάθος, ο κ. Τόνερ παρέπεμψε το δημοσιογράφο “να ρωτήσει τους Τούρκους στρατιωτικούς που αποφάσισαν να εμφανιστούν έτσι”.

“Αντιλαμβάνομαι ότι έγινε λάθος, αλλά θα σας παραπέμψω στις τουρκικές αρχές επ` αυτού”, είπε.

Σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με το Βρετανό ομόλογό του, Φίλιπ Χαμοντ, ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως συζήτησαν το Κυπριακό και πρόσθεσε:”Ο υπουργός έπρεπε να αναβάλει την επίσκεψη στην Κύπρο, αλλά οπωσδήποτε προτίθεται να την επισκεφθεί στο εγγύς μέλλον. Συναντήθηκε χθες με τον κ. Χάμοντ και συζήτησαν το Κυπριακό. Συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να φτάσουμε σε λύση”, ήταν η δήλωσή του.

Κληθείς να σχολιάσει την έκφραση που χρησιμοποίησε χθες ο κ. Χάμοντ ότι βρισκόμαστε προκλητικά κοντά στην επίτευξη μιας διευθέτησης, ο κ. Τόνερ δήλωσε άγνοια.”Μπορώ να ρωτήσω γι` αυτό. Δεν γνωρίζω πού είμαστε, αλλά προφανώς αν συμβαίνει αυτό θα το προωθήσουμε”.

Είναι προφανές πως οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ μας δουλεύουν ψιλό γαζί καθότι παραδέχθηκαν πως κάθε χρόνο εδώ και καιρό η πρεσβεία τους στην Κύπρο δεξιώνεται τους «αξιωματούχους» των κατοχικών δυνάμεων .Εμφανίζονται μάλιστα να ενοχλήθηκαν τάχατες πως οι διοικητές του στρατού κατοχής συμετείχαν  στη δεξίωση της κας Ντόχερτυ  με τις στρατιωτικές τους στολές και όχι με πολιτικά κοστούμια.Το θράσος τους ενθαρρύνεται βέβαα από τις χλιαρές εως και ανύπαρκτες αντιδράσεις  τη κυβέρνησης  της Κυπριακής Δημοκρατίας και μερίδας των πολιτικών κομμάτων.