Ο Κάμερον επιμένει στους όρους του για παραμονή Βρετανίας στην Ε.Ε.

Υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ εφόσον επιτευχθεί μία «καλύτερη συμφωνία» για τη χώρα με τους εταίρους, τάχθηκε στην πολυναναμενόμενη ομιλία του ο Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποιώντας ωστόσο ότι αν δεν προκύψει αυτή η συμφωνία «δεν αποκλείει τίποτα»

epa03699820 British Prime Minister David Cameron speaks with reporters following a visit the memorial for the victims of the Boston Marathon bombing in Boston, Massachusetts, USA 14 May 2013. EPA/CJ GUNTHER

ως προς τη στάση που ο ίδιος θα τηρήσει.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι η ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ είναι τώρα ακόμα πιο μεγάλη.Σημείωσε ότι η «περισσότερη Ευρώπη» δεν είναι η σωστή επιλογή για τη χώρα του και σχολίασε ότι ο ίδιος προσεγγίζει την ενωμένη Ευρώπη με τρόπο «πρακτικό κα όχι συναισθηματικό».
Στη συνέχεια έθεσε τέσσερις βασικούς άξονες αιτημάτων. Αρχικά ζήτησε να προστατευθούν οι εκτός ευρώ χώρες-μέλη της ΕΕ και η ενιαία αγορά από τις κινήσεις των χωρών της ευρωζώνης. «Αν η ΕΕ εξελιχθεί σε ένωση ενός νομίσματος, η Βρετανία δε θα παραμείνει μέλος της», ξεκαθάρισε ο Βρετανός ηγέτης.
Ζήτησε επίσης να γίνει η ΕΕ πιο ανταγωνιστική, καθώς και να υπάρξει μία νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα εξαιρεί τη Βρετανία από την αρχή της όλο και πιο στενής ένωσης και να δοθεί στα εθνικά κοινοβούλια η εξουσία να μπλοκάρουν κοινοτικές νομοθεσίες.
Το τέταρτο βασικό αίτημα της Βρετανίας θεωρείται το πλέον ακανθώδες στις διαπραγματεύσεις και άπτεται της ενδοκοινοτικής μετανάστευσης. Ο κ. Κάμερον παραδέχθηκε μεν ότι το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ είναι θεμελιώδες, αλλά είπε ότι πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί αποτροπής νέων μαζικών κυμάτων μετανάστευσης σε περίπτωση περαιτέρω διεύρυνσης.
Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της Βρετανίας ότι πρέπει να υπάρξει περιορισμός πρόσβασης των κοινοτικών μεταναστών στο βρετανικό σύστημα επιδομάτων πρόνοιας, ώστε να καταπολεμηθεί αυτό που χαρακτήρισε ως «τουρισμό επιδομάτων».
Ο Ντέβιντ Κάμερον είπε ότι αν εισακουστούν αυτά τα «λογικά» αιτήματα θα υποστηρίξει με θέρμη την παραμονή στην ΕΕ στο δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί έως το τέλος του 2017, αν όμως όχι δεν αποκλείει τίποτα. Εκτίμησε δε ότι η επίτευξη συμφωνίας στη βάση αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι «εφικτή αποστολή».
Σημείωσε ότι δε θα πει ούτε για μια στιγμή πως μια μεγάλη οικονομία σαν τη Βρετανία δεν θα επιβίωνε εκτός ΕΕ, αλλά κάλεσε τους πολίτες να αναλογιστούν αν η χώρα τους θα ήταν πιο επιτυχημένη εκτός ενωμένης Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι ένα Brexit θα απειλούσε την οικονομική και αμυντική ασφάλεια της Βρετανίας.
Κάλεσε όσους προσανατολίζονται υπέρ της εξόδου από την ΕΕ να σκεφτούν σοβαρά τι θα ψηφίσουν, διότι θα πρόκειται για μη-αναστρέψιμη απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας. Απέκλεισε δε την πιθανότητα δεύτερου δημοψηφίσματος. «Αν ψηφίσουμε να φύγουμε, θα φύγουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα εκθέσει τους ίδιους κεντρικούς άξονες των αιτημάτων για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και σε επιστολή που θα απευθύνει στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Ο κ. Κάμερον πρόσθεσε ότι ελπίζει να έχει γίνει «καλή πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους έως τη σύνοδο κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, αλλά απέρριψε δημοσίευμα των Times που ανέφερε ότι έχει προκριθεί ως μήνας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ο Ιούνιος του 2016. Η Ντάουνινγκ Στριτ είχε χαρακτηρίσει την πληροφορία «αναληθή», ενώ ο κ. Κάμερον σχολίασε ότι οι εφημερίδες θα μάθουν την ημερομηνία διεξαγωγής όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.