Τουρκία: Μονόπλευρες οι αξιολογήσεις για Κυπριακό στην έκθεση προόδου

Μονόπλευρες χαρακτηρίζει τις αναφορές για το Κυπριακό στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία το τουρκικό Υπουργείο ΕΕ. Επικρίνει επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αγνόησε την ισορροπία ελευθερίας – ασφάλειας στην έκθεσή της.

epa03453382 Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan gives a press conference after meeting for talks with German ChancellorMerkel at the Federal Chancellery in Berlin, Germany, 31 October 2012. The main focus of the meeting wa sth ecivil war in Syria and the situation of the Syrian refugees. EPA/TIM BRAKEMEIR

epa03453382 Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan gives a press conference after meeting for talks with German ChancellorMerkel at the Federal Chancellery in Berlin, Germany, 31 October 2012. The main focus of the meeting wa sth ecivil war in Syria and the situation of the Syrian refugees. EPA/TIM BRAKEMEIR

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο ΕΕ της Τουρκίας αναφέρει ότι ενώ υπάρχει αναφορά για την στήριξη Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, η ΕΕ συνεχίζει να παρουσιάζει μια μονόπλευρη άποψη παρά τις περί αντιθέτου προσδοκίες σε μια περίοδο που οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού έχουν ενταθεί.
“Η Τουρκία στηρίζει την επίτευξη μόνιμης λύσης στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο λαών και της διζωνικότητας”, αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο ΕΕ, προσθέτοντας ότι η εγκατάλειψη της μονόπλευρης αντίληψης από πλευράς ΕΕ θα βοηθήσει στην επίτευξη λύσης.
“Η ΕΕ κάνοντας τις αξιολογήσεις της για το κυπριακό είναι απαραίτητο πάνω από όλα από άποψης δικής της συνοχής και πειστικότητας να λάβει υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί και να είναι αμερόληπτη και να ενθαρρύνει για τη λύση”, αναφέρεται στην έκθεση.
Το τουρκικό Υπουργείο ΕΕ αναφέρει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγνόησε την ισορροπία ελευθερίας και ασφάλειας στην έκθεσή της και χαρακτηρίζει απαράδεκτες οι αξιολογήσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες που παρέχει το σύνταγμα στον πρόεδρό της Τουρκίας ο οποίος έχει εκλεγεί απευθείας από τον λαό για πρώτη φορά.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι είναι σημαντικό που τονίζεται ότι το ΡΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά φαίνεται ότι η ΕΕ δεν έχει αντιληφθεί καλά τα αποφασιστικά βήματα της Τουρκίας εναντίον του ΡΚΚ, της DHKP-C και του ISIS χωρίς καμιά διάκριση.
Για το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αναμένουν από την ΕΕ να δει σωστά τις πραγματικότητες σχετικά με την παράλληλη δομή και να επιδείξει την απαραίτητη ευαισθησία ενάντια σε αυτή την παράνομη δομή και τις δραστηριότητές της.
“Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τον αγώνα της ενάντια στην δομή αυτή η οποία απειλεί την εθνική ασφάλεια, διασαλεύει τη δημόσια τάξη και δηλητηριάζει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης”, αναφέρεται.
Ταυτόχρονα στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο ΕΕ εκφράζεται ικανοποίηση για τις αναφορές στην έκθεση για τις μεταρρυθμίσεις της Τουρκίας και επισημαίνεται ότι οι εκθέσεις από τη φύση τους είναι επικριτικές.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα σημειωθούν με προσοχή οι δίκαιες και λογικές επικρίσεις, σύμφωνα με τον τουρκικό Υπουργείο ΕΕ το οποίο προσθέτει ότι η έκθεση θα χρησιμοποιηθεί ως ένα στοιχεία εποικοδομητικό για την πρόοδο των εργασιών για μεταρρυθμίσεις της Τουρκίας και την ενταξιακή της πορεία.
Ωστόσο θα θέσουμε την προσοχή της επιτροπής στις διαπιστώσεις τους οι οποίες πιστεύουμε ότι είναι άδικες.