Ελένη Θεοχάρους: Να ζητηθεί η ανάκληση της πρέσβειρας των ΗΠΑ

*Τηρεί εχθρική και ασεβή στάση και παραβιάζει τον κώδικα δεοντολογίας του ΟΗΕ

*Με τις ενέργειες της απώλεσε την αξιοπιστία της και προσβάλλει τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και τις ΗΠΑ και παραβιάζει ψηφίσματα του ΟΗΕ

presvira_usa

Η κα Ντόχερτι υποδέχεται με υποκλίσεις τους διοικητές των κατοχικών δυναμεων στην Κύπρο

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους με ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη και εντελώς αντίθετη προς τα διπλωματικά θέσμια, την στάση της νέας Πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο, κυρίας Κάθλιν Αν Ντόχερτι, η οποία δεξιώθηκε και τίμησε σε ξενοδοχείο – καζίνο των κατεχομένων ένστολη την στρατιωτική ηγεσία των τουρκικών δυνάμεων κατοχής , που παρανόμως κατέχουν την Κύπρο από το 1974».
«Η Αμερικανίδα πρέσβειρα – τονίζει η κ Θεοχάρους- έχει χάσει την αξιοπιστία της και προσβάλει την Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία είναι διαπιστευμένη, αλλά και την ίδια τη χώρα της, τις ΗΠΑ, της οποίας χιλιάδες πολίτες έχουν θυσιαστεί για την δημοκρατία και την απαλλαγή των λαών από την κατοχή».
Όπως παρατηρεί η κ. Θεοχάρους: «Η κ. Ντόχερτι με τις ενέργειές της έχει καταστήσει τον εαυτό της άκρως ακατάλληλο για την θέση την οποία της εμπιστεύθηκε η χώρας της και η ίδια καθίσταται με τις πράξεις της εχθρός της χώρας στην οποία έχει διαπιστευτεί και ανεπιθύμητη από τον Κυπριακό λαό » .
Η Δρ. Θεοχάρους προσθέτει: «Δεν έχει θέση στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν μπορεί να χαιρετά και να χαριεντίζεται με τον διοικητή των κατοχικών δυνάμεων . Αυτή ήταν δική της και όχι δική μας απόφαση. Δεν μας σέβεται και εγείρεται πλέον πολιτικό, διπλωματικό και ηθικό θέμα το οποίο κανείς δεν δικαιούται να αποσιωπήσει».
Σύμφωνα με την Δρα Θεοχάρους: «Ευθύνη για τη στάση της πρέσβειρας των ΗΠΑ και άλλων διπλωματών, όπως του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μπάρθ Έιντα, φέρουν και όλοι εκείνοι που διαδίδουν ότι το Κυπριακό είναι λυμένο και οργανώνουν εκδηλώσεις που εκπέμπουν το εσφαλμένο μήνυμα ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει κατοχή».
Καταλήγοντας παρατηρεί τα ακόλουθα: «Ιδού λοιπόν κλασική ευκαιρία να διορθωθούν λάθη. Αναμένουμε αποτελεσματική απάντηση από την Κυβέρνηση . Ελπίζουμε ότι δεν θα αφεθεί το ζήτημα να λησμονηθεί όπως συμβαίνει πολύ συχνά επειδή σύμφωνα με κυβερνητική δήλωση «άρχισε διερεύνηση του ζητήματος».

Το ΑΚΕΛ  καταδικάζει

Το ΑΚΕΛ με δήλωση του εκπροσώπου  τύπου του Γ.Λουκαίδη καταδίκασε  την πραγματοποίηση δεξίωσης από πλευράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στα κατεχόμενα εδάφη μας, με προσκεκλημένους στρατιωτικούς αξιωματούχους των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων.
«Η πρεσβεία των ΗΠΑ-αναφέρεται τη δηλωση – καθώς και γενικότερα η κυβέρνηση της χώρας, θα πρέπει να είναι πολλαπλάσια προσεκτικοί στις ενέργειες τους αφού εκτός από μόνιμο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ που οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα και αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι μια χώρα με σοβαρότατες ευθύνες για τη δημιουργία και διαιώνιση του Κυπριακού, για τις οποίες είχε απολογηθεί δημόσια ο Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ.

Οικολόγοι:Προκαλεί για ακόμα μια φορά η Αμερικάνικη Πρεσβεία 

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για τη μεγάλη πρόκληση από μέρους της Αμερικανικής Πρεσβείας, η οποία προέβηκε σε δεξίωση στα κατεχόμενα, στην οποία παρευρέθηκαν με την επίσημη στολή τους ο Διοικητής των Δυνάμεων Ασφαλείας του Τουρκικού στρατού και ο Διοικητής των ούτω καλούμενων Τουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων. «Η προκλητική αυτή ενέργεια, προστίθεται στην ανακοίνωση των Οικολόγων , εκ μέρους της Αμερικανικής Πρεσβείας είναι πρωτοφανής και προδηλώνει αναγνώριση και νομιμοποίηση του Τουρκικού στρατού.

»Πρόκειται, προσθέτει- για ένα σκάνδαλο μεγατόνων, το οποίο δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητο. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ προχώρησε σε πισώπλατο χτύπημα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας νομιμοποιώντας και δίνοντας συγχωροχάρτι στον Τουρκικό κατοχικό στρατό.

Οι δηλώσεις της Αμερικανίδας Πρέσβειρας – αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα – ότι ο Τουρκικός στρατός είναι παράγοντας σταθερότητας στην Κύπρο, μόνο απαράδεκτες μπορούν να χαρακτηριστούν.

Θεωρούμε ότι η μη αντίδραση της Κυβέρνησης, η οποία ακόμα «μελετά» το περιστατικό, επιβεβαιώνει τη θέση των Οικολόγων για υπέρμετρη ανεκτικότητα εκ μέρους της Κυβέρνησης σε τέτοιου είδους προκλήσεις. Φαίνεται ότι η πολιτική του «καλού παιδιού» καλά κρατεί.

Αναμένουμε ότι έστω και την υστάτη θα υπάρξει αντίδραση και καταγγελία», καταλήγουν οι Οικολόγοι.

 

Συμμαχία Πολιτών:Με την πολιτική της η κυβ΄ρνηση  έχει αναβαθμίσει το κατοχικό καθεστώς 
Η Συμμαχία Πολιτών  με ανακοίνωση της αναφέρει ότι αποτελεί χαστούκι  στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη  η δεξίωση της Αμερικανίδας Πρέσβειρας στους διοικητές του κατοχικού στρατού. Αναφέρει επίσης και τα ακόλουθα:«Την ώρα που ο κ. Αναστασιάδης πιστεύει και διαλαλεί ότι η Κύπρος έχει καταστεί στρατηγικός εταίρος της Αμερικής, η Αμερική με την πολιτική της δίνει πλήρη κάλυψη και στήριξη στην κατοχική Τουρκία. Η συνάντηση της αμερικανίδας πρέσβειρας με τον αρχηγό του κατοχικού στρατού, αποτελεί πρωτοφανή, προκλητικό διπλωματικό βήμα για νομιμοποίηση της παρουσίας του Αττίλα στην Κύπρο.
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, έχει απολέσει τα επιχειρήματα της διαμαρτυρίας, έναντι των ξένων που αναβαθμίζουν το κατοχικό καθεστώς αφού η ίδια η Κυβέρνηση Αναστασιάδη επέτρεψε, ή πιο σωστά βοήθησε, τις επισκέψεις του αμερικανού αντιπροέδρου και των ευρωπαίων αξιωματούχων στα κατεχόμενα.
Όλες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις είναι αποτέλεσμα των «κοινωνικών» επισκέψεων του Πρόεδρου Αναστασιάδη στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας για καφέδες της ειρήνης, παραστάσεις μουσικοχορευτικές στα αρχαία μας μνημεία και δείπνα.
Με την πολιτική του ο κ. Αναστασιάδης έχει αναβαθμίσει το κατοχικό καθεστώς στα πρόθυρα επίσημης αναγνώρισης. Εξέλιξη την οποία ο ίδιος θα χρησιμοποιήσει ως εκβιασμό στον κυπριακό λαό για να αποδεχτεί μια λύση που θα μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο.»