Εφταιξαν τα Μ.Μ.Ε στον δικηγόρο Π.Πολυβίου για τις κατηγορίες εναντίον της Τρ.Κύπρου

Για υποκινούμενο δημόσιο αίσθημα μίλησε ο συνήγορος υπεράσπισης της Τράπεζας Κύπρου ως νομικού προσώπου, Πόλυς Πολυβίου, στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης κατά της Τράπεζας και άλλων πέντε πρώην διευθυντικών στελεχών της με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς.CNA_Mdb8a8ffb05434aad932f87adc45870f6 Ο κ. Πολυβίου αντεξετάζοντας σήμερα τη λειτουργό της Κεντρικής Τράπεζας Αργυρώ Προκοπίου αναφέρθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου σε μέσα ενημέρωσης που δηλητηριάζουν όπως ισχυρίστηκε την Κύπρο.

Στο πλαίσιο της αντεξέτασής της, η κ. Προκοπίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η Τράπεζα Κύπρου ανταποκρινόταν στα αιτήματα της Κεντρικής για παροχή στοιχείων και πληροφοριών, στο πλαίσιο άσκησης ελέγχου, στο βαθμό που μπορούσε, καθώς δεν ήταν πάντοτε δυνατό να αντλήσει όλες τις πληροφορίες από τα συστήματά της, προσθέτοντας όμως πως δεν υπήρξε ποτέ άρνηση από πλευράς της Τράπεζας να δώσει στην Κεντρική στοιχεία που είχε στη διάθεσή της. «Μπορεί να υπήρχε καθυστέρηση καμιά φορά, αλλά δεν είχαμε εντοπίσει εσκεμμένη άρνηση», είπε.

Η κ. Προκοπίου επιβεβαίωσε ότι μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και Τράπεζας Κύπρου υπήρχε συνεχής γραμμή επικοινωνίας και ότι το επίπεδο ανταπόκρισης και συνεργασίας ήταν υψηλό.

Σε άλλο σημείο της αντεξέτασής της, η κ. Προκοπίου εξήγησε ότι η Κεντρική Τράπεζα ως επόπτης δεν έχει την εξουσία να επιβάλει στην Τράπεζα το ύψος των προβλέψεων που πρέπει να έχει, μπορεί ωστόσο να επιβάλει επιπρόσθετα κεφάλαια εάν θεωρεί ότι το ύψος των προβλέψεων έπρεπε να ήταν πιο ψηλό, συμπληρώνοντας ότι αυτό έγινε και στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου.

Διευκρίνισε ακόμα ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει ευθύνη για την εποπτεία των τραπεζών και όχι για τις αποφάσεις τους και ότι η εποπτεία γίνεται εκ των υστέρων, χωρίς συμμετοχή της Κεντρικής στις αποφάσεις των τραπεζών. Ο κ. Πολυβίου διαφώνησε με αυτή τη θέση ως προς συγκεκριμένα θέματα και ειδικότερα την αγορά μιας τράπεζας στο εξωτερικό, λέγοντας πως πριν ολοκληρωθεί η αγορά, αυτή θα εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα, με τη λειτουργό της Κεντρικής Τράπεζας να σημειώνει ότι η απόφαση για την ίδια την επένδυση λαμβάνεται από την ίδια την Τράπεζα και ότι η έγκριση που θα δοθεί θα πρέπει να αξιολογηθεί με βάση τους κινδύνους και κατά πόσον τα κεφάλαια της Τράπεζας μπορούν να τους απορροφήσουν.

Σε ερώτηση σε σχέση με την έκδοση του υβριδικού αξιόγραφου CoCo από πλευράς της Τράπεζας Κύπρου το 2012, η λειτουργός της Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι η Τράπεζα Κύπρου απευθύνθηκε στην Κεντρική για την έκδοση του CoCo προκειμένου να καλύψει κεφαλαιακό έλλειμμα ενόψει της άσκησης της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και η Κεντρική από πλευράς της ξεκίνησε διαδικασία για έγκριση της έκδοσης του συγκεκριμένου προϊόντος από την ΕΑΤ, η οποία θα αποφαινόταν εάν αυτό πληρούσε ή όχι τους όρους για να καλύψει το έλλειμμα.

Σε άλλο σημείο της αντεξέτασής της και σε παρατήρηση του κ. Πολυβίου ότι το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων επέφερε σοβαρότατο πλήγμα και άλλαξε πλήρως τα δεδομένα για την Τράπεζα Κύπρου, η κ. Προκοπίου συμφώνησε πως το κούρεμα άλλαξε τα δεδομένα «για σκοπούς άσκησης της ΕΑΤ» και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναζήτηση κρατικής στήριξης από την Τράπεζα Κύπρου τον Ιούνιο του 2012.

Ο κ. Πολυβίου είπε στη μάρτυρα κατηγορίας ότι στην κατάθεσή της στην αστυνομία είχε αναφερθεί στις διάφορες πρόνοιες του διεθνούς λογιστικού προτύπου 39 σε σχέση με την ταξινόμηση των επενδύσεων σε τέσσερις κατηγορίες και ότι η ταξινόμηση που έγινε από την Τράπεζα Κύπρου έγινε σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, με τη μάρτυρα να απαντά πως εφόσον οι εξωτερικοί ελεγκτές της Τράπεζας, που στον ουσιώδη χρόνο, δηλαδή μεταξύ 2011-2012, ήταν οι Ernst & Young, είχαν πει ότι οι λογαριασμοί της Τράπεζας παρουσιάζουν ακριβή και δίκαιη εικόνα και δεν ήταν λανθασμένη η ταξινόμηση, η εποπτική αρχή συμπεραίνει ότι εφαρμόστηκαν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

Ο κ. Πολυβίου υπέβαλε στη μάρτυρα ότι η ταξινόμηση των επενδύσεων έγινε σύμφωνα με τα θέσμια και ρώτησε τη μάρτυρα εάν η Τράπεζα Κύπρου θα μπορούσε να κάνει οτιδήποτε άλλο, με την κ. Προκοπίου να απαντά ότι τα λογιστικά πρότυπα δίνουν ευχέρεια στην Τράπεζα να αποφασίσει για την ταξινόμηση των επενδύσεων και ότι δίνουν και την ευχέρεια επαναταξινόμησης και ακολούθως οι ελεγκτές ελέγχουν ότι τηρούνται τα λογιστικά πρότυπα και εγκρίνουν τους λογαριασμούς.

Ερωτηθείσα αν η Τράπεζα Κύπρου εφάρμοζε τις οδηγίες της ΚΤ προς τις τράπεζες που σχετίζονται με τον τρόπο υπολογισμού των κεφαλαίων, η κ. Προκοπίου απάντησε ότι η τράπεζα ήταν υποχρεωμένη να στέλνει τριμηνιαίες καταστάσεις για τον υπολογισμό των κεφαλαίων της στην Κεντρική στο πλαίσιο των οποίων έπρεπε να εφαρμόζει και τις συγκεκριμένες οδηγίες, προσθέτοντας ότι σε έλεγχο που έγινε από την Κεντρική έγιναν παρατηρήσεις στην Τράπεζα με τις οποίες συμμορφώθηκε.

Για τα κεφάλαια υπάρχει ένα σύνολο από συγκεκριμένους πίνακες που αναπτύχθηκαν από την ΕΑΤ και όλες οι τράπεζες της ΕΕ είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν τον υπολογισμό των κεφαλαίων τους συμπληρώνοντας αυτές τις τυποποιημένες καταστάσεις, συμπλήρωσε η μάρτυρας κατηγορίας.

Εξήγησε περαιτέρω ότι υπήρχαν συγκεκριμένες επιπρόσθετες απαιτήσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για το πώς οι τράπεζες πρέπει να υπολογίζουν τα κεφάλαιά τους. Ερωτηθείσα εάν η Τράπεζα Κύπρου εφάρμοζε αυτό τον κανονισμό και τις εγκυκλίους της ΚΤ για υποβολή από τις τράπεζες τριμηνιαίων και αργότερα μηνιαίων καταστάσεων για τις επενδύσεις τους σε ομόλογα, απάντησε καταφατικά.

Η κ. Προκοπίου συμφώνησε με τον κ. Πολυβίου ότι η Τράπεζα Κύπρου συμμορφωνόταν πλήρως με τον κανονισμό και της εγκυκλίους της ΚΤ όσον αφορά κεφάλαια και επενδύσεις σε ομόλογα, λέγοντας πως η Τράπεζα έστελνε στην Κεντρική τα στοιχεία που ζητούσε, στη μορφή και στα χρονικά πλαίσια που τα ζητούσε. Σε ερώτηση αν οι οικονομικές καταστάσεις κοινοποιούνταν στην Κεντρική, η κ. Προκοπίου είπε ότι η Τράπεζα συμμορφωνόταν με τον περί τραπεζικών εργασιών νόμο και απέστελλε τις ετήσιες οικονομικές της καταστάσεις στην ΚΤ εντός τεσσάρων μηνών από το τέλος τους οικονομικού έτους.

Ερωτηθείς από την πρόεδρο του Κακουργιοδικείου εάν θεωρεί ότι η γραμμή της αντεξέτασης που υιοθέτησε είναι απόλυτα σχετική με τις συγκεκριμένες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, ο δικηγόρος υπεράσπισης της Τράπεζας Κύπρου απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθεί το δικαστήριο ότι η Τράπεζα Κύπρου ενεργούσε σύμφωνα με τις οδηγίες και στο πλαίσιο εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας, με την πρόεδρο του Κακουργιοδικείου να διερωτάται αν αυτό αποκλείει το ενδεχόμενο να έγινε μια παράληψη.

«Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί τη Δευτέρα στις 8.30 μέχρι τις 10.30 και θα συνεχίσει ξανά στις 12 το μεσημέρι.