Οι Οικολόγοι προχωρούν σε σύμπηξη πλατφόρμας με κοινωνικές ομάδες και κινήματα πολιτών

Στη σύμπηξη πλατφόρμας συνεργασίας με κοινωνικές ομάδες και κινήματα πολιτών, σε συνεργασία με την Ενωση Δανειοληπτών “Ευνομία” και το “Κίνημα Ανεξάρτητων και Ελεύθερων Πολιτών”, προχωρά το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.kinima_oikologon_perivallontiston

Μιλώντας σε εφ` όλης της ύλης δημοσιογραφική διάσκεψη, που θα μεταδοθεί απόψε από το ΡΙΚ, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης παρουσίασε τη διακήρυξη της πολιτικής συνεργασίας, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως “προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές των πολιτικών κομμάτων, να ανοίξουμε καινούργιους δρόμους, να ανοίξουμε ένα πραγματικό και ειλικρινή διάλογο με τους πολίτες”.

Ακόμη σημειώνεται πως “εμείς σκοπεύουμε να δώσουμε έμφαση στα θέματα διαφάνειας, εξυγίανσης, τιμωρίας των ενόχων, ευνομίας, χρηστής διοίκησης, δικαιοσύνης και άμεσης δημοκρατίας (π.χ. δημοψηφίσματα, ανακλητότητα, οριζόντια ψηφοφορία κ.ο.κ).

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Περδίκης ανέφερε πως ελπίζουν ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της δυναμικής, που δημιουργείται τώρα, “ούτως ώστε οι σχεδιασμοί για αποκλεισμό της φωνής της πολιτικής οικολογίας από τα δυο μεγάλα κόμματα να καταρρεύσουν πανηγυρικά στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές”, εκφράζοντας την πεποίθηση πως αυτό που παρουσιάστηκε σήμερα έχει μέλλον και πέραν από τις εκλογές.

Ο κ. Περδίκης σημείωσε πως “σήμερα ο κυπριακός λαός βρίσκεται μπροστά σε κάτι καινούργιο, κάτι το σημαντικό”, επισημαίνοντας πως αυτό γίνεται μέσα στα πλαίσια του Κινήματος Οικολόγων, “γιατί η υπόστασή μας ως πολιτικό κίνημα παραμένει σε ό,τι αφορά τη νομική και την κοινοβουλευτική μας παρουσία”.

Πρόσθεσε πως “δεν θα προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους καταστατικές αλλαγές που να επιτρέψουμε στον οποιονδήποτε να ισχυριστεί ότι μιλάμε για νέο κόμμα ή ότι πρόκειται για συνεργασία κομμάτων. Απέναντι στο νόμο είμαστε Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ή ό,τι άλλο μετονομαστεί ως Κίνημα Οικολόγων για να μην δώσουμε την ευκαιρία στον οποιονδήποτε να κάνει αλχημείες με τους νόμους”, ανέφερε.

Επεσήμανε πως μετά τις βουλευτικές εκλογές “και εάν αυτό το κίνημα όντως μέσα από τις εκλογές πάρει την καταξίωση που περιμένουμε ότι θα έχει, πρόθεσή μας και απόφαση του Κινήματος είναι να προετοιμαστεί και να διεκπεραιωθεί ένα καταστατικό συνέδριο για ευρύτερες δομικές αλλαγές που τότε θα γίνει και η πραγματικά μεγάλη δομική αλλαγή. Αλλά η πολιτική αλλαγή ξεκινά από σήμερα”. Είπε πως με αυτή την ευκαιρία απευθύνουν ανοικτή συναγωνιστική πρόσκληση προς τις ομάδες και κινήσεις πολιτών.

Ανέφερε πως δεν νομίζει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι μια ασφαλής από ιδεολογική και ηθική άποψη, συνταγή για οποιεσδήποτε εκλογικές συνεργασίες μεταξύ κομμάτων. “Αν υπάρξει το κατάλληλο κλίμα, το κοινό όραμα και οι κοινές προτάσεις τότε είμαστε ανοικτοί για οποιαδήποτε συζήτηση πάντα μαζί με τις ομάδες και τις κινήσεις με τις οποίες έχουμε ξεκινήσει αυτό το δρόμο”, σημείωσε. Αυτή τη στιγμή “κάνουμε την έκπληξη. Αντί να μιλούμε για συνεργασία με τα κόμματα, συζητούμε για συνεργασία με τους πολίτες”, πρόσθεσε. Ο κ. Περδίκης είπε εξάλλου πως δεν θεωρεί τον εαυτό του πολιτικό αλλά πολίτη σε ειδική αποστολή.

Εκ μέρους της `Ενωσης Δανειοληπτών “Ευνομία”, ο Γιάννος Ιωάννου είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις, πως πλέον ο λόγος ανήκει στους πολίτες και πως ο κόσμος έχει μπουχτίσει από το κομματικό καθεστώς. “Για αυτό ακριβώς εμείς αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία, μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία των συζητήσεων, για να συνενωθούμε, να συνεργαστούμε και να συμπορευθούμε” γιατί αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει και πρέπει να σταθούμε ως πολίτες στα πόδια μας, ανέφερε.

Ο κ. Ιωάννου παρουσίασε τις θέσεις για την οικονομία, σημειώνοντας πως “είμαστε μάρτυρες μιας άκρατης διαπλοκής (πολιτικών) όπου το σάπιο καθεστώς της κομματοκρατίας και των τραπεζικών, είχε ως αποτέλεσμα την προσχεδιασμένη χρεοκοπία και την υπαγωγή μας σε επαχθές μνημόνιο με μόνα θύματα τους πολίτες”.

Παρέθεσε μια σειρά από αιτήματα για τα θέματα της οικονομίας, μεταξύ των οποίων η θεσμοθέτηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σε εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, για όλα τα σημαντικά θέματα που άπτονται της επιβίωσης και διαβίωσης του κυπριακού λαού στο σύνολό του, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, να υποστηριχτεί ο έλεγχος και να γίνει καταγγελία του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων, οι οποίες κρίνονται ως παράνομες, άκυρες και ως αντίθετες με τα συμφέροντα των Πολιτών και να απαγορευθεί δια νόμου η πώληση – ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως οι ημικρατικοί οργανισμοί.

Εκ μέρους του Κινήματος Ανεξάρτητων και Ελεύθερων Πολιτών, η Μακαρία Αντρη Στυλιανού είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις, πως το Κίνημα Οικολόγων είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει εμπλακεί ούτε, σε μίζες ούτε στη διαφθορά και “είναι μια καθαρή φωνή που υπάρχει στη Βουλή και πιστεύουμε ότι συνενώνοντας τις δυνάμεις μας θα συνεχίσει να υπάρχει αυτή η φωνή”.

Η κ. Στυλιανού παρουσίασε την πρόταση για το κείμενο των γενικών αρχών στο Κυπριακό. Στην πρόταση περιλαμβάνονται 11 εισηγήσεις μεταξύ των οποίων ο καθορισμός βασικών παραμέτρων λύσης του Κυπριακού (κόκκινες γραμμές) και η λαϊκή κατοχύρωση τους μέσω δημοψηφίσματος, η επανεξέταση των προτάσεων στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού στη βάση συλλογικών αποφάσεων και με τη βοήθεια ειδικών συνταγματολόγων, με στόχο την ανατροπή των διχοτομικών δεδομένων των συνομιλιών και η εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με στόχο τη δημοκρατική τροποποίηση του Συντάγματος, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο αποκλεισμός της παρθενογένεσης.

Ερωτηθείσα για το γεγονός ότι στο κείμενο δεν περιλαμβάνεται η λέξη ομοσπονδία και αν θα μιλούμε για χαμένες παρτίδες μέχρι να εφαρμοστούν αυτά που προτείνονται, η κ. Στυλιανού είπε πως δεν θεωρούν το πλαίσιο στο οποίο κινούνται ουτοπικό αλλά πραγματικό “διότι βασίζεται σε νόμους, σε αρχές, σε δίκαιο που υπάρχει και άρα δεν είναι ουτοπικό”.

Σημειώνεται πως το Κίνημα Οικολόγων ξεκινάει από τις 9 Νοεμβρίου δημόσια διαβούλευση για πιθανή μετονομασία του μέσω της ιστοσελίδα του και της σελίδας του στο Facebook, κατά την οποία όλοι οι πολίτες μπορούν να καταθέσουν τη δική τους εισήγηση. Οι εισηγήσεις θα αξιολογηθούν και θα τεθούν συγκεκριμένες προτάσεις ενώπιον το συνεδρίου πολιτών και κινημάτων στις 6 Δεκεμβρίου.