Στο δικαστήριο 3 ύποπτοι ως διακινητές των μεταναστών που διασώθηκαν στον Πρωταρά

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, στο Παραλίμνι, αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα τρία άτομα, από τους 26 συνολικά ναυαγούς που διασώθηκαν χθες βράδυ από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν, εξέπεμψε σήμα κινδύνου χθες το απόγευμα, ενώ βρισκόταν έξι ναυτικά μίλια ανατολικά του Πρωταρά, ανοικτά του Κάβο Γκρέκο.

Óôï êÝíôñï õðïäï÷Þò ìåôáíáóôþí êáé ðñïóöýãùí óôï Ìåñóéíßäé ôçò ×ßïõ óõíå÷ßæåé ôçí áíèñùðéóôéêÞ êáé éáôñéêÞ ôçò áðïóôïëÞ ç ÏñãÜíùóç «ÅèåëïíôÝò Ãéáôñïß – Êýðñïõ» ìå ôïõò Äñ. Êùíóôáíôßíï Ìáêñßäç êáñäéïëüãï, Äñ. ÁíáóôÜóéï ËïÀæï åéäéêåõüìåíï ðáéäßáôñï, Ëïýç ËïÀæïõ áíþôåñï íïóçëåõôéêü ëåéôïõñãü êáé ôçí öùôïñåðüñôåñ ÊÜôéá ×ñéóôïäïýëïõ, Ðáñáóêåýç 09 Ïêôùâñßïõ 2015. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Σύμφωνα με την Αστυνομία οι τρεις συνελήφθηκαν σήμερα το πρωί, δυνάμει δικαστικών ενταλμάτων σύλληψης, ύστερα από πληροφορίες που έδωσαν οι διασωθέντες. Δύο από τους συλληφθέντες είναι Σύροι και ο τρίτος Λιβανέζος.

Πρόκειται για ένα 48χρονο, ένα 35χρονο και ένα 30χρονο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας, πρόκειται για τον καπετάνιο του πλοιαρίου, το βοηθό του και τον εισπράκτορα που φαίνεται να πήρε τα χρήματα από τους ναυαγούς στο Λίβανο, προκειμένου να εξασφαλίσουν μία θέση στο μήκους 8 μέτρων σκάφος αναψυχής.

Το σκάφος είχε αποπλεύσει από το Λίβανο την περασμένη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου. Η πρώτη σκηνή που αντίκρισε το πλήρωμα των ελικοπτέρων που έφτασε στην περιοχή για την επιχείρηση διάσωσης ήταν μια μισοβυθισμένη βάρκα και ένα άτομο στη θάλασσα.

Τα τρία άτομα κατονομάστηκαν από τους υπόλοιπους διασωθέντες, οι οποίοι αποκάλυψαν στην Αστυνομία ότι ο διακινητής βρισκόταν αρχικά ανάμεσα τους στο πλοιάριο, αλλά στα μισά περίπου της διαδρομής διέφυγε με φουσκωτό σκάφος αφήνοντας 26 άτομα, στη πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, στο έλεος της θαλασσοταραχής και των σφοδρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Κρίσιμη η κατάσταση του βρέφους

Σύμφωνα με πληροφορίες  κρίσιμη είναι η  κατάσταση της υγείας  του  πεντάμηνου βρέφους  το οποίο   διακομίσθηκε με ασθενοφόρο χθες βράδυ από το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου στο Μακάρειο Νοσοκομείο, στη Λευκωσία, αφού, όπως διαπιστώθηκε, υπέστη υποθερμία και αφυδάτωση.

Συνολικά 16 ναυαγοί, παιδιά και ενήλικες, από τα 26 άτομα που διασώθηκαν χθες βράδυ , νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Συγκεκριμένα έξι παιδιά και δύο μητέρες νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Οι υπόλοιποι οκτώ ενήλικες από τους 16 συνολικά που μεταφέρθηκαν γύρω στις 00.30 σήμερα το πρωί στο Νοσοκομείο Λάρνακας, αφού έτυχαν των Πρώτων Βοηθειών, οδηγήθηκαν με συνοδεία της Αστυνομίας σε ξενοδοχείο της πόλης για διανυκτέρευση.Τα 16 άτομα μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα από τον Πρωταρά στο αεροδρόμιο Λάρνακας και από εκεί με ασθενοφόρα, και με συνοδεία της Αστυνομίας διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται συνολικά έξι παιδιά και μία γυναίκα, ενώ ένας άνδρας μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο για διανυκτέρευση.

Ενεργοποιήθηκε  το σχέδιο «ΝΕΑΡΧΟΣ»

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Αμυνας αναφέρει  ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ενεργοποίησαν   χθες βράδυ το Εθνικό Ειδικό Σχέδιο Έρευνας Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ», ώστε να ανταποκριθεί στην επείγουσα τηλεφωνική κλήση που έγινε  γύρω στις 16:35 το απόγευμα, το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης Λάρνακας.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου ‘Αμυνας αναφέρει ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες το σκάφος είχε αναχωρήσει από την Τρίπολη του Λιβάνου την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015».

‘Υστερα από τη λήψη πληροφοριών το ΚΣΕΔ «ενεργοποίησε άμεσα το Εθνικό Ειδικό Σχέδιο Έρευνας Διάσωσης ‘ΝΕΑΡΧΟΣ’ αποστέλλοντας Ε/Π της ΜΑΕΠ το οποίο εκτέλεσε έρευνα στην περιοχή που καθόρισε το Κέντρο Συντονισμού εντοπίζοντας μικρό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Κάβο Γκρέκο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «κατά την επιχείρηση διασώθηκαν συνολικά 26 άτομα, ανάμεσα στα οποία 13 παιδιά. Στην επιχείρηση, η οποία διεξήχθη κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, συμμετείχαν Ε/Π της ΜΑΕΠ της Αστυνομίας και της 460 ΜΕΔ της ΕΦ, σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας καθώς και της Διοίκησης Ναυτικού της ΕΦ, εκτελώντας την περισυλλογή των μεταναστών  και μεταφορά τους στα Γενικά Νοσοκομεία Αμμοχώστου και Λάρνακας για ιατρική φροντίδα».

Ακόμα «η γερμανική τορπιλάκατος ΗΥΑΝΕ, η οποία εκτελούσε περιπολία στην περιοχή στο πλαίσιο της επιχείρησης της UNIFIL, ανταποκρινόμενη στην κλήση του ΚΣΕΔ, εκτέλεσε έρευνα στην περιοχή, για τυχόν επιπλέον ανθρώπους στη θάλασσα χωρίς να εντοπίσει οποιουσδήποτε ναυαγούς».

Στη ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «λήφθηκε πληροφορία για άλλο σκάφος σε κίνδυνο στην περιοχή νότια της Λεμεσού. Μετά από έρευνα πλωτών μέσων της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, της Διοίκησης Ναυτικού αλλά και Ε/Π της 460 ΜΕΔ της Εθνικής Φρουράς, δεν εντοπίσθηκε οποιαδήποτε κατάσταση κινδύνου».

Η επιχείρηση, σημειώνεται, ολοκληρώθηκε δέκα λεπτά μετά τη μία σήμερα τα ξημερώματα, και το όλο θέμα χειρίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σχέδιο ‘’ΝΑΥΚΡΑΤΗΣ’’.