Αρχίζει η έρευνα για τα αίτια της συντριβής του μοιραίου Diamond

Ξεκινά εντός των ημερών η ερευνα  για τα αίτια της συντριβής του μοιραίου αεροσκάφους Diamond που είχε ως τραγική κατάληξη να σκοτωθεί ο χειριστής του αεροσκάφους και ο Λιβανιος επιβάτης . Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων Γιάννης Λοίζου η έρευνα  θα αρχίσει αμέσως. Στο μεταξύ  η επιχείρηση για την περισυλλογή όλων των συντριμμιών του μικρού δικινητήριου αεροσκάφους που κατέπεσε χθες έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Σύμφωνα  με τον  αξιωματικό του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, σμηναγό Αντρέα Ζαχαρίου,τα συντρίμμια παραδίδονται στην Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων για εξέταση των αιτιών του δυστυχήματος.ÕÐ.ÁÌÕÍÁÓ - ÁÓÊÇÓÇ ÅÑÅÕÍÁÓ ÊÁÉ ÄÉÁÓÙÓÇÓ

Πρόσθεσε πως οι σοροί, που ανευρέθηκαν στις 11 σήμερα το πρωί στο χώρο του ατυχήματος, μεταφέρονται για ταυτοποίηση από τις αρμόδιες Αρχές και οι οικογένειες των θυμάτων ενημερώθηκαν στην παρουσία ψυχολόγων του Υπουργείου Υγείας.

Ανέφερε πως στις 13:40 κατέπλευσε στο Λιμάνι Λεμεσού το βραζιλιάνικο πολεμικό πλοίο της UNIFIL CONSTITUICAO, το οποίο μετέφερε τα πρώτα συντρίμμια από τη περιοχή του ατυχήματος, ενώ στις 15:00 κατέπλευσε και το δεύτερο πλοίο της UNIFIL, το γερμανικό BRAUNSCHWEIG, που μετέφερε και το μεγαλύτερο όγκο από τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου, στη σημερινή επιχείρηση συμμετείχαν 5 πτητικά και 4 πλωτά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και 4 πολεμικά πλοία της UNIFIL εκ των οποίων και η ελληνική πυραυλάκατος «ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ».

 Ο τελευταίος διάλογος 

Πριν συντριβεί στη θαλάσσια περιοχή της Λάρνακας στις 19.04 μ.μ., το αεροσκάφος είχε χάσει ύψους πέφτοντας στα 6.500 πόδια από τα 9.200 που πετούσε στα ανοιχτά του Ακρωτηρίου.

Λίγα λεπτά νωρίτερα προηγήθηκε μια μη προβλεπόμενη από το σχέδιο πτήσης επαναστροφή. Ο Αυγουστίνος Αυγουστή κλήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, να αναφέρει αν έχει πρόβλημα.

Ο ακριβής διάλογος μεταξύ πιλότου και ελεγκτή, συμφωνα με έγκυρη πηγή , είναι ο εξής:

Ελεγκτής: Τι γίνεται, γιατί δεν ακολουθείς την πορεία που σε εξουσιοδότησα και κάνεις στροφή;
Πιλότος: Παρουσιάζεται ένα μικρό πρόβλημα.
Ελεγκτής: Θα συνεχίσετε;
Πιλότος: Ναι, πάμε κατευθείαν. Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα, το οποίο επιλύουμε.
Ελεγκτής: Εντάξει παιδιά. Εάν χρειάζεστε κάτι εδώ είμαστε.
Πιλότος: Κανένα πρόβλημα.

Δευτερόλεπτα μετά ακούγεται κάτι στη συχνότητα το οποίο δεν μπορεί να διευκρινιστεί τι είναι, αλλά ακούγεται σαν έκρηξη.

Αμέσως μετά τον ήχο, το στίγμα του μοιραίου αεροπλάνου χάθηκε για πάντα.