Την πρωτιά κατέχει η Κύπρος με τα υψηλότερα επιτόκια στην ευρωζώνη

Την πρωτιά διατήρησε και το Σεπτέμβριο η Κύπρος σε σχέση με το ύψος των καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων, παρά τη μείωση τους κατά τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Óå êáíïíéêü ùñÜñéï ëåéôïõñãßáò åðÝóôñåøáí óÞìåñá ïé ôñÜðåæåò ïé ïðïßåò åðáíáëåéôïýñãçóáí ÷èåò ãéá ôï êïéíü, Ëåõêùóßá 29 Ìáñôßïõ 2013.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας και το επιτόκιο για δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ εξακολουθούν να είναι τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη. Εξαίρεση αποτελεί το επιτόκιο που αφορά τα καταναλωτικά δάνεια, που αποτελεί το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρωζώνη.

Επιτόκια Καταθέσεων

Ειδικότερα, το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά μειώθηκε το Σεπτέμβριο στην Κύπρο στο 1,52%, σε σύγκριση με 1,59% τον προηγούμενο μήνα και αποτελεί το τρίτο υψηλότερο στην Ευρωζώνη. Το μέσο αντίστοιχο επιτόκιο της Ευρωζώνης είναι μόλις στο 0,68%.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες κατέγραψε οριακή αύξηση στο 1,57% σε σύγκριση με 1,56% τον προηγούμενο μήνα και είναι το υψηλότερο με διαφορά στην Ευρωζώνη. Το μέσο αντίστοιχο επιτόκιο της Ευρωζώνης είναι μόλις στο 0,25%.

Επιτόκια Δανείων

Το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε στην Κύπρο το Σεπτέμβριο στο 4,38% σε σύγκριση με 4,80% τον προηγούμενο μήνα και είναι το χαμηλότερο στην Ευρωζώνη μαζί με αυτό της Σλοβενίας που βρίσκεται στο 4,32%. Το μέσο επιτόκιο της Ευρωζώνης είναι στο 5,20%.

Το κυπριακό επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκε οριακά στο 3,36%, σε σύγκριση με 3,35% τον προηγούμενο μήνα. Δυστυχώς, το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, με το μέσο επιτόκιο να είναι στο 2,07%.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ. υποχώρησε το Σεπτέμβριο στο 4,51% σε σύγκριση με 4,58% τον προηγούμενο μήνα και αποτελεί το τρίτο υψηλότερο στην Ευρωζώνη. Το μέσο επιτόκιο της Ευρωζώνης είναι στο 2,78%.

Αντίθετα, το υψηλότερο στην Ευρωζώνη παρέμεινε το κυπριακό επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ.. Το επιτόκιο αυξήθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 στο 4,27%, σε σύγκριση με 3,57% τον προηγούμενο μήνα. Το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο της Ευρωζώνης είναι στο 1,54%.