Η Ρωσία ενισχύει με σύγχρονα οπλικά συστήματα την άμυνα της Σερβίας

*Το Βελιγράδι  γυρίζει την πλάτη στο ΝΑΤΟ και απαντά στην πρόκληση της Ε.Ε. για το Κόσοβο

*Εξασφαλίστηκε φυσικό αέριο από την Gazprom σε πολύ χαμηλή τιμή 

 

Η  Ρωσία μετά από συμφωνία που υπεγράφη στη Μόσχα θα προμηθευσει τη Σερβία με συγχρονα οπλικά συστήματα  όπως S-300V, BUΚ, KRASNOPOL-M2, πολεμικά ελικόπτερα, ραντάρ, Iskander-E, πυρομαχικά και ανταλλακτικά ενώ στη Σερβία θα δημιουργηθεί εργοτάξιο επισκευής και εκσυγχρονισμού των ρωσικών ελικοπτέρων Mi-17!servia-iskander

Εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις ρώσων στρατιωτικών  ότι :” Τα οπλικά συστήματα που θα δοθούν στη Σερβία είναι κατάλληλα για επιχειρήσεις σε βαλκανικό περιβάλλον” ενώ και ο Σέρβος πρωθυπουργός Α.Βούτσις τόνισε ότι “κάτω από άλλους συχετισμούς ισχύος θα κληθώ να απαντήσω τι έκανα για την άμυνα της χώρας μου…” υποδεικνύοντας σαφώς  ότι το θέμα του Κοσόβου παραμένει ανοιχτό για τη Σερβία προκαλώντας ταυτόχρονα ανησυχία και στην Κροατία…

Η κίνηση αυτή της Σερβίας δείχνει ότι απορρίπτει το ΝΑΤΟ αφού ο εκσυγχρονισμός του σερβικού Στρατού θα γίνει με βάση τα ρωσικά πρότυπα ενώ αποτελεί ευθεία προειδοποίηση και στην ΕΕ μετά την υπογραφή προκαταρκτικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κοσόβου!

Αυτό δείχνει και η δημιουργία ανεξάρτητου αντιαεροπορικού αμυντικού συστήματος που δεν θα μπορεί να ενωθεί με τα νατοϊκά πρότυπα και ανταλλακτικά που δεν θα επιτρέπουν την μετάβαση του Βελιγραδίου σε αμυντικά διαμετρήματα ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί επίσης ότι υπήρξει και κατ΄ιδίαν συνάντηση 45 λεπτών του Β.Πούτιν και του Α.Βούτσις..

Ο Σέρβος πρωθυπουργός αμέσως μετά δήλωσε:

«Κάποιοι θα ρωτήσουν τι τα θέλουμε τα ρωσικά όπλα. Ας αναρωτηθούν τότε τι τα θέλουν τα όπλα όλοι γύρω μας αφού περιβάλλονται από συμμάχους τους του ΝΑΤΟ και μόνο η Σερβία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

«Η Σερβία σιωπά, όταν οι άλλοι αγοράζουν μαχητικά ελικόπτερα, άρματα μάχης και πυροβόλα. Αναρωτιέμαι γιατί σε κάποιους δωρίζουν εκτοξευτές πυραύλων και πυραύλους; Αύριο, κάτω από άλλους συσχετισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, θα κληθώ να απαντήσω τι έκανα για την άμυνα της χώρας μου», είπε ο Βούτσιτς.

Στην τριήμερη επίσκεψη του στη Ρωσία ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς συμφώνησε για μια πρωτοφανή αμυντική συμφωνία με τη Μόσχα από την οποία θα προμηθευτεί τεράστια ποσότητα οπλικών συστημάτων στη σκιά της εισδοχής του Μαυροβουνιου στο ΝΑΤΟ και της συμφωνίας ΕΕ-Κοσόβου.

Η αμυντική συμφωνία Σερβίας-Ρωσίας, προβλέπει τον πλήρη εκσυγχρονισμό του σερβικού Στρατού υπό τα ρωσικά πρότυπα.

Καταρχήν, μιλάμε για μια μακροπρόθεσμη τεχνική υποστήριξη στα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα ρωσικής κατασκευής “Nora”. Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα χρησιμοποιείται από τις ρωσικές αερομεταφερόμενες μονάδες ενώ θα φανεί πολύ χρήσιμο στη Σερβία και ειδικά στα σύνορα με την  Κροατία…

Δεύτερον, το σερβικής κατασκευής ΤΟΜΑ “Lazar-2” θα εξοπλιστεί με διπλής ρωσικής κατασκευής πυροβόλο 30 χλστ 2Α42 με 250-460 βολές. Το σερβικό BTR “Lazar 2” θα μετατραπεί σε “ελαφρύ άρμα μάχης” ειδικό για επιχειρήσεις στο περιβάλλον των Βαλκανίων και για τις βαλκανικές ανάγκες της Σερβίας τονίζουν αναλυτές.

Τέλος, θα παραδοθούν αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα και συγκεκριμένα S-300V, το ίδιο σύστημα που θα προμηθευτεί και το Ιράν.

Επίσης το σερβικό γενικό επιτελείο θέλει να αποκτήσει τακτικά πυραυλικά συστήματα με βλήματα που διαθέτουν βαλλιστική τροχιά, όπως είναι οι πύραυλοι Iskander -E , με βεληνεκές 170 χλμ. Τέτοιου είδους συστήματα στην περιοχή διαθέτουν μόνο οι χώρες του ΝΑΤΟ, και όχι οι παραδοσιακοί αντίπαλοι του Βελιγραδίου.

Επιπλέον, η σύμβαση θα αφορά προμήθεια πυρομαχικών, ανταλλακτικών, δώδεκα μεταφορικών ελικοπτέρων δύο εκ των οποίων έχουν ήδη παραδοθεί και ένα θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η συνολικά αγορά ελικοπτέρων θα υπερβεί τελικά τις 16 μονάδες.

Συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί στη Σερβία και συγκεκριμένα στο χώρο του στρατιωτικού αεροδρομίου Batajnica, έξω από το Βελιγράδι, εργοτάξιο επισκευής και εκσυγχρονισμού των ρωσικών ελικοπτέρων “Μi-17”, που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας!

Ο σερβικός Τύπος αναφέρει επίσης ότι η σερβική πλευρά εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αγορά του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος “BUK”, του αντιαρματικού, ημιενεργού καθοδήγησης βλήμα πυροβολικού KRASNOPOL-M2, μαχητικών ελικοπτέρων και ραντάρ.

Κατά την επίσκεψη Βούτσιτς στη Ρωσία, υπεγράφη πρωτόκολλο εταιρικής στρατηγικής σχέσης μεταξύ του οργανισμού σιδηροδρόμων Σερβίας (Zeleznice Srbije) και της δημόσιας επιχείρησης των ρωσικών σιδηροδρόμων (RZD International), με την οποία προβλέπεται η συμμετοχή των Ρώσων στον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του δικτύου.

Στον ενεργειακό τομέα o πρωθυπουργός Α.Βούτσιτς τόνισε ότι:

“Eπετεύχθη συμφωνία για την επέκταση του αποθηκευτικού χώρου φυσικού αερίου στο Banatski Dvor. Στόχος να αυξηθεί η χωρητικότητά του από τα 460 εκατ. κ. μ. στο ένα δισ. κ.μ., όπως και την κατασκευή ενός νέου αποθηκευτικού χώρου στο Itebei στη Βοϊβοντίνα, ο οποίος επίσης θα έχει χωρητικότητα ένα δισ. κ. μ.”.

Ο A.Βούτσιτς ανέφερε ότι εξασφαλίστηκε φυσικό αέριο από την Gazprom σε πολύ χαμηλή τιμή για δύο βιομηχανικές μονάδες στο Πάντσεβο.